Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.11.22
6426 7 Печатать

SMART - ФОП: як банк буде утримувати з підприємця єдиний податок та ЄСВ

Минулого тижня ми розповідали про нову ідею депутатів: спростити роботу ФОПів - єдинників 3 групи. Текст законопроєкту вже доступний на сайті Верховної Ради. Отже, розповімо вам про його основні положення. 

Законопроєктом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників та здійснюють розрахунки виключно в грошовій безготівковій формі.

Такі платники податків не будуть вести облік та складати податкову звітність. Робити за підприємця це буде банк. При цьому, мати рахунок ФО зможе лише в одному банку. 

Банк під час зарахування коштів на спеціальний підприємницький рахунок такого платника буде зобов’язаний утримувати єдиний податок із суми зарахування за рахунок таких коштів та не пізніше наступних двох робочих днів перерахувати податок до відповідного бюджету.

Банк також буде сплачувати єдиний внесок за рахунок коштів, наявних на спеціальному підприємницькому рахунку платника, у строки, встановлені Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

У разі отримання від банку, який є податковим агентом платника єдиного податку повідомлення про відсутність станом на перше число звітного місяця коштів, необхідних для сплати ЄСВ  – з першого числа місяця, в якому отримано таке повідомлення, ДПС переводить платника на 3, звичайну, групу єдиного податку. 

Подавати звітність за підприємця до ДПС також буде банк.

На запит ДПС, банк надаватиме податківцям інформацію щодо операцій за спеціальними підприємницькими рахунками SMART - ФОПів, а саме відомості про операції зарахування коштів на рахунки, призначення платежу, ідентифікаційні дані та номер рахунку контрагента.

Автори законопроєкту пояснюють свою ідею тим, що велика кількість платників єдиного податку третьої групи без сплати ПДВ, які не мають найманих працівників, мають контракти виключно із одним чи декількома контрагентами та здійснюють розрахунки виключно в безготівковій грошовій формі.

Такі платники не здійснюють великої кількості різнопланових господарських операцій та здійснюють діяльність в межах невеликої кількості КВЕДів. При цьому, вони витрачають значну кількість часу для складення податкової звітності та сплати податків, а також часто пропускають строки її подачі.

Фактично в такому випадку функцію податкового агента для них може виконувати банк в якому для нього відкрито поточний рахунок як фізичної особи-підприємця, утримуюючи 5% податку від сум надходжень на цей рахунок.

Поширення інституту податкового агента на зазначених осіб стимулюватиме:

- збільшення реєстрації фізичних осіб суб'єктами господарювання і збільшення надходжень до бюджетів;

- зменшення кількості помилок в податковій звітності та скорочення витрат часу контролюючих органів на перевірочну роботу;

- покращення виконання платниками податків податкових обов'язків;

- збільшення доходів банків за рахунок обороту залишків коштів на підприємницьких рахунках таких платників єдиного податку;

- зменшення витрат часу на складання податкової звітності платників податків та виконання інших податкових обов'язків.

Особи, які оберуть спрощену систему оподаткування із податковим агентом – банком, повинні будуть лише зареєструватися таким платником та відкрити спеціальний підприємницький рахунок, а виконання інших податкових обов'язків на них не покладатиметься, що відповідає прагненню створення концепції цифрової держави.

Вбачається, що така система буде інтегрована в платформу "ДІЯ" де особа зможе як подати заяву на перехід (обрання) на спеціальний податковий режим, коли банк виступає податковим агентом, так і відкрити спеціальний підприємницький рахунок.

У разі прийняття, цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ірина
28.11.22 08:31

Предполагаю, что распространенное пополнение собственного счета денежными средствами через банк ФОПом будет рассмотриваться как поступление денег от предпринимательской деятельности и, естественно, пойдет под налогообложение единым налогом.

Ответить
  • Uzhvenok
28.11.22 10:13

Была у бухгалтера подработка…. 

Ответить
  • Светлана
29.11.22 16:53

Uzhvenok,і буде. Трохи наїдяться співпраці з банком і побіжать до бухгалтера "проблеми решать"

Ответить
  • Тетяна
28.11.22 22:27

Uzhvenok,так була, а тепер буде у банку: все одно додатково оплачуватимуться такі послуги - в чому економія для ФОП, що обере таку систему

Ответить
  • Лариса
29.11.22 00:33

А если деньги поступили на счет ошибочно и допустим возвращены обратно через 5 дней, а банк уже через два дня оплатил за тебя налог, кто и как будет возвращать излишне уплаченные суммы налога?

Ответить
  • Юлия
29.11.22 12:37

 а потім ще й кінців не знайдеш що, коли і скільки перерахувалось. Може кабінет доведете до розуму, щоб 1 цирфу ввів і воно автоматом все нарахувалось .

Ответить
  • Марія
02.12.22 21:49

А договори і первинку за ФОПа теж банк складати буде? А коли буде перевірка податкової, перевіряти банк будуть, а не ФОПа?
Повна хрінь.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям