Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.06.14
1628 5 Печатать

ВСУ рассказал, как нельзя увольнять работников

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Анна Скуміна
   
   Кожному роботодавцю відомо, що законодавство забороняє звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП), а також у період перебування працівника у відпустці. Однак роботодавці нерідко порушують це правило.
   Розглянувши справу за позовом незаконно звільненої особи про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, Верховний Суд України зазначив, що згідно з п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП України, трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний, зокрема, у випадку одноразового грубого порушення трудових обов'язків керівником підприємства.
   
   Вирішуючи питання про те, чи є порушення трудових обов'язків грубим, суд повинен виходити з характеру проступку, обставин, за яких його вчинено, та істотності наслідків порушення трудових обов'язків. При цьому суд повинен установити вину працівника та наявність причинного зв'язку між невиконанням працівником трудових обов'язків і негативними наслідками, які настали внаслідок такого порушення.
   
   ВСУ звернув увагу на те, що звільнення працівника з підстав, не передбачених законом, або з порушенням установленого законом порядку (в даному випадку - в період тимчасової непрацездатності) свідчить про незаконність такого звільнення та тягне за собою поновлення порушених прав працівника.
   
   Відповідно до ч. 1 ст. 235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.
   
   Отже, встановивши, що звільнення відбулось із порушенням установленого законом порядку, суд зобов'язаний поновити працівника на попередній роботі.
   
   ----------------------
   Постанова Верховного Суду України N 6-33цс14 від 21.05.2014 р.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ляля
13.06.14 09:52

Возможно уволили во время больничного, о котором сотрудник не уведомил предприятие? Уволили как за неявку на работу, а он принёс больничный?

Ответить
  • таки да
13.06.14 11:13

Для того, что-бы сделать законные действия необходимо выяснить все обстоятельства.

Ответить
  • и таки да
13.06.14 17:22

нельзя уволить человека за прогул. Под прогул должна быть объяснительная сотрудника, иначе вы задолбетесь доказывать, что это был прогул. И пока не выяснится причина увольнения вы ставите в табеле неявки по невыясненным причинам, по ним нельзя уволить сколько бы они не тянулись.

Ответить
  • про
14.06.14 14:24

Составить акт о неявке на работу,отослать заказным письмо работнику,с предложение м о.обьяснить причину неявки. Письмо отправить дважды.

Ответить
  • Танюшка
16.06.14 14:33

и через месяц с дня неявки можно увольнять-так сказали на семинаре

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям