Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.06.23
3361 0 Печатать

Щодо непідтвердження первинними документами операцій придбання транспортних та транспортно-експедиторських послуг

Шостим апеляційним адміністративним судом підтримано позицію податкового органу щодо виявлених фактів порушення Підприємством «В» відображення в обліку операцій придбання транспортних та транспортно-експедиторських послуг у ФОП, за якими не підтверджується реальність їх здійснення.

Шостий апеляційний адміністративний суд розглянувши справу, підтримав позицію податкового органу та зазначив, що надані Підприємством «В» первинні документи не розкривають зміст та обсяг господарських операцій, у зв’язку з чим колегія суддів погоджується із позицією податкового органу про непідтвердження Підприємством «В» наданими первинними документами реального характеру господарських операцій транспортного експедирування з ФОП.

Первинними документами на підтвердження надання транспортно-експедиторських послуг згідно з договором транспортного експедирування є: товарно-транспортні накладні, документи, видані третіми особами у разі їх залучення експедитором до виконання послуг за договором транспортного експедирування, акти виконаних робіт, платіжні документи, які відповідають вимогам закону, розкривають зміст та обсяг господарської операції.

Позиція податкового органу щодо відсутності реального характеру господарських операцій між Підприємством «В» та ФОП обґрунтована: відсутністю в актах виконаних робіт змісту та обсягу господарської операції, одиниці її виміру, деталізованої інформації про фактично надані послуги, їх обсяг та характер, строків виконання та результатів здійснених заходів; відсутністю даних щодо порядку розрахунку ціни за надані послуги, тарифу за кілометр тощо; відсутністю у вказаних ФОП трудових ресурсів та транспортних засобів; відсутністю у товаро-транспортних накладних відміток перевізника та печатки перевізника, наявність яких є обов’язковою згідно з умовами укладених договорів транспортно-експедиційного обслуговування; відсутністю звітів експедиторів із зазначенням інформації про залучення третіх осіб до виконання договорів; залученням декількома ФОП одних і тих самих транспортних засобів для організації перевезень; ненаданням Підприємством «В» до перевірки довіреностей, виданих вказаним ФОП.

Недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування показників податкової звітності, зокрема, податку на прибуток.

Завдяки злагодженим діям співробітників управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області було виявлено порушення вимог податкового законодавства в діяльності Підприємства «В» та донараховано податку на прибуток в розмірі 3 млн грн, який сплачено до бюджету в повному обсязі.

По материалам ГУ ДПС у Чернігівській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям