Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.06.22
886 0 Печатать

НБУ змінює порядок видачі ліцензій на здійснення валютних операцій

Нацбанк України удосконалив порядок видачі ліцензій на здійснення валютних операцій учасникам небанківського фінансового ринку.

Зокрема, регулятор запровадив можливість отримання ліцензії Нацбанку на здійснення валютних операцій (далі – ліцензія) професійними учасниками ринків капіталу, що провадять клірингову діяльність центрального контрагента (далі – центральний контрагент).

Центральний контрагент може отримати ліцензію на здійснення розрахунків за валютними операціями на умовах “своп” та розрахунків у іноземній валюті за правочинами щодо облігацій внутрішньої державної позики України, номінованих у іноземній валюті. Це дасть змогу збільшити обсяг операцій з облігаціями внутрішньої державної позики, номінованими в іноземній валюті.

Отримання ліцензії центральним контрагентом проводитиметься за спрощеною процедурою. Водночас у разі видачі ліцензії ураховуватиметься інформація від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Це дасть змогу уникнути дублювання процедур ліцензування, які центральний контрагент проходив у НКЦПФР та Нацбанку.

Ці та інші зміни затверджені постановою Правління НБУ від 24.06.2022 р. № 132 "Про затвердження Змін до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв'язку ліцензій на здійснення валютних операцій".

Постанова набирає чинності з 28 червня 2022 року.

 Довідково

З метою забезпечення належних умов для проведення центральним контрагентом зазначених розрахунків у іноземній валюті Національний банк готує також пакет додаткових змін до нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, які планує затвердити найближчим часом.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям