Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.06.22
4211 2 Печатать

Призупинення трудового договору: пояснення від Мінекономіки

В Мінекономіки листом від 09.05.2022 р. № 4712-06/22838-09 пояснили умови призупинення дії трудового договору.

У зв'язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов'язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець - від обов'язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

Ініціатором призупинення трудового договору можуть виступати як роботодавець, так і працівник.

Головна умова для призупинення дії трудового договору, з позиції міністерства, це абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. І ці дві умови мають виконуватися одночасно.

Під такою абсолютною неможливістю надати роботу роботодавцем та виконувати її працівником в контексті призупинення дії трудового договору варто розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об'єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим, а переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе у зв'язку з відсутністю на це його згоди, зокрема, з причин переміщення його з території, де ведуться активні бойові дії.

Якщо ж працівник бажає та може виконувати роботу, або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору неможливо.

Наразі почастішали випадки неможливості виходу працівника на роботу у зв'язку з бойовими діями при одночасній можливості роботодавця забезпечувати працівникові умови праці згідно умов трудового договору.

Проте відсутність працівника на роботі у зв'язку з бойовими діями не може бути кваліфікована як прогул без поважної причини.

Тож до з'ясування причин відсутності працівника та отримання від нього письмових пояснень, доцільно обліковувати його, як працівника, відсутнього з нез'ясованих або з інших причин.

При цьому роботодавець має право вимагати від такого працівника письмових пояснень про причини своєї відсутності та їх поважність.

У кожному окремому випадку слід виходити із конкретних умов, які склалися у відповідній місцевості, а також з можливості реальної загрози життю та здоров'ю працівників.

Як один із варіантів виходу із ситуації - отримання таким працівникам відпустки без збереження зарплати.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Вячеслав
15.06.22 13:31

"Якщо ж працівник бажає та може виконувати роботу" Какой бумажкой доказать бажання или небажання? А если нет работы, которую он может выполнять? Может ли он выполнять работу которой не существует? Чувствую здесь широкое поле для штрафов. Уж лучше в отпуск за свой счет всех отправить.

Ответить
  • Вячеслав
15.06.22 13:40

Если следовать букве этой писюльки, то инициатором прекращения ТД должны выступать обе стороны: как работодатель, так и сотрудник. Иначе возникнет отсутствие одного из двух одновременных условий (оснований), необходимых для прекращения ТД.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям