Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.01.23
8123 28 Печатать

Нові покращення не за горами: правила блокування податкових накладних знов зміняться

18 січня  цього року  відбулась чергова он-лайн зустріч Робочої групи з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, під час якої було продовжено обговорення вже внесених змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених Постановою КМУ від 23.12.2022 р. № 1428.

Організатор та Модератор зустрічі – Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики – Данило Гетманцев.

У зустрічі участь взяли представники громадських організацій, Державної податкової служби України, Міністерства фінансів України, експерти в сфері оподаткування та платники податків, зокрема:

  • Світлана Воробей – заступник Міністра фінансів України;
  • Ніна Южаніна – Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • представники ДПС України;
  • Леся Кашпур – начальник управління генеральної дирекції ВГО АППУ;
  • Юлія Дроговоз – віце-президент УСПП, керівник ТОВ «Аудиторська фірма «Фінансовий клуб»;
  • Тетяна Потопальська — експерт-аналітик з питань оподаткування, член Експертної ради з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України, заступник Голови Громадської ради при ДПС України;
  • Олег Гетман — член Наглядової Ради УРБ, координатор експертних груп Економічної експертної платформи;
  • представники бізнесу.

В ході проведення он-лайн зустрічі були винесені на обговорення вже внесених змін до «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затверджених Постановою КМУ від   23 грудня 2022 року за № 1428, які набрали чинності  з 11 січня цього року та проєкти напрацьованих змін, які бізнес-спільнота пропонує впровадити в майбутньому.

Під час он-лайн зустрічі члени Робочої групи обговорили перспективи запровадження наступних питань:

  • запровадження Реєстру «ризикових» платників податків, який необхідно розмістити на сайті ДПС. Дане питання було вирішено реалізувати у вигляді надання інформації через електронний кабінет найближчим часом;
  • запровадження чітких і зрозумілих правил блокування податкових накладних, де певні критерії мають бути чітко визначені в Кабінеті платника через середньо-галузеві показники;
  • забезпечення можливості ненадання статусу ризиковості платнику, якщо його % ризикових операцій менше певної питомої ваги (10%). В подальшому Мінфін спільно з ДПС запропонують редакцію проєкту змін;
  • перспективи запровадження механізму відповідальності посадових осіб ДПС за неправомірні рішення, що на сьогодні, на практиці ще не є реалізованим;
  • перспектива запровадження проміжного рішення. Якщо платник податку хоче вийти із статусу категорії ризикового чи розблокувати ПН/РК — він може замовити податкову перевірку, яка протягом 30 днів має перевірити та винести рішення про донарахування або розблокування ПН/РК. Дані зміни необхідно буде запроваджувати методом внесення змін до ПКУ;
  • перспективу запровадження виконання рішень судів, де ДПС автоматично розблоковує всі ПН/РК після апеляції, якщо рішення прийняте на користь платника;
  • надати можливості повторного подання платником Пояснення та копій документів на розгляд Комісії регіонального рівня, в разі блокування ПН/РК. Дані зміни буде реалізовано вже найближчі кілька тижнів, а саме внесенням змін до наказу МФУ за №520.

Також було обговорено деякі важливі в роботі та на практиці моменти вже запроваджених змін, що  які набрали чинності з 11.01.2023 року, такі як:

—  відновлення строків розгляду податківцями пояснень і скарг по заблокованим ПН/РК;

—  «дрібні ПН»  (до 5000 грн) та недоцільність їх  блокування;

—  стратегічні галузі (енергія, газ, тепло);

—  відміна штрафів щодо ПН/РК, зареєстрованих 15.07.2022 та декларацій, що подані  20.07.2022 року.

У своєму виступі Леся Кашпур звернулася до представників ДПС з проханням надати коментарі щодо запровадження змін до наказу МФУ за № 520, якими передбачена можливість повторного подання платником податку Пояснення та копій документів на розгляд Комісії регіонального рівня, в разі блокування ПН/РК та коли вони запрацюють.

Представники ДПС надали відповідь, що найближчим часом ці зміни запрацюють і платники матимуть можливість  повторного подання платником податку Пояснення та копій документів на розгляд Комісії регіонального рівня, в разі блокування ПН/РК.

Зустріч відбулася конструктивно, в форматі діалогу. Попередньо було досягнуто домовленості провести чергову он-лайн зустріч Робочої групи, на якій будуть розглянуті питання та пропозиції щодо поліпшення роботи системи моніторингу.

Всі учасники заходу змогли висловити свою думку з проблемних  питань роботи системи СМКОР.

По материалам АППУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Фунт
20.01.23 07:45

Если у самурая нет цели, а есть только путь, то у налоговиков есть цель и путь её реализации - тотальная блокировка !

Ответить
  • Ніна
20.01.23 07:55

Ніби і непогані пропозиції. Але потім працює все це якось не так (((

Ответить
  • Кирпулька
20.01.23 08:40

В країні не діє призумція невиновності. Весь бізнес заздалегідь винен!!! І блокування податкових накладник, в будь якій формі це доводить повною мірою. 

Ответить
  • Раїса
20.01.23 09:51

Кирпулька, це не просто не діє презумпція невинуватості, це натуральне воровство. Якщо операція підозріла - значить немає ні податкового зобов'язання, ні податкового кредиту. А в них виходить: тут бачу, а тут не бачу. Для податкового зобов'язання операція була, а для податкового кредиту вона підозріла.

Ответить
  • Одурманений бух
20.01.23 08:41

це триндець((( мало того, що влада не залишає практичних спроб і далі всіх зрівняти з усіма і вести нас "до комунізму" (чого лише варті "середньо-галузеві показники" ) так ще й будуть узаконювати нові методи поборів через можливість вийти з переліку ризикових після перевірки (а в той перелік занесли виходячи зі своїх збочених уявлень). Тобто, спричинення тиску і блокування роботи  шляхом начіплення "ризикового" ярлика вже мало, тепер заплатіть за те, щоб ми повернули все назад.
Ржом далі...

Ответить
  • гапка
20.01.23 10:30

Одурманений бух. це -не це це,

Ответить
  • Аня
20.01.23 09:47

Одурманений бух, точно. Не хотите "порешать" разблокировку и выход из ризикових , так придется заплатить за проверку, так как  "даром пісня не співається" (((

Ответить
  • Анна
20.01.23 09:29

Рішення може бути тільки одне. Потрібно взагалі відмінити безглузду практику блокування. 

Ответить
  • Александр
20.01.23 12:47

Анна,
НДС налог для стимуляции экспорта, так он работает в Европе. В Украине азаровская банда ФСБ ввела для грабежа Страны. Где нет производства для экспорта , как в Украине. этот налог вредный. В 97% стран Мира нет такого налога, Даже у самых-самых не так, в США его нет, в Китае нет экспортного возмещения НДС, что торговать внутри страны также выгодно как и на экспорт. 
Враги Украины ввели этот налог, убрать его нужно.
В системе всё не так. Главный должен быть тот кто платит налог, а не тот кто его грабит. Налогоплательщик на свои деньги нанимает падатковца выполнять свои обязанности, ему и решать нужно что тот будет делать. Это демократией называется.

Ответить
  • бурундук
23.01.23 11:40

Александр,

Хватит все на папередников гнать. Был шанс что-то порешать без злочинной панды……

Ответить
  • Ирис
20.01.23 09:47

Квест с налоговыми все усложняется.....

Ответить
  • Наталья
20.01.23 10:49

Пряма можливість на місцях здирати кошти у "проміжной період". так вже задовбали! Де обіцяна відміна ПДВ???

Ответить
  • Львица
20.01.23 10:54

Почему только "відновлення строків розгляду податківцями пояснень і скарг ", а для таблицы???

Ответить
  • Світлана
20.01.23 12:07

Львица, таблиці можна подавати скільки забажається.

Ответить
  • Юрий
23.01.23 23:42

Світлана, дзузьки, остання подана таблиця була автоматично "не прийнята" з причин подачі з таким же кодом квед раніше
цитую: Виявленi помилки: Інформацію Таблиці даних платника ПДВ, зареєстрованої у контролюючому органі 28.12.2022 р. за № 77777 не враховано автоматично згідно з п. 20 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165, тому що в рядку № 2 Таблиці даних платника ПДВ значення Графи «Код згідно з УКТЗЕД/ДКПП (постачання/надання)» відповідає значенням Графи «Код згідно з УКТЗЕД/ДКПП (постачання/надання)» Таблиці даних платника на додану вартість, зареєстрованої у контролюючому органі 28.12.2022 р. за № 77777, інформація якої була врахована автоматично та скасована згідно Рішення Комісії ДПСУ від 07.12.2022 р. №55555. Таблицю даних платника ПДВ прийнято до розгляду.

Ответить
  • Алексей
20.01.23 11:31

Організатор та Модератор зустрічі – Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики – Данило Гетманцев. Далі можно не читати .... 

Ответить
  • Катя
20.01.23 11:32

Одурманений бух-згодна на всі 100%."В подальшому Мінфін спільно з ДПС запропонують редакцію проєкту змін;"Напишуть ,що потрібно ,а ви махайтеся. Ще одна шабля для простого бізнесу. Корумпованість рулить.

Ответить
  • Светлана
20.01.23 11:36

А що з автоматичною реєстрацією, яка мала відбутися 11 січня 2023 року. Чекати, як радять відомі експерти, чи вже все? Можливо в кого є "інсайд" ?)

Ответить
  • Маргарита
20.01.23 14:16

Светлана,
11.01.23 автоматична реєстрація ПН таки відбулася...З усієї тієї кіпи заблокованих ПН АЖ ОДНА отримала статус в електронному кабінеті "зареєстровано ПН/РК відповідно до п.2 Постанови КМУ від 23.12.22 №1428".а щоб затягнути її в медок, то ще той квест!запит по номеру ПН повертався порожнім, тоб-то ПН не зареєстрована. запит по даті реєстрації допоміг після 3-х днів спроб.і в підсумку маю зареєстровану ПН на 35,00грн ПДВ- СМІХ ТА Й ГОДІ!
а решта ПН?????
САМІ ПОКРАЩЕННЯ ТА ПОЛІПШЕННЯ.......

Ответить
  • Оксана
20.01.23 11:44

Светлана, чекати марно, в податковій чітко сказали, якщо нема то і не буде, порекомендували написати лист звернення через електронний кабінет,  з проханням надати пояснення, чому не розблокували.

Ответить
  • Елена
20.01.23 11:53

Найцікавіше й найцинішніше те, що в черговому покращенні блокування бере участь пані Ніна Южаніна, яка є "мамою" цієї процедури

Ответить
  • Антонина
20.01.23 12:11

Почему никогда не указывают кто был из представителей бизнеса? У них всегда встречи и обсуждения очень конструктивные, а нам всё хуже и хуже.

Ответить
  • Надежда
20.01.23 14:40

Антонина, Дежурные " титушки", некоторым дают слово. Они благодарят  за  возврат импортного НДС и покращення.
1 раз была на этом спектакле. 

Ответить
  • Олена
20.01.23 14:11

Антонина,
туда приглашают БИЗНЕС!!
А мы-так..., налогоплательщики

Ответить
  • Альона
20.01.23 16:08

Даже не стала читать эту простынь. 

Ответить
  • nadiia
21.01.23 14:22

безкінечна брехня+ знущання   .. продовжується..= кому ж  ЦЕ вигідно - невже  державі Україна? + українцям?

Ответить
  • ІринаКиїв
21.01.23 20:23

і це вже яка зміна? а мабуть не остання,  що ж вони вирахувати все ніяк не можуть
чергові зміни,  які є  черговою трагедією  для великої  масси  саме бухгалтерів
прочитала,  але перед очима слово "Фальш".....

Ответить
  • Олена
23.01.23 10:47

"Платник може замовити собі податкову перевірку" - замовити перевірку, щоб вони по йшли, як орда?!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям