Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.01.23
2219 16 Печатать

Податкова реформа має стимулювати бізнес відмовитися від оптимізації податків – ОП

Нова податкова реформа має сприяти покращенню інвестиційної привабливості країни та спонукати бізнес відмовитись від оптимізації податків. Про це в Медіацентрі Україна - Укрінформ під час презентації «Чому необхідне проведення податкової реформи: що вона дасть?» розповів заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Він нагадав, що після завершення війни Україна планує надзвичайно велику програму відбудови, і ця програма передбачатиме залучення великої кількості приватних інвестицій та приватних коштів.

«Для цього має бути створене відповідне бізнес-середовище і податкове середовище. Це один з найважливіших компонентів інвестиційної привабливості нашої країни. Друга причина і другий погляд на податкову реформу - це корупція і необхідність антикорупційних змін. Власне кажучи, такі ставки і традиція, як наша економіка функціонувала останні 30 років, насправді народила надзвичайну інфраструктуру оптимізації податків. Всі ці податки вони існують номінально, а об'єктивно близько 90% бізнесу займаються в тому чи іншому вигляді оптимізацією податків. Ці кошти не надходять до бюджету, а надходять до фінансових посередників, які надають послуги з оптимізації податків", - сказав Шурма.

Він зазначив, що в Офісі Президента, експертів з провідних міністерств ще немає чіткої позиції щодо майбутніх ставок податків.

"Ми абсолютно від них (податкових ставок "10-10-10" - ред.) не відмовляємось, але й "10-10-10" не є догмою. Якщо ми зрозуміємо, що компроміс-  це "9-11-12", то добре. Тобто не є самоціллю зробити цифру 10 <...>. Буде певний компроміс, і я не виключаю, що це може бути й по 10%, але це ще поки предмет дискусії", - зауважив Шурма.

За його словами, реалізація такої реформи можлива лише після укладення певного умовного соціального договору з бізнесом.

"Якщо ми надаємо такі умови, то ми маємо домовитись, що більше ніхто не займається оптимізацією податків", - сказав заступник керівника Офісу Президента.

Шурма зазначив, що дискусії з Міністерством фінансів стосовно податкової реформи тривають, проте він розраховує на підтримку з боку міністерства.

"Діалог з Мінфіном є, і точно буде певний компроміс, і консенсус. Тому що є величезний запит у суспільстві, є завдання Президента підготувати антикорупційну реформу, в тому числі в податковій сфері, тобто ми обов'язково разом опрацюємо це питання", - запевнив заступник керівника ОП.

Також він висловив впевненість, що Україні вдасться переконати і зовнішніх партнерів у необхідності такого кроку.

"МВФ і деякі наші зовнішні партнери не до кінця розуміють специфіку функціонування нашої економіки. Я думаю, що ми знайдемо аргументи, як їх переконати", - сказав Шурма.

Як повідомляв Укрінформ, восени 2022 року в Офісі Президента заговорили про можливу податкову реформу, а саме: модель оподаткування «10-10-10». Зокрема, йшлося про впровадження єдиної ставки, 10%, для трьох основних податків: на прибуток, на доходи фізичних осіб і на додану вартість.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Нина
25.01.23 05:37

Вот хочется спросить у наших чиновников -А тяжело жить без мозгов?
МВФ и западные партнёры не понимают специфику нашей экономики-что за бред?
Оптимизация налогов и уклонение от уплаты налогов это совершенно разные вещи.

Ответить
  • Галина
26.01.23 17:59

Нина, специфика у нас это то что есть сейчас - кошмар и понять ее нормальному человеку не дано . особенно СЕА ПДВ и блокировка ПН

Ответить
  • Львица
25.01.23 11:53

Нина, сейчас ценен бухгалтер ни который знает все законы и может по ним работать, а который знает все законы и может их обойти....
У меня один родственник француз - бухгалтер во Франции с хорошим опытом работы и с разными фирмами, которые он ведет в разных странах ЕС. Попросил меня найти ему фирму, которую он будет вести в Украине. Когда я его спросила один наводящий  вопрос (скажем так "об оптимизации" или типа работать=не платить) - вместо ответа он упал в ступор и просто потерялся... Наверное решил, что я не хочу ему помочь в его поиске. И совершенно не понял, что его уровень знаний бухучета (даже по МСФО) - совершенно не дотягивает до уровня наших бухгалтеров...в некоторых случаях даже рядовых...

Ответить
  • Анна
25.01.23 08:19

Підтримаю цей проект. Податкова система має бути чіткою та зрозумілою. Треба знизити ставки ПДВ,  податків  на фонд оплати праці. Натомість підвищення акцизу та мито на вивіз сировини.

Ответить
  • Львица
25.01.23 12:00

Анна, пока ГНИ остается коллекторной службой (а не проверяющим органом) - чтоб вам не ввели, вы все равно останетесь должны!
И прежде, чем писать "поддерживаю!" - удосужились бы сами прочитать то, под чем пишите, а не просто статью на 911 с рассуждениями. Это уже не первый комментарий от вас такой....

Ответить
  • Наталія
25.01.23 09:11

Анна, Яка Вам різниці яка ставка ПДВ 10 або 30 якщо у вас блокуються всі податкові і контрагенти не хочуть з вами працювати?

Ответить
  • Наталія
25.01.23 09:09

Анна, це звичайний популізм ні про що. І воно ніяким чином не вплине на інвестиційну привабливість. Тому що розміри ставок податків не є проблемою. Одна з проблем - до вас приходить податкова і намагається взяти скільки хоче, хоч ви сплачували податки хоч ні.  

Ответить
  • Світлана
25.01.23 09:54

Тридцять років працюю і тридцять років у нас податкова реформа! Коли-небудь вона закінчиться нарешті?

Ответить
  • Наталія
25.01.23 09:59

Світлана, ні, кожний новий приходить і думає що він самий розумний. А ми з цим живемо.

Ответить
  • Александр
25.01.23 11:03

Такое ощущение, что Анна-бот, который поддерживает все новации власти. В  статье  умалчивается, что одним из компенсаторов уменьшения поступлений в бюджет будет 10% комиссия за снятие налички в банкомате. Какая нам разница где нас обдерут-18%подоходного или 10%подоходного+10%комиссии за обналичивание? И в чем цель реформы? В самой реформе? Для борьбы с неплательщиками налогов у власти рычагов с избытком. Расплодили кучу дармоедов-контролеров, кошмарят реальный бизнес, а воров при власти никто не трогает. Все потуги власти похожи на борьбу с перхотью путем отрубания головы.

Ответить
  • Тетяна
25.01.23 16:47

"МВФ і деякі наші зовнішні партнери не до кінця розуміють специфіку функціонування нашої економіки. Я думаю, що ми знайдемо аргументи, як їх переконати", - сказав Шурма. До відома пана Шурма!!! Ми також до кінця не розуміємо специфіку функціонування нашої економіки! Ба більше!! Я певна, що і сам пан Шурма також не розуміє!!!!

Ответить
  • Алла
26.01.23 09:45

Тетяна,

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
25.01.23 19:00

"...деякі наші зовнішні партнери не до кінця розуміють специфіку функціонування нашої економіки..."
Странно, что только "деякі" и "зовнішні" 
А по поводу податкових ставок "10-10-10" – так этой идее уже лет 10, наверно, если не больше. Точно помню, как кто-то шёл на выборы с такой идеей (так идеей и осталась и лишь затем, чтобы было о чём-то потрепаться). Никто не собирается делать ни "10-10-10", ни "9-11-12" ...
А вот про вариант от власти "30-30-30" – в его более быстрое рассмотрение и принятие властью я готов скорее поверить...

Ответить
  • Наталія
25.01.23 21:59

налоговая реформа будет успешной при условии , что дфс не будет трактовать законы как ей хочется, будет отвечать за свои проколы(свежий пример дфс хочет , чтобы единоналожники заполняли новую форму декларации которую приняли под елочку, к тому же формы еще нет и многие  уже отчитались), произвол .

Ответить
  • nadiia
25.01.23 22:37

коллеги - не в тему! об"єднана звітність - чи у всіх висить - НЕ прийнятою???- в мене - вже  4 дні...не приймається..

Ответить
  • Яна
27.01.23 18:44

nadiia, так, нажаль. У мене майже тиждень...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям