Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.12.22
1464 1 Печатать

Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів за звітний рік

Нагадуємо суб’єктам господарювання, що відповідно до пп. 57.11.2 ПКУ:

  • авансовий внесок розраховують із суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене;
  • у разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті;
  • авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ (18%);
  • сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Тобто для розрахунку авансового внеску враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди.

Приклад: якщо об’єкт оподаткування податком на прибуток складає 400 тис грн, а на виплату дивідендів спрямовано 250 тис грн, то авансовий внесок не нараховується, оскільки сума дивідендів менша від об’єкта оподаткування. Якщо об’єкт оподаткування 100 тис грн, а дивіденди виплачують у розмірі 250 тис грн, авансовий внесок розраховується із суми перевищення 150 тис грн (250 – 100). Сума нарахованого авансового внеску складатиме 27 тис грн (150 х 18%).

Зверніть увагу - авансовий внесок вносять до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Більше – в Інформаційному листі № 6 «Особливості сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів». Ознайомитися з інформаційним листом можна за посиланням.

По материалам ГУ ДПС у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
16.12.22 03:19

Огласите весь список получивших дивиденды.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям