Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.05.22
4096 12 Печатать

Бізнес проти запровадження прогресивної шкали оподаткування та збільшення податкового навантаження

Минулого тижня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт № 7406 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що дуже схвилювало прозорий бізнес, особливо в такий непростий для країни час.

Зазначимо, що сама назва проєкту закону вводить читача в оману – в назві згадується лише ЄСВ, тоді як проєкт пропонує зміни і по ПДФО.

Зауважимо, що пропонується вибіркова зміна правил лише стосовно оподаткування заробітних плат. Так, пропонується запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб для ПДФО ставки 9%- 18%-25% і для ЄСВ 11% -22%- 29%.

Очевидно, що такі заходи в період війни є руйнівними для бізнесу, який продовжує працювати, підтримувати країну, співробітників та виплачувати заробітні плати. Особливо на собі це відчує сумлінний бізнес, який прозоро виплачує високі заробітні плати кваліфікованим працівникам.

Більше того, будь-які дії, спрямовані на посилення зарегульованості, збільшення податкового навантаження врешті решт можуть спричинити такі негативні явища як збільшення вартості товарів та послуг сумлінних компаній, тінізацію оплати праці та загалом економіки, імовірну втрату кваліфікованих кадрів, тощо. Такі дії  аж ніяк не сприятимуть ані відновленню економіки, ані зменшенню безробіття, ані покращенню соціально-економічної ситуації (про що йдеться в пояснювальній записці).

Зокрема, нововведення не вплинуть і на скорочення розриву у розмірі податкового навантаження на платників ПДФО і ЄСВ та користувачів існуючих в Україні низько-податкових режимів.

Більше того, бізнес вважає передчасними будь-які розмови про підвищення податків, враховуючи відсутність ефективної боротьби з корупцією, ситуацію з тіньовою економікою, тощо.

Європейська Бізнес Асоціація послідовно виступала за зниження податкового навантаження на оплату праці, підтримувала запровадження простих та зрозумілих правил оподаткування та їх неухильне виконання.

Тож спільнота звертається до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати проєкт Закону №7406 як такий, що містить суттєві ризики для сумлінного бізнесу та економіки країни загалом.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • SHADOW
31.05.22 07:57

а бизнес который против - это олигархи и прочие у кого ЗП от полтинника К и выше? мое личное имхо, если в это тяжелое время не все могут платить сотрудникам "довоенную" зп, то уменьшение налогов с нее даст сотруднику получить больше денег. разве это плохо? и наоборот, если ты придержал товар и потом  на ажиотаже получил сверхприбыль, будь добр поделись. а то одни жируют, другие по сусекам шкребут.

Ответить
  • данет
01.06.22 13:09

SHADOW,а как в европе . а там прогрессивная  . получаеш больше плати налог больше это справедливо. полностью  согласен с shadow хотя в подробности особо не вникал  времени нет  рад был снова случайно зайти на сайт  буха . слава зсу-героям слава.

Ответить
  • Оля
31.05.22 10:28

SHADOW, повністю з Вами не згодна. Якщо зп більше мінімальної, то ПДФО буде наприклад 25% і на руки працівник отримає менше ніж раніше ще й на рівні тих хто отримує мінімальну ЗП з застосуванням ПДФО 9%... Зажене зп назад в тінь.
Треба таке податкове навантаження, щоб не цікаво бізнесу було взагалі в тінь

Ответить
  • Антонина
31.05.22 11:59

Оля, Вы не смотрели  проект. До 5 мин зп 9% НДФЛ и 11% ЕСВ, 5-10 мин зп 18%  и 22% на сумму превышения
 свыше 10- 25% и 29% на сумму превышения. 
Другое дело, что веры им нет, обязательно какую-то каку всунут((

Ответить
  • Оля
31.05.22 10:41

Оля,Виходить, що якщо я розумніша і можу заробити більше ніж мінімальна зп, то повинна платити більший ПДФО? Податок на мізки? Чи що?

Ответить
  • Игорь
31.05.22 09:22

SHADOW, чушь собачья. Повышение ставок ПДФО и ЕСВ еще больше загонит ЗП в тень. Наоборот, что бы вывести ЗП из тени необходимо ПДФО сделать 5%, а ЕСВ - 10%. Суммарно - 15%. Это приблизительно  уровень гарантированного (безопасного) обнала. Плюс ПДВ заменить на налог с продаж что уже в качестве эксперимента и делают. Только не 2%, а 5-10%, в зависимости от социальной значимости товара (работ, услуг). Это практически полностью выведет ЗПы из тени и уберет целую индустрию обнала. Исчезнут и все схемы с ПДВ с которыми так "успешно" борется Гетманцев.  Но это им не нужно, т.к. тогда не будет возможности ощипывать гусей. 

Ответить
  • Наталія
31.05.22 09:59

Игорь, але, ця тема виникає постійно, і що саме цікаве її підтримують в основному ті хто отримує зарплату у конвертах. Тобто ми не платимо податки, але Ви, які платити, - платіть ще більше 

Ответить
  • Serhij
31.05.22 10:26

Це все дурне бажання "математичними" методами "регулювати" економіку. Це так ніколи не працювало і не запрацює. Бізнес і так є відповідальним, і в умовах війни робить усе можливе і неможливе для підтримки армії, людей і Держави. Не потрібно сьогодні змінювати податкову політику, а тим більше її ускладнювати. Якщо депутатам немає чим зайнятись, нехай допомагають доставляти гуманітарку

Ответить
  • Марина
31.05.22 11:12

Serhij,О,з гуманітаркою вони допоможуть,ще й як. На мою думку ,чим менше депутати працюють,тим краще для нас...Розумних та компетентних там мало,на жаль

Ответить
  • Юрій
31.05.22 11:27

Вже всі кругом кричать - заберіть цього реформатора Гетьманцева, він нищить економіку і країну.
Основні принципи які мають бути закладені в реформах це:
1. Податки мають платити всі без виключення. Тому їх потрібно зменшити до адекватного рівня.
2. Просте адміністрування, щоб жоден перевіряючий не мав можливості давити на бізнес. 
3. Спростити трудове законодавство, зменшити навантаження на фонд зарплати. Вивід з тіні ЗП.
4. Забрати самий корумпований і зарегульований податок - ПДВ. Замінити Податком з обороту 2-5%.
5. Замінити податок на прибуток -податком на виведений капітал, приблизно 5%.
6. Забрати всі пільги та спеціальні режими - зникає нездорова конкуренція.
Ну і так далі в цьому ж напрямку. А ми все топчимось на місці з реформами, все зарегульовуємо, ускладнюємо, придумуємо, а результату ніякого немає... 

Ответить
  • Юрій
31.05.22 11:35

В законопроекті сказано - Тимчасово, починаючи з 1 липня 2022 року та у період воєнного стану,..
Це виходить ще й не на постійній основі, а на період воєнного стану? Це взагалі брєд повний. Імітація бурхливої діяльності. Нема слів одні емоції.

Ответить
  • Львица
31.05.22 14:43

Не так много частных предприятий, где офиц.ЗП большая. Практический весь мелкий и средний бизнес ЗП ДО 5мин.ЗП
Потому мне нравиться ПДФО 9%, а депутатские ЗП и так не пропадут в их руках

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям