Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.06.22
1310 0 Печатать

Голова НБУ розповів, як вплине підвищення облікової ставки на вартість кредитів

Кредитування під час війни продовжується, зважаючи на реалії та пріоритети воєнного часу.

Декілька цифр, що ілюструють поточну динаміку.

У бізнес-кредитуванні загальний портфель за березень–травень цього року зріс на 14.8 млрд грн, гривневі кредити – на 32.1 млрд грн, водночас валютні кредити зменшилися на 17.3 млрд грн. Переважна більшість приросту гривневого портфеля забезпечено в межах програм державної підтримки.

Зокрема, на 1 червня понад 18 тисяч аграріїв отримали за усіма програмами кредитування 38,6 млрд грн. З цієї суми понад 24 млрд грн було надано під 0% для забезпечення посівної за програмою “Доступні кредити 5-7-9%ˮ та за програмою державних гарантій на портфельній основі у обсязі 80% основного боргу.

Також зростало кредитування державних підприємств, які працювали на перемогу: надані у такий спосіб гривневі кредити зросли за березень–травень на 7.5 млрд грн, у лютому, коли почалася повномасштабна війна, – сума цих кредитів становила 3.8 млрд грн. Невизначеність стосовно майбутнього рівня доходів під час війни очікувано скоротила попит у роздрібному кредитуванні. Гривневі кредити на нерухомість зменшилися за березень–травень на 0.3 млрд грн, автокредити – на 1.4 млрд грн, кредити на поточні потреби – на 9.6 млрд грн.

Водночас ми вже бачимо перші ознаки пожвавлення в цьому сегменті.

Чи впливає підвищення облікової ставки на вартість кредитів?

У нинішніх умовах не варто очікувати суттєвого здорожчання кредитів для клієнтів. Банки визначають вартість кредитів, орієнтуючись на фактичну вартість фондування, яка є значно нижчою від облікової ставки.

Середня вартість гривневих ресурсів у великих банках перебуває на рівні близько 4% річних у гривні. І навіть, якщо банки піднімуть ставки за депозитами, це відбуватиметься поступово і вплине на загальну вартість фондування дуже помірно.

Також стримуватиме зростання ставок за кредитами конкуренція банків за якісних позичальників. Зараз робота банків зосереджена на підтримці клієнтів у скрутних обставинах для зниження власних кредитних ризиків. Для цього фінустанови з лютого оголосили кредитні канікули та робитимуть виважені реструктуризації, щоб зменшити ймовірність дефолтів позичальників.

Переконаний, що умови, які пропонуватимуться банками клієнтам, ураховуватимуть їх фінансовий стан та відповідатимуть сучасним реаліям. Позичальники, як і раніше, матимуть доступ до дешевих кредитів у межах державних програм, ставки за якими є фіксованими для клієнтів.

Розвитку цього напряму надалі сприятиме розширення державних програм, зокрема збільшення граничних обсягів гарантій для банків. Наголошую, що виважене кредитування є запорукою стійкості банківського сектору та його ефективної діяльності. І воно розвиватиметься надалі, підтримуючи економіку для швидшої перемоги.

По материалам Кирило Шевченко, голова НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям