Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.03.12
1318 6 Печатать

Лицензии стоимостью свыше 2500 грн и сроком действия больше года относятся к 6 группе нематериальных активов

   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.01.2012 р. N 561/6/15-1415
   
   Щодо відображення ліцензій в обліку


   
   Державна податкова служба України розглянула лист щодо віднесення держліцензій зі строком дії понад рік до нематеріальних активів для цілей оподаткування і повідомляє.
   
   Відповідно до п. 3 ст. 14 Господарського кодексу України ліцензія - документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання - ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Відносини, пов'язані з ліцензуванням певних видів господарської діяльності, регулюються законом.
   
   Згідно з пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) основні засоби - матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).
   
   Відповідно до пп. 14.1.120 п. 14.1 ст. 14 Кодексу нематеріальні активи - право власності на результати інтелектуальної діяльності, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані об'єктом права власності (інтелектуальної власності), право користування майном та майновими правами платника податку в установленому законодавством порядку, у тому числі набуті в установленому законодавством порядку права користування природними ресурсами, майном та майновими правами.
   
   Тобто, ліцензія засвідчує право суб'єкта господарювання - ліцензіата на провадження певного виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.
   
   Відповідно до абз. "ж" пп. 138.10.6 п. 138.10 ст. 138 до складу інших витрат включаються витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема: витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів (крім тих, вартість та строк використання яких відповідають ознакам, встановленим для основних засобів розділом I цього Кодексу, та піддягають амортизації у складі нематеріальних активів), виданих державними органами для провадження господарської діяльності, в тому числі витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації, зокрема в органах місцевого самоврядування, їх виконавчих органах, у тому числі витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів на право здійснення за межами України вилову риби та морепродуктів, а також надання транспортних послуг.
   
   Отже, ліцензії, видані державними органами для провадження господарської діяльності, вартістю більше 2500 грн. зі строком дії понад рік, належать до 6 групи нематеріальних активів (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо) відповідно до пп. 145.1.1 п. 145.1 ст. 145 Кодексу.
   
   Заступник Голови
   А. Ігнатов
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Кузя
13.03.12 01:25

И причем тут ограничение в 2500? Оно применяется к ОС -материальным активам. А лицензия -нематериальный актив. В самом же письме приводится норма: Згідно з пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) основні засоби - матеріальні активи, ... (крім ... нематеріальних активів). И какова практическая ценность этой цидулки, спрашивается?

Ответить
  • gafi
13.03.12 02:39

все очень просто, лицензии за уши притянут к долгоиграющим НМА и заставят амортизировать, а не включаться в затраты.

Ответить
  • ЛОРА
13.03.12 04:38

как лицензия на алкоголь может быть долгоиграющей, если стоит 2200 грн на 3 месяца?

Ответить
  • Постійний читач
13.03.12 12:38

Велике прохання до всіх!!!! Хто має зразок доручення (довіреності) на підставі, якого діє керівник Договору про спільну діяльність.

Ответить
  • Постійний читач
13.03.12 12:38

Велике прохання до всіх!!!! Хто має зразок доручення (довіреності) на підставі, якого діє керівник Договору про спільну діяльність. Наприклад так текст звучить в шаблоні договору ДСД (6.3. Керівництво спільною діяльністю за Договором доручається ______________ (надалі «керівник спільної діяльності»). Під керівництвом спільною діяльністю у цьому Договорі розуміється ______________________. 6.4. Керівник спільної діяльності діє на підставі довіреностей, виданих іншими Сторонами.) Будь ласка скиньте посилання, або сам зразок на ящик yachnenko_207@mail.ru Наперед Всім вдячний!

Ответить
  • ГБ - Лоре
14.03.12 00:54

У вас лицензия на розницу, и хотя ее полная стоимость 8800 (за год), срок ее действия один год. Поэтому это не ваша ситуация. Долгоиграющая лицензия это оптовая, ее срок действия 5 лет, вот ее нужно амортизировать. У ГНИ как всегда аргументы одни, а выводы другие. Нет ограничения на 2500, нет союза "или", есть союз "и" (українською "та"). Поэтому стоимостью больше 2500 И (!) сроком действия больше года - тогда амортизируем.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям