Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


31.07.22
1753 0 Печатать

Страхування військових ризиків – головна умова залучення інвестицій в Україну

Такою думкою поділився Курт Волкер, колишній посол США у НАТО та спеціальний представник Державного департаменту США з питань України у 2017-2019 роках, з учасниками Європейської Бізнес Асоціації під час зустрічі Warconomic Talks. На його думку, покриття військових ризиків для інвесторів має стати ключовим питанням у найближчі місяці та роки для залучення інвестицій в українську економіку. Для цього, за словами пана Волкера, уряди країн-партнерів повинні спрямувати певну кількість ресурсів на субсидування такого страхування.

Про бойові дії та ситуацію в Україні

Повномасштабна російська агресія створила сильну опозицію та об’єднала країни Заходу в солідарності з Україною. Пан Волкер упевнений, що Україна не може програти, але й шлях до перемоги не буде швидким. Гарантом виживання України як суверенної, незалежної європейської демократії є, перш за все, український народ і його сильне почуття національної ідентичності та його опір російській агресії. Разом із підтримкою західних партнерів Україна зможе поступово витіснити загарбників зі своєї території, упевнений пан Волкер.

За очікуваннями пана Волкера, до кінця року російські війська спробують укріпитися та зберегти свої здобутки на окупованих територіях. Звільнення Запоріжжя та Донбасу може зайняти багато часу, тоді як Україна зможе швидше контратакувати та отримати перевагу на херсонському та харківському напрямках. Темп бойових дій може сповільнитися взимку та навесні, після чого обидві сторони відновлять ресурси, але Україна буде оснащена та підготовлена ​​краще, ніж до 24 лютого.

Про економічні виклики

Війна, розв’язана росією, кинула виклик українській економіці та стала ще одним фактором, який сколихнув глобальне економічне середовище. Зупинка бізнес-операцій, переривання логістичних маршрутів і ланцюгів постачання, призупинення експорту – усі ці фактори чинять тиск на економіку та збільшують інфляцію. У цьому контексті фінансова підтримка міжнародної спільноти є дуже цінною, але Україні знадобиться багато ресурсів для відновлення. Війна – це надзвичайна ситуація, а тому вимагає надзвичайних зусиль.

Відповідаючи на запитання, чи готові американські інвестори приходити в Україну, пан Волкер зазначив, що бачить значну підтримку та інтерес до України, зокрема з боку приватного сектору, але наразі не до кінця зрозуміло, які можуть бути гарантії безпеки та повернення інвестицій, захист інтересів інвесторів. Наразі потрібен практичний посібник – як іноземним інвесторам навіть в умовах війни завести гроші в Україну.

Про геополітику

Може здатися, що світ зараз вступає в нову фазу, яка здається не дуже мирною. Ми запитали пана Волкера, як він оцінює ризики виходу війни за межі України. На його думку, Росія зараз не може витримати інший фронт, оскільки її війська застрягли в Україні. Але якщо путін залишиться при владі і росії дозволять отримати територію в Україні, то через деякий час вони можуть накопичити сили, перегрупуватися і знову вдарити або по Україні, або по інших європейських країнах. А отже, найближчими роками Україна матиме надійну підтримку західних партнерів, зокрема США, упевнений пан Волкер.

За цією війною активно спостерігає і Китай, який має територіальні претензії до Тайваню і вважає його своєю територією. І Китай буде робити висновки про свої подальші дії, виходячи з успіху чи невдачі Росії в Україні. Загалом у Китаю є свої інтереси, які можуть перетинатися з російськими, а можуть і не перетинатися. Він не хоче асоціюватися з жорстокою військовою агресією Росії, тому стриманий у своїй підтримці. США продовжують стежити за діями та політикою Китаю у Східній Азії.

Про роль бізнесу та перемогу

Порада пана Волкера Україні та українцям – спробувати відновлювати роботу та активно працювати. Усі пам’ятатимуть компанії, які продовжували працювати і допомагати країні та армії у важкі часи, незважаючи на ризики та небезпеки.

Україна вже є частиною європейської родини і на правильному шляху. А для подальшої перемоги потрібні злагоджені внутрішні та зовнішні зусилля.

Дякуємо пану Волкеру за чудове експертне обговорення теми!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям