Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.03.23
3488 1 Печатать

Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, подають декларацію до 1 травня 2023 року

Декларація про майновий стан і доходи подається відповідно до ст. 179 ПКУ, - нагадують податківці та рекомендують платникам звітуватися дистанційно за посередництвом Електронного кабінету.

Строки подання декларації:

фізичні особи - підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, - до 01 травня року, наступного за звітним;

громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації - до 1 травня року, наступного за звітним;

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПКУ).

фізичні особи - підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності - протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, - не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;

фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, - до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

По материалам ГУ ДПС у Волинській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сомневающийся Sкептиk
14.03.23 08:10

ГУ ДПС у Волинській області из-за ошибок законодателей приходится выкручиваться!
1 ошибка: пункт 177.11 статті 177 Податкового кодексу України, в якому йдеться про те, що: 177.11. Фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 цього Кодексу, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону. Підпункт 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 виключено із ПКУ на підставі Закону № 2520-IX від 15.08.2022. 
Тобто, в ПКУ в п.177.11 ст.177 потрібно змінити посилання з пп.49.18.5, який виключено, на пп.49.18.4, в якому йдеться: податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу. 

2 ошибка: У Наказі Мінфіну № 859 від 02.10.2015 у редакції Наказу Мінфіну № 160 від 09.06.2022, яким затверджено Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція),  допущена помилка щодо термінів подання декларації про майновий стан і доходи. Так, в пункті 2 статті 6 Розділу І вказано, що Декларації подаються за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Потрібно виправити помилку в пункті 1 статті 6 розділу І Інструкції, та викласти у наступній редакції: календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, - до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу; пункт 2 статті 6 розділу І Інструкції – виключити; змінити нумерацію пунктів цієї статті.

   &nb

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям