Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.05.23
2227 5 Печатать

У Раді пояснили причини впровадження акцизу на солодкі напої

"Запровадження акцизу на солодкі газовані напої дасть можливість посилити профілактику окремих хвороб і розширити здорове харчування школярів", - голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

В Україні може бути запроваджено податок на солодкі газовані напої. Відповідний документ зареєстровано у Верховній Раді. У разі його ухвалення податок на солодкий газований напій складе 0,1 євро за 1 літр. Отримані кошти хочуть спрямувати на лікування та профілактику хвороб, які виникають через регулярне споживання таких напоїв, а також на розвиток програми дитячого харчування у школах.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Коли ми говоримо про податок на солодкі газовані напої, то тут пропонується запровадження такого ж акцизу, як на тютюн, горілчані вироби чи пальне. За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% за рахунок оподаткування призводить до здорожчання таких напоїв теж на 20%. Показово, що такий податок був введено у 106 країнах світу, зокрема у США, Великій Британії, Польщі тощо», - зазначив політик.

Він додав, що, згідно з попередніми підрахунками профільного комітету і профільного міністерства, очікуваний збір акцизу з солодких газованих напоїв складе приблизно 6 мільярдів гривень на рік.

«Половина отриманих грошей піде в бюджет Національної служби здоров’я України, вони будуть спрямовані на лікування наших громадян. Інші 50% коштів буде перераховано на фінансування реформи шкільного харчування. Мається на увазі, що у шкільному раціоні будуть з’являтися натуральні крафтові молочні продукти, які не містять домішок», - підсумував народний депутат.

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Може досить нерви трепати?
01.05.23 09:51

>90% хвороб пов'язані з психічним станом людей. 4-й рік "карантину" тощо...

Ответить
  • Светлана
01.05.23 09:55

Свежо преданье - верится с трудом. Уже на дополнительные сборы с топлива дорог настроили таких, что ни пройти, ни проехать. 2/3 собранных денег украли. А налоги продолжают собирать. Теперь с напитками придумали кормушку. Какое питание школьников - школьники уже 3 года дома сидят. Сначала 2020-2021 ковид. С 2022 года война. И питаются они дома. А для уменьшения количества заболевших и профилактики - необходима возможность регулярно посещать  специалистов определённого профиля. А у нас рассказывают, что семейный врач всех от всего полечит начиная от простуды и заканчивая беременностью. 

Ответить
  • Елена
01.05.23 10:36

ага.... так и поверили.... военный сбор ввели когда? А ВС оказались с голой ж.... Спасибо волонтерам, которые обеспечивают ЗСУ больше чем их девятилетний налог...
Детей так же кормить будут этим "акцизом"?

Ответить
  • Ганна
01.05.23 11:52

А как же торговля подакцизными товарами на едином налоге?Уже и напитками нельзя будет торговать?

Ответить
  • Ирина
01.05.23 13:16

Мені також цікаво щодо продажу цих напоїв ФОП на 2 групі, вони це врахують , чи потім будемо окремо розбиратись ?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям