Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.11.22
1700 0 Печатать

Розглядаються можливості розширення електронного документообігу

Європейська Бізнес Асоціація та Міністерство цифрової трансформації України продовжують спільну роботу над актуальними питаннями електронного документообігу в Україні. Так, 3 листопада експерти обговорили можливість впровадження «роумінгу» для обміну та взаємного визнання е-документів, згенерованих в різних системах. Участь в зустрічі взяли як представники компаній-користувачів послуг електронного документообігу, так і компаній-провайдерів, які мали можливість обмінятись думками щодо перспектив та важливості впровадження так-званого «роумінгу» для обміну та взаємного визнання електронних документів, згенерованих в різних системах е-документообігу.

Наразі на практиці часто виникає ситуація, коли одне підприємство використовує одну систему (програму) для підписання електронних документів, а його контрагент – іншу. У зв’язку з цим унеможливлюється обмін електронними документами, підписаними в різних системах, та, відповідно, вивантаження і збереження таких документів з різних програм в одну – для створення єдиного архіву електронних документів. В результаті, бізнес має сплачувати кошти та інвестувати ресурси на користування ліцензіями різних провайдерів електронного документообігу, з якими працюють їх контрагенти.

Варто зазначити, що в світі поки не має прикладу держави, де було б запущено повноцінний «роумінг» для обміну електронними документами, згенерованими в різних системах. Водночас представники деяких компаній-провайдерів надали своє бачення, як можна вирішити поточну проблему, аби у користувачів різних систем була можливість обмінюватися електронними документами з різних систем.

Під час зустрічі обговорювали й питання формату даних, який використовується для передачі е-документів та їх зберігання в електронних архівах. Зокрема, представники Мінцифри розповіли про нещодавно впроваджений в Україні стандарт – AsiC, який використовується в країнах членах Європейського Союзу, та в перспективі дозволить нам обмінюватися електронними документами, в тому числі й з іноземними контрагентами.

Також, за результатами зустрічі учасники домовились створити робочу групу за участі представників Мінцифри, компаній-провайдерів та користувачів, яка б могла напрацювати та представити бізнес-спільноті оптимальне рішення щодо можливості обміну електронними документами, згенерованими в різних системах.

Тож сподіваємося, що ми зможемо напрацювати та впровадити дієвий механізм «роумінгу», який би відповідав інтересам бізнесу та став би яскравим прикладом для інших держав, які, як і Україна, прямують до цифрової економіки та максимальної диджиталізації всіх процесів.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям