Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.01.23
1706 0 Печатать

Що таке страховий стаж та його значення для отримання пенсії

Страховий стаж враховується при нарахуванні пенсії.  До страхового стажу для обчислення пенсії зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а за період з дати набрання чинності Закону України  “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”  (з 1 січня 2004 року) – періоди, коли щомісяця сплачені страхові внески. Про нюанси обчислення страхового стажу у своїй консультації головний юрист сектору «Криворізьке бюро правової допомоги №3» Валерія Сіманько.

Страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до набрання ним чинності – в порядку, визначеному раніше діючим законодавством.  За період з 1 січня 2016 р. до страхового стажу включаємо місяці, за які сплачувався ЄСВ (єдиний соціальний внесок).

Де дізнатись  інформацію про страховий стаж

Таку інформацію  отримуємо з довідок ОК-5, ОК-7. Їх можна замовити в пенсійному фонді. Отримати ці ж дані можна в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду або через додаток/портал  “Дія”. Усім працівникам потрібно контролювати, чи сплачують їхні роботодавці  за них соціальний внесок.

Варто також зазначити, що на сьогодні до страхового стажу включають також періоди:

  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  • отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (виняток – пенсії по інвалідності).

Таким чином, включаємо до страхового стажу: період отримання декретних (допомоги по вагітності та пологах), допомоги по безробіттю, допомоги внаслідок нещасного випадку на виробництві, а також період отримання пенсії по інвалідності.

З урахуванням особливостей воєнного стану, слід звернути увагу, що час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати (якщо працівник перебував у такій відпустці повний місяць) не зараховується до страхового стажу.

Якою має бути тривалість страхового стажу для виходу на пенсію

Тривалість страхового стажу, що дає право на вихід на пенсію, щороку зростатиме. Пенсію за віком визначають залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку. Загальні умови призначення пенсії за віком визначає стаття 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У 2022 році особа можна було оформити пенсію в 60 років, якщо людина  мала 29 років стажу, а у 2023 році –  вже якщо матиме 30 років стажу.З кожним роком тривалість страхового стажу, що дає право на вихід на пенсію у 60 років, зростатиме. Так триватиме до 2028 року.

Що робити, якщо страхового стажу недостатньо

Працювати і відповідно – заробити страховий стаж. Але є інший спосіб.

Недостатній страховий стаж можна також докупити. Зробити це можна за ціною від 44% від мінімальної заробітної плати за кожен місяць. Внески сплачують до Пенсійного фонду.

Як підтвердити страховий стаж

Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Це передбачає Порядок підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. 

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці немає необхідних записів, або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, трудовий стаж треба буде підтверджувати. Для  підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Час роботи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на приватній власності та на виключно їхній праці, за період до 1 травня 1993 р., а також час роботи осіб, які займаються веденням особистого селянського господарства зараховується до трудового стажу за наявності довідки Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків. Наприклад, особа – підприємець із застосуванням спрощеної системи оподаткування, в тому числі із застосуванням фіксованого податку. Періоди з 1 січня 1998 р. по 31 грудня 2003 р. зараховуються до трудового стажу фізичних осіб – підприємців на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності.

Періоди  з 1 січня 2004 р. по 31 грудня 2017 р. включаються до страхового стажу за умови добровільної сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від суми сплачених коштів.

Для підтвердження військової служби, служби цивільного захисту, служби в органах державної безпеки, розвідувальних органах, Держспецзв’язку приймаються:

  • військові квитки;
  • довідки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, Державної кримінально-виконавчої служби, ДСНС;
  • довідки архівних і військово-лікувальних установ.

Військова служба у складі діючої армії в період бойових дій зараховується до трудового стажу на підставі довідок територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, так званих військкоматів. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ, Національній поліції приймаються довідки, які видаються в порядку, що визначається Міністерством внутрішніх справ.

Як отримати консультації щодо призначення пенсії

Це можна зробити, звернувшись на прийом до фахівців сервісних центрів Пенсійного фонду, через особистий кабінет на порталі Пенсійного фонду або

зателефонувавши до контакт-центру ПФУ – 0-800-503-753.

Трапляються ситуації, коли людина не може підтвердити трудовий стаж або наявні помилки в документах. У таких випадках люди  отримують письмову відмову у призначенні пенсії.

Оскарження відмови Пенсійного фонду України у призначенні пенсії, встановлення юридичних фактів, належності страхового стажу, проблеми через помилки в документах – з такими проблемами люди можуть  звернутися до юристів системи безоплатної правової допомоги. Це можна зробити за телефоном контакт-центру системи БПД 0-800-213-103 або особисто завітати  до найближчого бюро правової допомоги.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям