Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.07.22
5343 2 Печатать

Збільшення зарплат і гнучкі умови праці, - «Слуга Народу» про зміни у трудовому кодексі

Верховна Рада прийняла законопроєкт про осучаснення трудових відносин для бізнесу (від 13.04.2021 р. № 5371), який дозволить працівникам і роботодавцям за взаємної згоди укладати трудові договори, у яких самі визначатимуть більшість умов співпраці.

Про це розповіла голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Вона пояснила, що донині трудові відносини в Україні регулюються застарілим Кодексом законів про працю, розробленим у СРСР в умовах радянської адміністративно-командної економіки, в якій єдиним роботодавцем була держава і держпідприємства.

В умовах сучасних економічних реалій вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання.

Також вона суперечить принципам сучасного організаційного і кадрового менеджменту, не відповідає актуальним потребам ринку праці та створює численні необґрунтовані бюрократичні перепони як для самореалізації найманих працівників, так і для підвищення конкурентоздатності роботодавців, пояснила голова партії.

«Сьогодні парламент ухвалив довгоочікувані для бізнесу зміни — тепер працівники та роботодавці за взаємної згоди зможуть укладати трудові договори, у яких самі визначатимуть більшість умов співпраці. Це позбавить необхідності оформлення зайвих десятків паперів та архаїчних штрафів. Також це дозволить збільшити заробітні плати працівникам та встановлювати гнучкі умови праці», – зауважила Олена Шуляк.

Що передбачається у законопроекті:

♦ запровадження спрощеного режиму регулювання трудових відносин для окремих категорій працівників та для суб’єктів малого і середнього підприємництва;
♦  реалізацію принципу свободи праці та свободи трудового договору;
♦  зменшення бюрократичного навантаження на суб’єктів господарювання – роботодавців;
♦  збереження основних загальновизнаних трудових права і гарантій найманих працівників.

Зокрема:

► запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин з можливістю на власний розсуд та за згодою сторін включати до письмового трудового договору положення стосовно виникнення і припинення трудових відносин, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпП;
►такий договірний режим пропонується для взаємодії між працівником та роботодавцем (суб’єктів малого або середнього підприємництва, кількість працівників за рік не більше 250 осіб; роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад 8 мінзарплат;
► договірний режим не поширюється на юридичних осіб публічного права.

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Оптиміст
20.07.22 09:27

Понад 8 мін.зарплат? В нас в місті хіба мер має таку зарплату і то не факт, що офіційно

Ответить
  • Наталия
20.07.22 10:19

Це хіба тільки для тих, у кого понад 8 мін.зарплат?Я так зрозуміла, що для тих у кого менше 250 осіб, + ті що мають велику зарплату на великому підприємстві.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям