Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.06.14
1131 3 Печатать

О налогообложении предпринимателями «общесистемщиками» полученных кредитов от финансовых учреждений

   Фінансовий кредит – кошти, що надаються банками та іншими фінансовими установами юридичній чи фізичній особі на визначений строк для цільового використання та під процент (п.п.14.1.258 п.14.1 ст.14 ПКУ).
   
   Оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб-підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності (п.177.1 ст.177 ПКУ).
   
   Враховуючи те, що отримання фізичною особою-підприємцем кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.
   
   При цьому слід зазначити, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи-підприємця та оподатковується на загальних підставах.
   
   Щодо включення до складу витрат, пов’язаних з поверненням кредиту, слід врахувати таке. Пунктом 138.1 статті 138 ПКУ визначено, що витрати, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, складаються із витрат операційної діяльності, які визначаються відповідно до п.138.4, п.138.6 - 138.9, пп.138.10.2 - 138.10.4 п.138.10, п.138.11 ст.138 ПКУ.
   
   Витрати на погашення основної суми отриманих позик, кредитів (крім повернення поворотної фінансової допомоги) не включаються до складу витрат платника податку (п.п.139.1.4 ст.139 ПКУ).
   
   Витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати в межах норм, встановлених ПКУ, пов’язані із запозиченням, не відносяться до витрат, які пов’язані з операційною діяльністю (п.п.138.10.5 ст.138 ПКУ).
   
   Враховуючи вищевикладене, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат витрати на погашення кредиту та суми сплачених відсотків, які нараховані платнику податків за користування даним кредитом, незалежно від того, що кредит отримувався на здійснення підприємницької діяльності.
По материалам ГУ Міндоходів у Львівській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • OlaLa
04.06.14 10:03

138.10. До складу інших витрат включаються: 138.10.5. фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати підприємства в межах норм, встановлених цим Кодексом, пов'язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включені до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку); Стаття 138. Склад витрат та порядок їх визнання (Кодекс налоговый, ВР Украины, от 02.12.2010, № 2755-VI "Налоговый кодекс Украины")

Ответить
  • Ольга
04.06.14 10:48

Для ОlaLa Для підприємців на загальній системі оподаткування відповідно до пункту 177.4 до складу витрат включаються лише "документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом ІІІ ПКУ".

Ответить
  • Ольга
04.06.14 10:54

Для ОlaLa Вісотки за кредит відносяться до інших витрат

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям