Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.04.12
1986 3 Печатать

Как иностранцу зарегистрироваться предпринимателем?

   Як іноземцю зареєструватись підприємцем?
   
   Нещодавно побачив світ лист від 12.01.2012 р. № 718/7/17-1217, у якому ДПСУ стверджує про можливість застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами – іноземцями. Проте, зазначивши про таку важливу можливість, ДПСУ зовсім не висвітлює питання не лише щодо механізму реєстрації платником єдиного податку, а й підприємцем взагалі.
   
   Тож розглянемо умови, за яких іноземець зможе зареєструватися підприємцем, а далі й платником єдиного податку.
   
   Відповідно до ст. 26 Конституції України іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, – за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Винятку у вигляді заборони іноземцеві займатися підприємницькою діяльністю Конституція України не встановлює, а отже він може бути суб’єктом господарювання за однієї умови – законність перебування на території України.
   
   Законні підстави перебування іноземця на території України визначено у Законі України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 р. № 1382-IV (далі – Закон № 1382-IV). Відповідно до ст. 5 цього Закону законними підставами перебування на території України для іноземців є реєстрація на території України паспортного документа або наявність посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні.
   
   Відповідно до п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. № 3773-VI (далі – Закон № 3773-VI) паспортний документ – це документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною.
   
   Згідно з п. 17 ч. 1 ст. 1 Закону № 3773-VI посвідка на постійне проживання – це документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні.
   
   Як встановлено п. 18 ч. 1 ст. 1 Закону № 3773-VI, посвідка на тимчасове проживання – це документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні.
   
   Таким чином, визначивши на підставі відповідних документів законність перебування іноземця в Україні, можна вести мову про його державну реєстрацію підприємцем. Законодавство України, а точніше Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі – Закон № 755-IV), не встановлює особливого порядку реєстрації іноземця фізичною особою – підприємцем. Стосовно цього Держкомпідприємництва у листі від 12.07.2007 р. № 5119 зазначив, що здійснювати господарську діяльність в Україні як підприємці, тобто зареєструватись як фізичні особи – підприємці в порядку, встановленому Законом № 755-IV, мають право іноземці та особи без громадянства. Тобто Комітет не виділяє окремого порядку державної реєстрації підприємницької діяльності фізичної особи – іноземця.
   
   Відповідно до ст. 42 Закону № 755-IV для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем та має реєстраційний номер облікової картки платника податків, повинна подати державному реєстратору за місцем проживання такі документи:
   
   • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця;
   
   • копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
   
   • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.
   
   Із зазначених умов Закону № 755-IV для реєстрації іноземця підприємцем необхідно звернути увагу на два аспекти:
   
   1) підтвердження місця проживання іноземця;
   
   2) володіння реєстраційним номером облікової картки платника податків – документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.
   
   Щодо першого з них, то необхідно звернути увагу на ч. 1 ст. 6 Закону № 1382-IV, відповідно до якої іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов’язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. Не зареєструвавши свого місця проживання, іноземець не зможе звернутися до відповідного державного реєстратора з документами, передбаченими ст. 42 Закону № 755-IV для реєстрації підприємцем. У свою чергу, відповідно до ст. 3 Закону № 1382-IV місце проживання – це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.
   
   Щодо другого з них, то такий реєстраційний номер іноземець повинен отримати в органах державної податкової служби. Відповідно до ст. 70 ПКУ центральний орган ДПС формує та веде Державний реєстр фізичних осіб – платників податків.
   
   До Держреєстру вноситься інформація про осіб, які є:
   
   – громадянами України;
   
   – іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;
   
   – іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.
   
   Відповідно до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 954, яке розроблено у тому числі на виконання ст. 70 ПКУ, фізичні особи – іноземці та особи без громадянства подають облікову картку до органів ДПС в АРК, областях, містах Києві та Севастополі. Для реєстрації іноземців та осіб без громадянства додатково подається засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою паспортного документа іноземця чи особи без громадянства.
   
   З усього вищесказаного можна визначити наступні необхідні дії для реєстрації іноземця фізичною особою – підприємцем, який повинен:
   
   1) на законних підставах перебувати на території України;
   
   2) зареєструвати своє місце проживання протягом 10 днів після прибуття до такого місця проживання;
   
   3) перебувати у зареєстрованому місці проживання протягом 6 місяців з дня реєстрації;
   
   4) отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків;
   
   5) подати держреєстратору документи за своїм місцем проживання відповідно до ст. 42 Закону № 755-IV.
   
   Ставши підприємцем, іноземець може вирішувати питання щодо набуття статусу платника єдиного податку.
   
   Фізособа-іноземець, зареєстрована підприємцем, відповідно до п. 177.12 ПКУ є резидентом. Виходячи з цього ДПСУ в листі № 718/7/17-1217 пропонує при виникненні питань щодо застосування такою особою спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності керуватись прямою нормою законодавства. Такою прямою нормою є ст. 298 ПКУ, яка визначає порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування, та ст. 299 ПКУ, яка встановлює порядок видачі, отримання та анулювання свідоцтва платника єдиного податку.
   
   Таким чином, ставши фізособою-підприємцем, іноземець реєструється платником єдиного податку у такому ж порядку, що й фізична особа – підприємець – громадянин України.
   
   
   Богдан Дутковський
   юрист АФ «Є.С.Аудит»

   
   Дата підготовки 27.02.2012
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Просто так, но не : просто так
05.04.12 00:00

А найдется-ли иностранец регистрироваться предпринимателем в этой "стране" с нашим дебильным законодательсвом? Думаю только тот, кто смотрит, слушает ГЕОЛОГА .

Ответить
  • Наталья
05.04.12 02:05

Найдется, если только он камикадзе

Ответить
  • Натка Одесса
05.04.12 04:40

занимаюсь регистрацией иностранцев, поверьте их много и они регистрируются....

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям