Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.08.22
1084 0 Печатать

 До чого готуватися кредитним спілкам?

Національний банк провів зустріч із представниками ринку кредитних спілок та розповів про найближчі регуляторні зміни, які слід враховувати ринку в своїй діяльності.

Розповідаємо про три головні зміни. 

1. Незабаром буде відновлене звітування до НБУ (крім кредитних спілок на тимчасово окупованих територіях).

З початку повномасштабного вторгнення росії учасники ринку небанківських фінпослуг могли не звітувати. Нині ринок оговтується від шоків війни. 

Подання регуляторної звітності – важлива передумова налагодження нормальної роботи ринку; 

2. У період дії воєнного стану та впродовж трьох місяців після його завершення кредитні спілки можуть тимчасово призупинити свою діяльність.  

Отже, вони можуть:

▪️тимчасово не повертати вклади та не сплачувати проценти за ними; 
▪️не виплачувати премії та бонуси працівникам;
▪️не збільшувати обсяг капітальних інвестицій за основними засобами тощо. 

Це дасть змогу кредитній спілці відновитися, акумулювати резерви та виконати свої зобов'язання перед своїми членами і продовжити роботу після війни.

Вищенаведені зміни будуть запроваджені після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні";

3. Кредитні спілки під час дії воєнного стану можуть анулювати ліцензію за спрощеною процедурою. 

Головна умова – відсутність зобов’язань за вкладами членів спілки. Цей крок дає змогу зменшити витрати кредитної спілки, яка фактично не надає фінансові послуги.

Відповідні зміни вже набрали чинності згідно з постановою Правління Нацбанку від 27.07.2022 р. № 160 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39".

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям