Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.04.23
4737 0 Печатать

У Раді розповіли, хто і на який період звільнятиметься від сплати податків на землю та нерухоме майно

Звільнення громадян України від сплати податку на землю та нерухоме майно, які постраждали від російської агресії чи перебуває на окупованих територіях, є логічним та справедливим під час воєнного стану.

Про це в ефірі Українського радіо повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, коментуючи ухвалення парламентом законопроєкту № 7632.

За її словами, документ у першому читанні стосувався лише податку на нерухомість, втім до другого читання були внесені уточнення, які стосуються сплати земельного податку.

«На превеликий жаль, у нас від агресії рф є не лише пошкоджені та зруйновані будинки. Величезна кількість землі — сотні тисяч гектарів — вщент замінована і ці земельні ділянки не можна використовувати. Тому несправедливо сплачувати земельний податок з ділянок, які не можна експлуатувати, обробляти, сіяти», – зауважила голова комітету.

Вона додала, що законопроєктом зафіксовано звільнення від податку на пошкоджену та зруйновану нерухомість.

«Фізичні особи-власники житлової нерухомості звільняється від сплати податків за 2021 та 2022 роки. Для юридичних осіб таке звільнення діє з 1 березня 2022 року, якщо ці території розташовані не в зоні тимчасової окупації або активних бойових дій. Норма діятиме доти, доки тимчасово окуповані території не будуть звільнені й повернуті Україні. Це стосується і земельного податку для фізичних осіб — за 2021 і 2022 роки вони не сплачуватимуть земельний податок», – пояснила Олена Шуляк.

Також народна депутатка розповіла про механізм звільнення від податку, який передбачений законопроєктом № 7632.

«У власників повинен бути документ — довідка від Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Оскільки саме ДСНС відповідає здебільшого за розмінування територій. Тож саме такі довідки використовуватиме Податкова, аби мати розуміння, як нараховується чи не нараховується відповідний податок», – резюмувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, нещодавно парламент ухвалив у другому читанні та вцілому законопроект авторства Олени Шуляк про компенсацію пошкодженого та зруйнованого житла (7198), його також уже підписав президент України. Цей документ — законодавча можливість почати компенсовувати житло людям, не чекаючи репарацій від рф. Очікується, що процес компенсації розпочнеться наприкінці травня 2023-го року.

По материалам Політична партія «Слуга Народу»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям