Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.08.22
2949 2 Печатать

Електронний рецепт на антибіотики. Що треба знати?

З 1 серпня лікарі та фармацевти в Україні почали працювати з електронними рецептами на антибіотики. Така можливість стала доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 

Е-рецепт на антибіотики – це перший етап впровадження системи електронних рецептів на рецептурні лікарські засоби. Другий етап має охопити наркотичні препарати, а третій – усі рецептурні препарати. Таке рішення є необхідним, оскільки антимікробна резистентність набуває все більшої загрози – так ВООЗ визнала її однією з десяти найбільших загроз людству. 

У МОЗ очікують, що запровадження е-рецептів допоможе попередити самолікування і безвідповідальне вживання антибіотиків, підвищить прозорість відпуску рецептурних ліків та в результаті допоможе побудувати систему клінічного моніторингу ефективності лікарських засобів.

Більше про проблему антимікробної резистентності можна дізнатися у презентації Центру громадського здоров’я МОЗ України.  

Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик?

1) Звернутися на прийом до лікаря. 

2) Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.

3) Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, тож з серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт. Тобто якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.

Що необхідно знати про е-рецепт на антибіотики:

  • Тільки лікар може призначити лікування антибіотиком, підібрати оптимальне дозування та курс лікування.
  • Рецепт на антибіотик  може виписати будь-який лікар – сімейний або ж лікар-спеціаліст приватного чи державного закладу. Декларація для цього необовʼязкова.
  • Пацієнт має зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я — це може зробити будь-який лікар, що працює в системі. Пацієнтам, які уклали декларацію з сімейним лікарем, додатково реєструватися не потрібно.
  • Лікар сформує рецепт в електронній системі охорони здоровʼя та роздрукує пацієнту інформаційну довідку з номером рецепта та інформацією про призначення. Для отримання чи погашення рецепта смартфон не потрібен.
  • На перехідному періоді лікар, який не працює з ЕСОЗ, випише пацієнту паперовий рецепт.
  • На тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться бойові дії, відпуск антибіотиків у разі потреби може здійснюватися без рецепта.
  • Волонтерські та благодійні організації можуть як і нині закупляти антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта для потреб воєнного часу.

Більше про порядок отримання та погашення е-рецепта на антибіотики можна дізнатися у презентації МОЗ України. Також ви можете ознайомитися з найбільш поширеними питаннями та відповідями на них. 

Марія Карчевич, Заступник Міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку

Це ще один важливий крок – цього разу від України – у глобальній боротьбі проти антибіотикорезистентності, оскільки саме недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює стійкість бактерій до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними. Електронний рецепт, своєю чергою, допоможе врегулювати відпуск антимікробних препаратів в Україні.

Дмитро Лурʼє, Менеджер Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації

Пишаюся нашою країною, адже навіть у воєнний час є рішучість й сили запроваджувати такі інноваційні та важливі ініціативи. Промотування відповідального вживання лікарських засобів, зокрема й антибіотиків, є важливим напрямом роботи держави та відповідального бізнесу, а електронний рецепт є одним із ефективних компонентів досягнення цієї мети.

Ми щиро дякуємо команді МОЗ України, зокрема Марії Карчевич, заступнику Міністра, Роману Колеснику, завідувачу відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
07.08.22 02:40

Да. В Европе все лекарства по рецепту.

Ответить
  • хороший чоловик
09.08.22 11:32

ну да,нуда,  сейчас самое время

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям