Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.23
1502 0 Печатать

єВідновлення: 25 питань та відповідей

В Україні діє програма єВідновлення. Її мета – фінансово допомогти людям, чиє житло було пошкоджене війною. 10 травня 2023 року розпочато перший етап цієї масштабної програми компенсацій. Розповідаємо, хто і як може отримати гроші на ремонт своєї оселі.

1. Кому виплатять компенсації?

Громадянам, чиє житло було пошкоджене внаслідок бойових дій. Наприклад, осколком пробито дах. Вибуховою хвилею вибиті вікна. Кулями посічені стіни. Підкреслимо: мова йде про житло, визнане таким, що підлягає ремонту, а не про повністю зруйновані будівлі.

2. Які види житла підпадають під компенсацію?

Одноквартирні будинки, у тому числі відокремлені житлові будинки садибного типу; зблоковані будинки з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці; котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності; будинки садибного типу, дачні та садові; квартири (житлові приміщення) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені).

3. А якщо місця загального користування пошкоджені, або будинок взагалі повністю зруйнований – за це не дадуть компенсацію?

Нададуть. Але це передбачено іншим етапом програми, який стартує незабаром.

4. Яку суму можна отримати у рамках програми єВідновлення?

До 200 тисяч гривень за один пошкоджений об’єкт.

5. На компенсацію у рамках програми єВідновлення має подавати офіційний власник житла?

Так. Причому нерухомість обов’язково має бути внесена до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

6. Що робити, якщо житло зареєстроване лише в БТІ?

Звернутись до державного реєстратора виконавчого органу місцевої ради. Це можна зробити через ЦНАП або нотаріуса. І зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В деяких регіонах це можна зробити через Дію, деталі – тут.

7. А якщо у житла – декілька власників?

Для отримання компенсації необхідно надати згоду співвласників квартири чи будинку на отримання компенсації заявником. Це можна зробити двома способами за вибором заявника:

  • в електронній формі через Дію
  • у паперовій формі: нотаріально посвідчений документ надається комісії з розгляду питань щодо надання компенсації.

8. Програма єВідновлення діє в усіх регіонах України?

Ні. Вона діє для об’єктів нерухомого майна розташованих на території, що не включена до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством реінтеграції. Якщо бойові дії на дату подачі заяви завершені – на компенсацію подаватися можна. У разі виникнення сумнівів, чи підпадає ваше місто чи село під єВідновлення – уточнюйте це питання в місцевих органах влади.

9. Мій випадок підпадає під компенсацію. Що мені робити?

По-перше, подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно – якщо воно не було подано раніше. Або обрати одне з інформаційних повідомлень у разі, коли раніше їх було подано декілька. Таке інформаційне повідомлення подається через Дію або через ЦНАП чи нотаріуса.

По-друге, переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У разі відсутності такого запису провести його реєстрацію.

По-третє, відкрити поточний рахунок в одному з банків-учасників програми єВідновлення. Та перевірити номер спеціального рахунка (за стандартом IBAN) для виплати компенсації, інформація щодо якого передана банком та який наявний у Дії.

По-четверте, подати через Дію заяву на отримання компенсації за програмою єВідновлення.

10. Чи можна подати заявку через Дію з-за кордону?

Так, можна. Проте треба розуміти, що комусь, можливо, все одно буде потрібно на місці взаємодіяти з особами, уповноваженими на проведення обстеження.

11. Куди прийдуть гроші?

На рахунок в банку-учаснику програми. Відповідно, ви маєте відкрити такий рахунок. Це можна зробити прямо під час подання заяви в Дії. У разі позитивного рішення про компенсацію гроші прийдуть вам на спеціальну картку «єВідновлення».

12. Моє пошкоджене житло хтось прийде оглядати?

Так, вам потрібно буде допустити на об’єкт осіб, уповноважених на проведення обстеження.

13. Хто приймає рішення про виплату компенсації?

Комісія місцевої ради за результатами обстеження. Її рішення затверджується виконавчим комітетом місцевої ради, або військовою чи військово-цивільною адміністрацією населеного пункту.

14. Як вони рахуватимуть, скільки коштує мій ремонт?

Уповноважена особа під час огляду житла заповнює чек-лист із переліком пошкоджень. Чек-лист заповнюється в електронній формі за допомогою Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Вартість кожного виду відновлювальних робіт визначена Кабміном. На основі цих даних та з урахуванням площі пошкоджень й буде підрахована компенсація. Але, нагадаємо, максимальна її сума не може перевищувати 200 тисяч гривень.

15. А якщо я не згоден із нарахованою сумою?

Рішення комісії про надання компенсації (у тому числі її розмір), або відмову в наданні компенсації можна оскаржити в органі, що її утворив. Ну а рішення уповноваженого органу можуть бути оскаржені в судовому порядку.

16. Чи є пільги при отриманні компенсації?

Так. Першочергово на отримання коштів можуть претендувати: учасники бойових дій;  особи з інвалідністю внаслідок війни; сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни; сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; особи, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації та яким не надано статус учасника бойових дій; багатодітні сім’ї; особи з інвалідністю I та II груп; батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу; опікуни/піклувальники; прийомні батьки та патронатні вихователі; діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

17. Як мені повідомити про право на пільгу?

Відомості про наявність пріоритетного права на отримання компенсації вказуються заявником у заяві про отримання компенсації.

18. А хто взагалі не має права на компенсації?

Не можуть претендувати на грошову допомогу люди, які перебувають під санкціями або мають судимість за злочини проти національної безпеки, а також їхні спадкоємці – у разі, коли належний спадкодавцю об’єкт нерухомого майна був пошкоджений за життя спадкодавця. Сподіваємося, це не про вас.

19. Я отримав гроші на картку. Що далі?

Ви можете придбати будівельні товари та будівельні послуги – але виключно у компаній-учасників програми. Розрахуватися цією карткою за інші товари та послуги неможливо.

20. Картка має часові обмеження?

Так. Гроші можна витратити протягом року після отримання. Після цього невикористаний залишок повертається до держбюджету.

21. Власник пошкодженого житла помер, я – його спадкоємець. Я маю право на компенсацію?

Спадкоємець зможе отримати компенсацію за пошкоджене житло лише після оформлення спадщини в установленому порядку. 

22. А якщо власник пошкодженого житла зник безвісті?

Програма єВідновлення не розповсюджується на цей випадок.

23. Я не дочекався єВідновлення і зробив ремонт самостійно. Мені не дадуть компенсацію?

В рамках програми єВідновлення – на жаль, ні. Але ми вже працюємо над механізмом відшкодування й повідомимо, коли його буде розроблено.

24. Припустимо, я отримаю компенсацію, поставлю нові вікна – а мені знову «прилетить»! Чи зможу я податися на єВідновлення вдруге?

Так, зможете.

25. А звідки гроші на всі ці компенсації? Це ж величезні суми!

Дійсно, за підрахунками Світового банку, житловий сектор України зазнав прямої шкоди на понад 50 мільярдів доларів. Логічно, що заплатити за це має той, хто зруйнував – російська федерація. Разом з міжнародними партнерами ми продовжуємо працювати над механізмом репарацій. В Україні створено Фонд ліквідації наслідків збройної агресії рф, який і буде акумулювати такі кошти. Як приклад можемо навести заарештовані активи української «доньки» російського Сбербанку.

По материалам Політична партія "Слуга народу"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям