Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.06.14
676 6 Печатать

Налог на недвижимое имущество: для одних плательщиков уже «общая» площадь, для других еще «жилая»

   Мова знову піде про Закон № 1166-VII щодо запобігання фінансової катастрофи та створення передумов економічного зростання в Україні.
   
   АППУ нагадує, що не залишив він без змін і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: вніс заміну слів «житлова площа» на «загальна площа» у відповідному розділі ПКУ.
   
   Відтак, з 1 квітня поточного року змінено базу оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як для юридичних, так і фізичних осіб - власників нерухомості.
   
   Нюанси для платників - юридичних осіб:
   
   Юридичні особи зобов'язані були подати декларації з податку на нерухоме майно за 2014 рік до 20 лютого 2014 року.
   
   Тобто до 1 квітня поточного року юридичними особами декларації з розрахунком податкового зобов'язання за 2014 рік (з поквартальною розбивкою) були уже подані.
   
   Отже, у зв’язку зі зміною бази оподаткування податком на нерухоме майно, податкові зобов'язання платників податку - юридичних осіб потребують перерахунку уже з урахуванням загальної площі об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток, як бази для такого податку.
   
   Перерахунок з урахуванням загальної площі об'єктів житлової нерухомості , у т. ч. їх часток, як бази оподаткування, проводиться ними з 01 квітня 2014 року.

   За результатами такого перерахунку органами Міндоходів пропонують юридичним особам подати уточнюючі декларації за місцезнаходженням об’єкта оподаткування не пізніше 30 липня 2014 року.
   
   Чому не пізніше липня? 30 липня 2014 року - граничний термін сплати авансових внесків з даного податку за II квартал 2014 року.
   
   При цьому до уточнюючої декларації платник має право додати доповнення, в якому зазначити, що податкові зобов'язання збільшуються на виконання вимог статті 265 ПКУ зміненої Законом № 1166-VII.
   
   За I квартал 2014 року платникам податку - юридичним особам перерахунок податкового зобов'язання з податку на нерухоме майно проводити не потрібно.
   
   Увага!
   
   Оскільки звітність з податку на нерухоме майном поки що не приведена у відповідність з Законом № 1166-VII, органи Міндоходів пропонують юридичним особам – власникам нерухомості, яка підпадає під оподаткування, у колонці 3 "Житлова площа об'єкта житлової нерухомості" форми декларації, та колонці 7 "Житлова площа відповідно до документів, що підтверджують право власності (усього)", колонці 9 "Розмір частки/поділу житлової площі, яка знаходиться у спільній частковій, спільній сумісній власності" додатка до такої декларації вказувати (зазначати) загальну площу об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки, не зважаючи на невідповідність назв даних колонок.

   
   Нюанси для фізичних осіб:
   
   Для фізичних осіб у 2014 році при розрахунку податку на нерухоме майно базою оподаткування залишається «житлова» площа об'єктів нерухомості, у т. ч. їх часток.
   
   Чому «житлова» площа?.
   
   Згідно із статтею 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
   
   Для фізичних осіб у 2014 році податок на нерухомість нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік. У 2013 році контролюючі органи не нараховували даний податок фізичним особам і цей податок ними не сплачувався. Згідно з статтею 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
   
   Тому у 2014 році для фізичних осіб базою оподаткування буде «житлова» площа об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток.
   
   Увага!
   
   Всі фізичні особи - власники нерухомості, яка підпадає під оподаткування, до 1 липня 2014 отримають від органів Міндоходів податкові повідомлення-рішення про сплату відповідної суми податку за 2013 рік та відповідні платіжні реквізити органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової нерухомості.

   
   За 2013 рік платникам податку – фізичним особам перерахунок податкового зобов'язання з податку на нерухоме майно проводити не потрібно.
   
   Податок за звітний 2014 рік для фізичних осіб буде розрахований по-іншому: за період з січня 2014 року по березень 2014 року включно з житлової площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки та з квітня 2014 року по грудень 2014 року включно із загальної площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки
   
По материалам Асоціація платників податків України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • fax
12.06.14 07:58

Тому у 2014 році для фізичних осіб базою оподаткування буде «житлова» площа об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток... Податок за звітний 2014 рік для фізичних осіб буде розрахований по-іншому: за період з січня 2014 року по березень 2014 року включно з житлової площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки та з квітня 2014 року по грудень 2014 року включно із загальної площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки ... "Остаеться жилая плащадь базой 2014 г, но начисления с 01.04.14 - общая ?????" Пояснили ...как всегда....

Ответить
  • Джаконда
12.06.14 09:12

Хотели обьяснить , а получилось как всегда , они хоть сами поняли , что пишут?77

Ответить
  • Ксения
12.06.14 10:00

"Всі фізичні особи - власники нерухомості, яка підпадає під оподаткування, до 1 липня 2014 отримають від органів Міндоходів податкові повідомлення-рішення..." А если "не отримають" - платить не нужно или бежать в налоговую выяснять? И до какого числа этот налог нужно заплатить?

Ответить
  • 911
12.06.14 11:04

Для фізичних осіб у 2014 році при розрахунку податку на нерухоме майно базою оподаткування залишається «житлова» площа об'єктів нерухомості, у т. ч. їх часток. Податок за звітний 2014 рік для фізичних осіб буде розрахований по-іншому: за період з січня 2014 року по березень 2014 року включно з житлової площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки та з квітня 2014 року по грудень 2014 року включно із загальної площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки Так какая же площадь будет браться для расчёта????????

Ответить
  • Трам
12.06.14 11:26

Наверное до 1 апреля жилая, после 1 апреля общая. Вышлют квитанции, много ли людей их будут проверять?

Ответить
  • Нина
12.06.14 13:17

Зачем переписывать левые бредни с левого сайта левой ассоциации? Они видимо какому-то студенту поручили переписать своими словами относительно внятную старую ОНК, утвержденную приказом Миндоха от 25.04.2014 № 263.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям