Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.12.22
953 0 Печатать

Відтерміновано строки впровадження окремих вимог щодо діяльності банків

Національний банк відтермінував строки впровадження окремих вимог щодо регулювання діяльності банків та банківських груп, встановлених до введення в Україні воєнного стану.

Зокрема, відтерміновані вимоги щодо:

  • початку включення банками до розрахунку достатності капіталу мінімального розміру операційного ризику в повному розмірі. Новий термін – із 29 грудня 2023 року. До цього часу банки продовжуватимуть включати операційний ризик із коефіцієнтом 0,5;
  • завершення запровадження останнього етапу розрахунку кредитного ризику за спеціалізованими кредитами. Новий термін – до 31 грудня 2023 року;
  • завершення запровадження першого етапу процесу оцінки достатності внутрішнього капіталу (ICAAP), який передбачає розроблення, затвердження та запровадження відповідних внутрішньобанківських/внутрішньогрупових документів. Новий термін – до 01 січня 2024 року;
  • початку здійснення відповідальними особами банківських груп розрахунку мінімального розміру операційного ризику кредитно-інвестиційної підгрупи банківської групи. Новий термін – із 451 календарного дня після припинення чи скасування дії воєнного стану.

Таке рішення зумовлене неможливістю в умовах воєнного стану впроваджувати зазначені вимоги в раніше встановлені строки. Зокрема, це спричинено перенесенням на законодавчому рівні строків оприлюднення аудитованої річної фінансової звітності, а також відсутністю можливості визначити прогнозні економічні показники на довгостроковий період, які є передумовою якісного виконання зазначених вимог.

Відповідні положення затверджені постановою Правління Національного банку України від 28 грудня 2022 року № 252 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, що набирає чинності з 30 грудня 2022 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям