Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.05.23
2852 5 Печатать

Виправлення помилки в податковій накладній

Розрахунок коригування до податкової накладної складається у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.  Виправлення помилки, допущеної в індивідуальному податковому номері покупця податкової накладної, зареєстрованої ЄРПН здійснюється наступним чином:  

1) продавець повинен скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної з урахуванням таких особливостей:  

у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній, та у графі 2.1 зазначається код причини «103» (повернення товару або авансових платежів);  

у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку у ІПН покупця;  

2) такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий «невірний» ІПН, був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування;  

3) продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну із урахуванням таких особливостей:  

реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН покупця;  

у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної із «невірним» ІПН;  

такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної із «невірним» ІПН покупця;  

в табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із «невірним» ІПН (з урахуванням коригувань таких показників (за їх наявності).  

Помилка в умовному ІПН виправляється аналогічним шляхом.  

Розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації в ЄРПН таким платником податку.  

Все про заповнення податкових накладних та виправлення помилок в них Ви знайдете за посиланням.  

По материалам ГУ ДПС у Вінницькій області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
30.05.23 13:21

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якщо не виправляти помилку в умовному ІПН, які загрожують штрафи?

Ответить
  • Раїса
30.05.23 13:55

Галина, если Вы ошибочно указали условный ИПН, значит Вы не зарегистрировали НН на плательщика НДС. Во-первых -  Вы его оставляете без НК, и он может подать жалобу, во-вторых - Вы фактически не зарегистрировали НН и там штраф, кажется, до 50% суммы НДС в этой НН. Занижения НЩ у Вас не будет, т.к. Вы в декларации отражаете верные НО (просто вместо одной НН Вы зарегистрировали другую). По-моему - так.

Ответить
  • Раїса
30.05.23 13:56

Вместо НЩ - НО (случайно взяла О из латинского регистра).

Ответить
  • Галина
30.05.23 16:02

Дякую, але це на неплатника ПДВ. Зареестрували на неплатника, а треба було на послуги для нерезидента (за новими правилами з 01.04.23). Якщо буду робити РК -заблокують (це для них ризикова операція). Поки буду розбиратись, загублю оббігові кошти, а нову ПН все одно прийдеться реєструвати (ліміт і т.д.). От і думаю, що робити???

Ответить
  • Раїса
30.05.23 17:43

Галина, мне кажется, что Вы должны зарег. правильную НН (на нерезидента) и отправить на рег-ю РК на ошибочную (с условным ИПН). Причем сделать это надо до 05.06.2023, если НН до 15-го мая включительно или до 18.06.2023, если после 15.05.2023. И, главное, не отражать сумму ошибочной (откорректированной) НН в декларации. Т.е. учесть эту сумму один раз, а не два (хотя НН у Вас будет зарег. дважды, но хоз. операция одна и НО у Вас возникли только один раз). В этом случае, даже если РК будет заблокирован, Вы  на время потеряете лимит, но, в случае успешной разблокировки он восстановится. А не регистрировать правильную НН - это опасно. Такая ситуация подробно изложена в журнале "Податки та бухоблік" №35 за 2023 г. в статье "Помилкові податкові накладні і ліміт постачальника"

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям