Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.11.22
1961 0 Печатать

Проблеми безмитного ввезення генераторів

Народний депутат Ярослав Железняк повідомляє, що він зібрав інформацію і фідбек від громадян по проблемам безмитного ввезення генераторів.

Якщо дуже коротко, то головні перешкоди:

 1. Митниця на місцях не мали інструкцій і тому відмовлялися на практиці застосовувати пільгу.
 2. Митниця не пропускає генератор, якщо у тебе немає документи, що ти везеш його з метою «боротьби з короновірусом».
 3. Митниця трактувала, що пільга не розповсюджується на фізичних осіб.
 4. Не всі товари/ коди попали у перелік.
 5. Митниця трактувала, що пільга на ввезення має бути лише, якщо товар ввозиться на суму менше 500 євро та 50 кг.
 6. Митниця і далі оподатковує поштові відправлення, якщо там більше 150 євро, навіть якщо ти замовив генератор (найбільш популярна скарга). 
 7. Митник вимагає все одно хабаря. 

Далі від розповідяє, як вирішуються ці проблеми (по черзі зазначених проблем).

"Проблема №1 та №2  - пов’язано з тим, що замість нормально піти шляхом зміни у Митний та Податковий Кодекси, КМУ вирішив звільнити від розмитнення «ковідною постановою». Потім згадали що там проблема з сертифікацією, не зрозуміло як митниці себе вести…. Ну а коли митники не знають що робити, то одразу починають  креативом займатися. Коротше класична історія, як героїчно створили проблему і героїчно її вирішують. Зараз начебто вже через 3-и тижня всі знають, що робити. 

Проблема №3 - пов’язано з Проблемою №1 + вже дали публічно і рішення КМУ, що розповсюджується на фізичних осіб (скрін надаю).

Проблема №4 - так, і в багатьох випадках це взагалі дивно. Тому тут або будуть доповнювати перелік, або треба нарешті нормально упорядкувати законом (про це далі).

Проблема №5 -  знов ж таки, так як рішення зроблено відверто "лівою" постановою, а митниця керується Законами, то почалась колізія з тим, що без розмитнення та декларування можна завезти до 500 євро та 50 кг. Знову ж таки, вирішили проблему начебто роз’ясненням.

Проблема №6 - найбільша, так як кордони то закриті для багатьох. Знов ж таки, є норма закону про те, що посилки більше 150 євро мають оподатковуватися, і тут конфлікт з цією постановою.  Ось тільки сьогодні Митниця дала великим поштовим операторам (як мінімум «Новій Пошті») своє роз’яснення, що можна ввозити генератори і інше навіть якщо посилка більше 150 євро (скрін надсилаю)

Проблема №7 - тут окрім кадрових рішень по керівництву нічого вже не допоможе. 

Про пільги запровадили ще 09 листопада, зараз вже 29 листопада. Для Я. Железняка є справді загадкою, чому б не зробити нормально. Чому три тижня треба на елементарні роз’яснення? Навіть ті роз’яснення, які є - це милиці, а не вирішення проблеми. Причому депутати ж пропонували це законом змінити. Митниця теж молодці - вчора були 2 години на Комітеті, навіть слова не сказали про наявність проблем. Це ж не з фур на Тисі по 7500 євро ж брати?" - наголосив нардеп.

Железняк пообіцяв, що незабаром буде готувати зміни в законодавство, щоб не підставляти під колізії громадян та бізнес.

По материалам Ярослав Железняк, народний депутат

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям