Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.09.22
1587 0 Печатать

Опубліковано Закон про офіційну статистику

В офіційному виданні "Голос України" 9 вересня опубліковано Закон України "Про офіційну статистику" (базовий законопроєкт від 02.09.2021 р. № 5886).

Зауважимо, що Закон про держстатистику існує з 1992 року. Він змінювався декілька разів. Але на сьогодні його можна вважати морально застарілим. Новий законопроект розроблено на базі рамкового регламенту Євросоюзу. Це дозволить максимально наблизитися до законодавства ЄС в сфері статистики.

Процес виробництва статистики в Україні займає багато часу. Застарілі системи ускладнюють обробку даних та доступ до них. Немає інструментів, які б дали змогу оперативно і зручно отримати дані з окремих питань. Запити довго опрацьовуються, а інформація подається в різних форматах і на різних ресурсах.

«Під час повномасштабної війни всі урядові рішення, які впливають на життя громадян, мають прийматися ще швидше та ефективніше. Ухвалення нового Закону про офіційну статистику — логічний крок у цьому процесі. Усі дані мають бути доступні в режимі реального часу, ефективно отримані та опрацьовані. Це дасть змогу швидко ухвалювати важливі рішення не тільки уряду, а й підприємцям замість того, щоб витрачати час на бюрократію», — заявив Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Законопроект передбачає можливість створення IT-платформи, де всі процеси — від завантаження даних до розповсюдження — автоматизовані, уніфіковані та не залежать від людини. Також визначено пріоритет використання наявних даних з різних державних реєстрів для зменшення звітного навантаження на респондентів.

З одного боку, це пришвидшить отримання якісних даних, а з іншого, заощадить бюджет та людські ресурси. Також подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено, що стане ще одним кроком до побудови paperless-країни.

Закон набуде чинності з 01.01.2023 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям