Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.22
15296 17 Печатать

ПФУ змінив порядок подання відомостей про трудову діяльність працівників

З 10.06.2021 року діє Закон № 1217 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі", яким запроваджено облік трудової діяльності працівника в електронній формі.

Механізм подання відомостей про трудову діяльність працівника в електронній формі визначено Постановою Правління ПФУ від 12.03.2021 р. № 11-1, яка діє із 23.07.2021 року.

Пенсійним фондом України Постановою від 01.06.2022 р. №8-3 внесено зміни у зазначену вище Постанову та встановлено порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок.

Так, Постановою №8-3:

1. Визначено, що відомості про трудову діяльність працівника подаються до ПФУ працівником особисто або через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі працівником, страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються в електронній формі у вигляді xml-файлу одним із таких способів:

  • у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування;
  • в оцифрованому вигляді - шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

2. Встановлено черговість подання відомостей, а саме: 

відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі подаються в будь-який період упродовж 5 років з дня набрання чинності Законом № 1217 з урахуванням першочергового подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб, яким до настання пенсійного віку залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 1 липня 2000 року.

3. Уточнено, що сканувати потрібно лише сторінки трудової книжки, до яких внесено записи. 

4. Визначено, що повторно подаються відомості про трудову діяльність у випадку виправлення записів у разі виявлення неправильного чи неточного запису про періоди роботи за періоди страхового стажу після 01 липня 2000 року або створення неправильного чи неточного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ. При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаються титульна сторінка та сторінки зі змінами.

5. Передбачено, що відсутні в реєстрі застрахованих осіб відомості будуть подаватися страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника про:

  • прийняття на роботу;
  • звільнення;
  • переміщення з одного структурного підрозділу до іншого;
  • переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  • поновлення на роботі;
  • призупинення/відновлення дії трудового договору;
  • присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії;
  • складання присяги;
  • стажування;
  • навчання.

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ирис
30.06.22 11:30

А можно по-человечески? Что делать???

Ответить
  • Александр
30.06.22 13:24

Ирис,
"будуть подаватися страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі"
Тут главное реклама - БУДУТ, 

Ответить
  • Ольга
30.06.22 11:50

Ирис, это точно... нет что бы по-нормальному разъяснить, нужно так завернуть ,сиди и гадай...

Ответить
  • Мимо проходила
30.06.22 11:50

До этого писали,что приостановление трудового договора законодательством не предусмотрено.

Ответить
  • Ніна-Н
30.06.22 12:13

Мені незрозуміло для прийнятих після 10.06.21. Трудову книжку не беремо, тільки копію? Працівник сам повинен подавати дані, якщо за попереднім місцем не подані, чи може новий страхувальник? Хтось уже подавав? Люди звільнились, дані не подані. Ще 4 роки для подачі є?

Ответить
  • Лора
01.07.22 12:43

Ніна-Н, Якщо попередній роботодавець не сканував і не передавав дані у ПФ, то книжку беремо, робимо запис і скануємо як для всіх своїх правцівників

Ответить
  • Ніна-Н
01.07.22 15:58

Лора,дякую. Це працівник має знати скановано чи ні?Чи можна самому перевірити?

Ответить
  • Тетяна
30.06.22 15:08

Ніна-Н, На скільки я зрозуміла, то працівники, які влаштувалися після 10.06.2022 мають відповідати самі за себе та подавати до пфу всі свої дані

Ответить
  • Ніна-Н
01.07.22 17:15

Тетяна, дякую.Багато звільнилось, а дані не подано, то далі вони самі?

Ответить
  • Алена
01.07.22 12:44

Тетяна, перехідний період 5 років рахуйте з 10.06.2021р. Якщо в ПФУ нема данних на Вашого нового працівника, Вам все одно треба подати скани трудової в ПФУ.

Ответить
  • Ольга
30.06.22 12:42

Скажіть будь-ласка, якщо в трудову книжку не внесені відомості про навчання, бо в 90-роках навчання в інституті не йшло в стаж, чи потрібно зараз якимось чином в трудову додавати ці відомості? Чи сканувати диплом разом з трудовою книжкою?

Ответить
  • Ольга
30.06.22 20:44

Ольга, скануєте диплом. При завантажені буде розділ: завантажити трудову книжку, диплом, довідки та інші розділи

Ответить
  • Людмила
30.06.22 13:15

Я подавала як фізична особа трудову і диплом,але диплом був на дівочому прізвищі то попросили ще свідоцтво про одруження,відправила,все принято

Ответить
  • Ли
30.06.22 13:29

до вчерашнего дня  просто сканировала в цветном скане, разрешение 200-250 (300 получался большой файл).
Подгружала только скани книги, без заявление на разрешение, без приказов и всего остального.  Для тех кто книгу имеют на руках- прислали скан, подала. Это не долго. Обратите внимание, частый отказ, нет подписи владельца на перврй страничке. И пару кних вернули при смене фио, на предыдущем месте не внесли.  Это считаю свинством со стороны фонда.
Сейчас, когда война и существует опасность потери всех книг, отказывать в приоме в такой мелочи.
И ,да, села сканировать, есть несколько знакомых, работали в Ирпене-Гостомеле, офис сгорел ,трудовых нет, мужчины после 50. Как востававливать со времен союза ,не понятно.

Ответить
  • Наталия
30.06.22 16:54

Шановна Редакція,для чого видана ця стаття 30 червня про те  що ввдбулося 10 червня? Відповідей не має на найпоширеніші питання. Якщо і Ви не знаєте відповідей-то пишить,що свої коментарі додасте пізніше-як будете розуміти. А так Ви витрачаєте свій і наш час даремно.

Ответить
  • Адмін
30.06.22 19:07

Наталия, текст Постанови оприлюднено лише сьогодні. 

Ответить
  • Елена
01.07.22 14:47

Я думаю - у нас еще есть 4 года. Они еще пятьсот раз что-то поменяют. И чтобы не переделывать - подожду пока.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям