Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.03.12
1220 0 Печатать

Обновлены правила НДС-регистрации "упрощенцев"

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Проте найсуттєвіші зміни присвячені особливостям подання реєстраційної заяви з ПДВ у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку або відмови від спрощеної системи оподаткування. Поглянемо на них:
   
   1. У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, реєстраційна заява подається:
   
   - не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, якщо такі особи відповідають вимогам обов’язкової ПДВ-реєстрації (визначеним п. 181.1 ПКУ);
   
   - не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ на добровільній основі (за умови виконання вимог п. 182.1 ПКУ).
   
   2. Платники єдиного податку ІІІ або IV групи, що застосовують ставку єдиного податку в розмірі 5%, в яких обсяг постачання товарів (послуг) за останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 000 грн, можуть змінювати ставку єдиного податку на 3%. У цьому випадку реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто 300-тисячного обсягу оподатковуваних операцій.
   
   3. Неплатник ПДВ та єдиного податку може перейти на спрощену систему оподаткування із ставкою податку 3% (при дотриманні вимог реєстрації "єдиноподатником" та вимог обов’язкової (або добровільної) реєстрації "ПДВшником"). У цьому випадку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату єдиного податку. Якщо податкова відмовила у ПДВ-реєстрації, така особа або відмовляється від спрощеної системи, або обирає ставку єдиного податку у розмірі 5%.
   
   4. Якщо "єдиноподатники" І або ІІ групи перевищили лімітований обсяг доходу та одночасно відповідають вимогам, встановленим для ІІІ групи платників єдиного податку та вимогам обов’язкової або добровільної ПДВ-реєстрації, вони можуть перейти на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3% + ПДВ. У цьому випадку реєстраційна заява подається одночасно із заявою про перехід на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3% не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.
   
   5. Платники єдиного податку І групи можуть самостійно добровільно прийняти рішення про перехід на сплату єдиного податку із ставкою єдиного податку 3%, якщо така особа одночасно відповідає вимогам, встановленим для ІІІ групи, та критеріям обов’язкової (або добровільної) реєстрації. Реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату єдиного податку із ставкою 3%.
   
   Крім того уточнено, що до 31.12.2012 р. спецрежимники можуть надавати дані про види економічної діяльності на основі національного класифікатора КВЕД-2005, але якщо в Єдиному державному реєстрі щодо заявника містяться відомості про види економічної діяльності на основі цього старого КВЕД. Після 31.12.2012 р. достовірність відомостей про види економічної діяльності сільгосппідприємства підтверджуватимуться витягом з Єдиного державного реєстру, який додається до заяви та містить відомості про види економічної діяльності сільськогосподарського підприємства на основі національного класифікатора КВЕД-2010.
   
   ВАЖЛИВО! Викладено у новій редакції бланки документів:
   
   - Реєстраційна заява платника податку на додану вартість (форма N 1-ПДВ);
   
   - Заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість (форма N 1-РС).
   
   Змінено і бланк Свідоцтв про реєстрацію сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість (форма N2-РС). Але тут є цікавий нюанс: з метою економії бюджетних коштів до 01.01.2013 р. дозволили використовувати бланки, виготовлені до набрання чинності коментованим наказом.
   
   -------------------
   
   Наказ Міністерства фінансів України "Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість" (N 144 від 10.01.2012 р.)
   
   Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.02.2012 р. за N 319/20632
   
   Дата набрання чинності: з дня офіційного опублікування.

   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям