Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.06.22
5082 0 Печатать

Затверджено новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю

7 травня набрав чинності Закон України № 2220-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану".

На виконання положень цього Закону, урядом було прийнято постанову КМУ від 21.06.2022 р. № 702, якою затверджено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю.

Порядок визначає умови, механізм виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю, строки, розмір та критерії її надання, а також механізм повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

Кому надають таку допомогу?

Допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та ФОП) у разі втрати ними частини зарплати (доходу) у зв'язку зі зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Водночас, така допомога не надається працівникам органів державної влади, органів місцевого самоврядування або закладів, установ, організацій, створених ними, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають вищезазначені застраховані особи, за яких протягом останніх 6 місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини зарплати (доходу), та за яких сплачено ЄСВ.

Якщо протягом останніх 6 місяців до звернення про надання допомоги законодавством надано право окремим роботодавцям або ФОП не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Зауважимо, якщо зупинення (скорочення) відбулося з 24 лютого по 7 травня 2022 року, роботодавець або ФОП може звернутися за отриманням допомоги протягом 90 календарних днів, починаючи з 7 травня.

Яким критеріям треба відповідати для отримання допомоги

1. Зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) охопило не менше ніж 20% чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та зарплати становить 30% і більше на місяць.

2. Рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП, яка є застрахованою особою, становить 30% і більше на місяць.

3. Відсутність у роботодавця/ФОП, яка є застрахованою особою, заборгованості з виплати зарплати та/або зі сплати ЄСВ, та/або зі сплати страхових пенсійних внесків протягом 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

4. Сплата роботодавцем за кожного працівника / ФОП, яка є застрахованою особою, ЄСВ протягом останніх 6 місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), а у разі якщо протягом останніх 6 місяців до звернення про надання допомоги законодавством надано право окремим роботодавцям або ФОП не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Як виплачують допомогу

Допомога надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП, яка є застрахованою особою, для її виплати працівникам або ФОП, яка є застрахованою особою, та не отримує допомогу як працівник.

Виплата допомоги здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини, зокрема на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом.

Виплата не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження зарплати, призупинення трудових відносин.

Виплата допомоги ФОП здійснюється центром зайнятості.

Який розмір допомоги

Допомога надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника/ФОП, яка є застрахованою особою, який скорочено.

Максимальний розмір допомоги у розрахунку на одного працівника не може перевищувати 50% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям