Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.09.22
5619 2 Печатать

Чи треба єдинникам зберігати первинні документи?

Чи повинні ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, зберігати первинні документи?

Податківці повідомляють, що  фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку повинні зберігати первинні документи, на підставі яких здійснювалося ведення обліку доходів та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань.

За незберігання первинних документів на підставі яких здійснювався облік доходів, застосовуються штрафи відповідно до п. 121.1 ПКУ.

Водночас штрафи, передбачені п. 121.1 ПКУ, не застосовуються за незберігання первинних документів, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг.

Разом з тим, слід зазначити, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ та які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного  каміння,  відповідно  до  п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами.

Тому, такі платники єдиного податку повинні зберігати первинні документи, які підтверджують витрати на придбання товарів/послуг, а у разі їх незберігання, застосовуються штрафи відповідно до п. 121.1 ПКУ.

По материалам ГУ ДПС у м. Києві

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лора Злий Бух
23.09.22 09:42

Спрощена система. Чи можна поставити крапку раз і назавжди? Скільки можна маніпулювати - треба, не треба, але хай будуть, бо можуть щось домислити, як то, купівля у ФО, безоплатне отримання, ще щось... ТСПТ - перелік... входить не входить, згідно коду ( на один і той самий товар можна присвоїти різний), купа роз'яснень... Може законотворцям  варто згадати що таке спрощена система?

Ответить
  • Оптиміст
23.09.22 15:10

Виписка банку,один і єдиний первинний документ для платника єдиного податку...все інше, це божевільні фантазії податківців 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям