Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.05.22
1272 1 Печатать

Нацбанк пропонує заборонити кредитодавцям та колекторам вимагати повернення боргів у захисників України

Національний банк з метою підтримки захисників і захисниць України направив листа Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради з пропозицією внесення змін до Закону України "Про споживче кредитування".

Змінами до цього закону пропонується на період дії воєнного стану та упродовж шести місяців після його припинення або скасування заборонити банкам, небанківським фінансовим установам та колекторським компаніям здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів-військовослужбовців.

Зокрема, йдеться про:

  • військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення (далі – правоохоронних органів), Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України, і військовослужбовців зазначених вище військових формувань та правоохоронних органів – громадян України, які виконують військовий обов'язок за межами України;
  • військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов'язаного з проходженням військової служби, та членів їхніх сімей;
  • військовозобов'язаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори;
  • членів добровольчих формувань територіальних громад під час їхньої участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони України.

Заборона кредитодавцям та колекторським компаніям вживати заходи з повернення простроченої заборгованості, зокрема через безпосередню взаємодію (телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі), надсилання текстових, голосових та інших повідомлень через засоби телекомунікації, поширюватиметься як на військовослужбовців, так і членів їхніх сімей, близьких осіб, представників, спадкоємців, поручителів, майнових поручителів та третіх осіб, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію.

У разі виявлення порушення таких норм регулятор застосовуватиме визначені законодавством заходи впливу в частині дотримання вимог щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки). 

"Завдяки неймовірній силі та мужності наших захисників і захисниць Україна дає гідну відсіч ворогу. Задля їхньої підтримки ми запропонували внесення змін до Закону України "Про споживче кредитування". Сьогодні ми надіслали лист із відповідними законодавчими пропозиціями профільному комітету Верховної Ради. Ними передбачена заборона вживати заходи з повернення простроченої заборгованості щодо воїнів та їхніх сімей у період дії в Україні воєнного стану та упродовж шести місяців після його припинення. Сподіваємося на підтримку парламентарів", – прокоментував ініціативу Голова Національного банку Кирило Шевченко.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра
27.05.22 03:55

Очкуют, что отправят вслед за кораблем. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям