Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.06.22
1948 1 Печатать

Підтвердження даних у разі втрати підприємством первинних документів через бойові дії та окупацію

Законом України № 2173-ІХ внесено зміни до ПКУ, зокрема, пункт 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено підпунктом 69.28, яким встановлено спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків/податкового агенту, у разі втрати їм первинних документів через бойові дії та окупацію.

Згідно з наведеною вище нормою Кодексу, у разі втрати або неможливості вивезення первинних документів платник податків/податковий агент подає до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, в якому зазначаються: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Після подання платником податків/податковим агентом до контролюючого органу такого повідомлення, запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів платнику податків/податковому агенту стане відомо про втрату таких документів, такий платник податків/податковий агент зобов'язаний подати до контролюючого органу повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.

Платники податків/податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

При цьому обов'язок доведення відсутності підстав для застосування платником податків/податковим агентом спеціальних правил для підтвердження даних, визначених у податковій звітності платника податків/податкового агенту, передбачених підпунктом 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, покладається на податковий орган.

У разі відмови у застосуванні положень підпункту 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ податковий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника податків/податкового агенту видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.

По материалам ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Вадим
16.06.22 11:17

Чи можна передавати повідомлення в електронній формі?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям