Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.05.23
1163 0 Печатать

Планується змінити порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках

На офіційному вебпорталі ДПС  розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 18 серпня 2015 року № 721» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено з метою приведення у відповідність окремих положень Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженого наказом Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721 (у редакції наказу Мінфіну від 09.07.2019 р. № 292) (далі – Порядок), якими регламентуються процедури обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків між контролюючими органами та банками, іншими фінансовими установами, до положень Закону України від 12.01.2023 р. № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).

Основною метою підготовки проєкту наказу є:

Законом № 2888, зокрема, внесено зміни до статті 69 ПКУ, згідно з пунктом 69.2 якого обов’язок повідомляти контролюючі органи про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків покладено на банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей.

До прийняття таких змін згідно з пунктом 69.2 ПКУ повідомляти контролюючі органи про відкриття/закриття рахунків платників податків були зобов’язані лише банки та інші фінансові установи.

Отже, інформації про відкриття/закриття рахунків платників податків у небанківських надавачах платіжних послуг та щодо відкриття/закриття електронних гаманців платників податків в емітентах електронних грошей до ДПС не надходило.

Порядком, розробленим відповідно до вимог пункту 69.5 ПКУ, врегульовано процедуру обміну інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платників податків в електронній формі між ДПС та банками, іншими фінансовими установами.

З урахуванням зазначених змін положення Порядку приводяться у відповідність до положень Закону № 2888, у тому числі в частині доопрацювання порядку обміну інформацією між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей щодо відкриття/закриття рахунків платників податків/електронних гаманців.

Отже, Порядок доповнено положеннями, згідно з якими одночасно з банками та іншими фінансовими установами обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платникам податків відбуватиметься також між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг, а також положеннями, згідно з якими обмін інформацією щодо відкриття/закриття електронних гаманців відбуватиметься між ДПС та емітентами електронних грошей.

Оскільки до прийняття змін, встановлених Законом № 2888, до органів ДПС не надходило інформації про рахунки, відкриті надавачами платіжних послуг, та про електронні гаманці, відкриті емітентами електронних грошей, то з метою наповнення інформаційних ресурсів ДПС даними щодо таких рахунків/електронних гаманців платників податків Законом № 2888 внесено зміни до розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з якими небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані подати повідомлення про відкриття щодо рахунків/електронних гаманців, не закритих на день набрання чинності Законом № 2888.

Зазначене положення враховано у проєкті наказу.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можуть надсилатися упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України за адресою: Державна податкова служба України, Департамент податкових сервісів, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053 або e-mail: dps_oblikpp@ukr.net.

Додаткові матеріали

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям