Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.05.14
1624 4 Печатать

Начисление пени на заниженную сумму налоговых обязательств при самостоятельном исправлении ошибок

   Якщо платник податків виявив заниження податкового зобов’язання за минулі періоди і подає уточнюючий розрахунок з позитивним значенням (або уточнює у складі звітної (нової/звітної) декларації), він повинен нарахувати та сплатити до бюджету:
   
   - суму заниженого податкового зобов’язання;
   
   - суму штрафу:
   
   - у розмірі 3% від суми недоплати;
   
   - у розмірі 5% від суми недоплати (якщо виправляє помилку у складі декларації);
   
   - пеню, навіть якщо у платника податку з відповідного платежу є переплата.
   
   Платник податків нараховує пеню на суму заниження податкового зобов’язання із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, яка діяла на день заниження. Також при визначенні пені потрібно враховувати весь період заниження, тобто кількість календарних днів – від першого робочого дня, наступного за останнім днем, коли необхідно було сплатити таке податкове зобов’язання, по день, коли платник фактично його сплатить (включно по день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України).
   
   Також, звертаємо увагу на те, що якщо платник подає уточнюючий розрахунок як окремий документ, то зазначені нарахування треба сплатити до подання такого уточнюючого розрахунку.
   
   Відповідна норма визначена ст. 14 р. І (пп.14.1.162 ), ст. 50, ст. 129 р. ІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями та Інструкцією про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженою наказом ДПАУ «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби» від 17.12.2010 р. № 953. Також, з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 101.23 та 135.04).
По материалам Міністерство доходів і зборів України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бух-бух
19.05.14 12:10

" - пеню, навіть якщо у платника податку з відповідного платежу є переплата." - это как? или я не в теме...

Ответить
  • Светлана
19.05.14 12:20

Пеня начисляется на сумму недоимки в бюджете, а если недоимки нет - то нет на что начислять и пеню

Ответить
  • Светлана
19.05.14 12:25

Правда налоговики даже при наличии переплаты пеню начисляют!

Ответить
  • B
19.05.14 14:07

Флаг им в руки!!!! Законы работает только для своих, а вся страна должна наполнить бюджет любыми способами((((

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям