Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.08.22
1245 0 Печатать

Нацбанк активно перевіряє фінкомпанії для мінімізації спекуляцій на валютному ринку

Нацбанк України застосовував заходи впливу до чотирьох фінансових компаній, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, у вигляді відкликання (анулювання) ліцензій на торгівлю валютними цінностями (обмін валюти), а до двох фінансових компаній – штрафи та письмові застереження.

Зокрема, ТОВ «ФК «КОНСТАНТА М» (ЄДРПОУ 42398871), ТОВ «ДСД ФІНАНС» (ЄДРПОУ 39656355), ТОВ «24 ОНЛАЙН» (ЄДРПОУ 39945438), ТОВ «ФІНАНСОВА ГАРАНТІЯ» (ЄДРПОУ 39730627) анульовано ліцензії за порушення вимог валютного законодавства. Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют та мають понад 600 пунктів обміну валют.

Дві компанії – ТОВ «ФК «ФІНОФІС» (ЄДРПОУ 43473797) та ТОВ «24 ОНЛАЙН» (ЄДРПОУ 39945438) – оштрафовано. Розмір штрафу становить 151 000 грн до кожної установи за виявлені порушення Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та Закону України «Про валюту і валютні операції». Також до цих двох фінансових компаній застосовані письмові застереження.

Нагадаємо, для мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни регулятор посилив вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют).

Ураховуючи соціальну значимість питання під час дії воєнного стану, в порядку, передбаченому постановою Правління Нацбанку від 29.07.2022 р. № 165 "Про особливості регулювання та нагляду за здійсненням діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі в період дії воєнного стану та внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39", регулятор розпочав позапланові виїзні перевірки структурних підрозділів установ, які мають ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій, з питань дотримання ними порядку організації та здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, визначеного регулятором.

Станом на 4 серпня 2022 року Національний банк здійснив 40 перевірок структурних підрозділів 15 небанківських фінансових установ.

За результатами таких перевірок установлені факти недопущення членів інспекційної групи до проведення позапланової виїзної перевірки, перешкоджання у проведенні таких перевірок, здійснення валютно-обмінних операцій без їх документального оформлення та інші порушення.

Водночас за результатами безвиїзного нагляду за небанківськими фінансовими установами, які мають ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій, виявлено низку грубих порушень, що полягали у здійсненні операцій всупереч постанові Правління Нацбанку від 24.02.2022 р. № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якою було запроваджено ряд обмежень для валютного ринку.

Ці та інші рішення ухвалені на засіданні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 5 серпня 2022 року.

Водночас перевірки небанківських фінансових установ, що здійснюють торгівлю валютними цінностями, тривають. Їхня мета –забезпечити прозорий ринок торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та цивілізовані правила роботи на ньому.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям