Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.06.23
1048 0 Печатать

Повідомлення працівника під час воєнних дій у разі зміни істотних умов праці

До Держпраці звертаються роботодавці та працівники з питанням про повідомлення, терміни ознайомлення працівника під час воєнних дій у разі зміни істотних умов праці.

Як відбувається зміна істотних умов праці відповідно до КЗпП?

Зміна істотних умов праці допускається за наявності змін в організації виробництва і праці та за умови продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою (ст. 32 КЗпП).

Про зміну істотних умов праці працівника треба повідомити не пізніше ніж за 2 місяці.

Але в період дії воєнного стану  норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Що є істотними умовами договору?

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Що відноситься до істотних умов праці?

До істотних умов праці належать системи та розміри оплати праці, пільги, режим роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміна розрядів і найменування посад та інше.

Законодавцем прийнято Закон № 2352-IX, згідно з яким ч. 2 ст. 3 Закону № 2136-ІХ було викладено в новій редакції, а саме: у період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 та ст. 103 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов. Саме ця редакція є чинною на сьогодні.

Інформуємо роботодавців та працівників про портал pratsia.in.ua., на якому можливо отримати консультаційну підтримку, а також відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час.

По материалам Східне міжрегіональне управління Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям