Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.06.23
768 0 Печатать

НБУ створює умови для вдосконалення уповноваженими установами валютного нагляду за операціями нерезидентів у гривні

Національний банк відповідно до вимог закону "Про валюту і валютні операції" (далі – Закон про валюту) запровадив порядок обміну уповноваженими установами інформацією про гривневі рахунки їх клієнтів чи користувачів, що є нерезидентами. З цією метою НБУ розробив автоматизовану інформаційну систему "Реєстр рахунків нерезидентів" (далі – Реєстр) на платформі блокчейн Hyperledger fabric.

Нагадаємо, що відповідно до Закону про валюту, операція з переказу коштів у гривні за участю нерезидента є валютною операцією, що підлягає валютному нагляду. Якщо інформації про резидентність отримувача немає, уповноважена установа, що обслуговує платника, не може чітко ідентифікувати, чи є така операція валютною, чи ні. Це зумовлює ризик невиконання цією установою функцій агента валютного нагляду. 

Отже, функціонування Реєстру необхідне, щоб мінімізувати вищезазначені ризики та вдосконалити умови проведення валютного нагляду уповноваженими установами за операціями у гривні, що здійснюються за участю нерезидентів через ці установи.

З метою виконання вимог Закону про валюту Національний банк:

  • врегулював порядок інформаційної взаємодії уповноважених установ щодо відкритих у цих установах рахунків нерезидентів у гривні з використанням Реєстру;
  • зобов'язав уповноважені установи надавати до Реєстру інформацію за усіма відкритими в цих установах банківськими чи платіжними рахунками, власниками яких є нерезиденти; 
  • надав можливість уповноваженій установі безоплатно отримувати інформацію з Реєстру про належність рахунку в гривні власнику-нерезиденту під час виконання функцій агента валютного нагляду.

Інформація щодо рахунків нерезидентів зберігатиметься в Реєстрі в зашифрованому за допомогою хеш-функції вигляді без можливості зчитування відомостей про рахунок клієнта.

З 1 жовтня 2023 року Реєстр функціонуватиме в повному обсязі, включно з можливістю отримання уповноваженими установами інформації про належність рахунків у гривні до банківських чи платіжних рахунків, власниками яких є нерезиденти. 

Запровадження Реєстру сприятиме розширенню інструментарію для здійснення уповноваженими установами валютного нагляду за валютними операціями в гривні. 

Вищезазначені норми містить нове Положення про інформаційну взаємодію уповноважених установ щодо рахунків нерезидентів у гривні. Документ затверджено постановою Правління Національного банку України від 30 травня 2023 року № 72 "Про затвердження Положення про інформаційну взаємодію уповноважених установ щодо рахунків нерезидентів у гривні та внесення зміни до Положення про валютний нагляд".

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям