Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.06.14
2304 2 Печатать

Какой порядок продления сроков проведения проверок

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Мар'яна Бакаленко
   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення щодо порядку продовження строків проведення перевірок. У запиті йшлося про ситуацію, коли після завершення планової податкової перевірки, яка тривала до 2 квітня 2013 року, підприємство 8 квітня отримало наказ податкового органу від 3 квітня про продовження перевірки ще на два робочі дні – 8 і 9 квітня. Відповідно, питання полягає в тому, чи правомірні такі дії з боку податкового органу?
   
   В своєму листі Міндоходів не дало чіткої відповіді. Воно зазначило, які взагалі строки проведення виїзних перевірок, на скільки їх можна продовжувати (ст. 82 ПКУ), та зробило висновок, що нормами ПКУ не передбачається переривання перебігу строків проведення перевірки.
   
   Що стосується останнього висновку, то насправді ст. 82.4 ПКУ передбачено можливість зупинення документальної виїзної планової та позапланової перевірки, проте лише щодо великого платника податків.
   
   А ось щодо власне ситуації, яку описано в запиті, то, на нашу думку, продовжити перевірку податківці мали право, але наказ про продовження мав бути виданий до закінчення основного строку, тобто не пізніше 2 квітня. А також перевірку мали б продовжити з наступного робочого дня, аби не було перерви, тобто з 3 квітня, а не з 8-го. Інакше виходить так, що 2 квітня перевірку було завершено, а з 8 квітня – фактично почали нову перевірку, а не продовжили попередню, для чого повинні бути законні підстави.
   
   Також нагадаємо, що платник податків, який вважає порушеними порядок та підстави призначення податкової перевірки щодо нього, може захищати свої права шляхом недопуску посадових осіб контролюючого органу до такої перевірки. Якщо ж допуск до проведення перевірки відбувся, в подальшому платник податків втрачає право оскаржувати процедурні порушення в суді. Предметом розгляду в суді в такому випадку може бути лише суть виявлених порушень податкового та іншого законодавства. Про таку правову позицію ВСУ йдеться, зокрема, в Постанові Вищого адміністративного суду України N К/800/29102/13 від 19.12.2013 р.
   
   -----------------------
   
   Лист Міністерства доходів і зборів України N 12715/6/99-99-22-02-05-15 від 08.10.2013 р.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Люблю Закон
05.06.14 09:01

Наш ВАСУ это кладезь новых толкований,они сами противоречать себе в понятии защита прав налогоплательщика.В одном разъяснении они говорят,что обжалование неправомерности проверки не является препятствием для налоговой для админ.ареста или остановки средств на счетах,в другом-только не допуск может гарантировать рассмотрение иска о неправомерности проверки.Учитывая срочность рассмотрения-админ.арест рассмотрят в течении 3-х дней,неправомерность за месяца 3.То пока проверку признают неправомерной-при большом желании остановят предприятие. А письма Миндоходов всегда несут только одно:контролирующий орган всегда прав!!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям