Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.12
1402 15 Печатать

Возвратная финансовая помощь. Как защититься в трех спорных ситуациях

   Проаналізуємо три запитання-відповіді з Єдиної бази податкових знань з тлумаченням на користь платників податків, які стосуються поворотної фінансової допомоги. Якщо у вас виникне подібна ситуація, слід подати запит до податкової служби на надання індивідуальної податкової консультації.
   
   Ситуація перша. Чи враховується згідно з нормами Податкового кодексу у складі витрат сума поворотної фінансової допомоги, отриманої до 01.04.2011 р. від засновника, якщо до дати її повернення минуло більше (менше) 365 днів з дня отримання?
   
   Тобто якщо поворотна фінансова допомога, отримана від засновника – фізичної особи до 01.04.2011 р., була включена до доходу, а при поверненні (і з цим погоджується більшість експертів) не буде підстав для витрат. Це неправильно. Були доходи – мають бути витрати. І від податкової служби відповідь саме така: незалежно від того, коли повертається допомога (до року чи пізніше), після 01.04.2011 р. є право включити її суму до витрат. Хоча прямих перехідних положень у ПКУ про це немає.
   
   Зокрема, як запевняє ДПАУ у своїй консультації з ЄБПЗ, починаючи з 01.04.2011 р., якщо у платника податку на кінець будь-якого звітного (податкового) періоду 2011 року та наступних років залишається неповернена сума поворотної фінансової допомоги, отриманої до 01.04.2011 р. від засновника/учасника (у тому числі нерезидента), то при її поверненні він має право збільшити витрати, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, на цю суму (її частину) за наслідками податкового періоду, у якому відбулося таке повернення, незалежно від терміну, на який надавалась фінансова допомога, та за умови, що її сума була включена до складу валового доходу на підставі норм Закону «Про оподаткування прибутку підприємств», чинного до 01.04.2011 р. І хоча з цього питання є консультація податківців, не зайвою буде і відповідь ДПС на ваш запит.
   
   Ситуація друга. Чи необхідно платникові податку на прибуток збільшувати доходи на суму процентів, умовно нараховану на суму неповерненої на кінець звітного періоду поворотної фінансової допомоги, що отримана від засновника, який не є платником податку на прибуток, і строк повернення якої не перевищує 365 календарних днів?
   
   На нашу думку, це неоднозначне питання. Розглянемо норму пп. 135.5.5 ст. 135 ПКУ «від зворотного»: якщо, наприклад, фізична особа – засновник надає поворотну фінансову допомогу, то до доходу вона однозначно не включається. Однак умовні проценти слід нараховувати.
   
   І от слушна відповідь з Єдиної бази податкових знань. Платник податку, який отримав від засновника поворотну фінансову допомогу, строк повернення якої не перевищує 365 календарних днів, не повинен збільшувати доходи ані на суму поворотної фінансової допомоги, ані на суму процентів, умовно нарахованих на суму допомоги.
   
   Знову ж таки, якщо виникла така ситуація, – подаємо запит до ДПС. Як правило, на відображені в ЄБПЗ питання відповідь аналогічна.
   
   Ситуація третя. Правила теж змінилися порівняно з нормами Закону «Про оподаткування прибутку підприємств», тобто до 01.04.2011 р.
   
   Щодо не повернутих вчасно сум поворотної фінансової допомоги ДПС дає правильну відповідь: якщо така поворотна фінансова допомога не буде повернена до дати, зазначеної у договорі, то вона стане безповоротною лише по закінченні строку позовної давності.
   
   Тобто через три роки. Але тепер до доходів звітного періоду, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включається сума умовно нарахованих процентів (до закінчення строку дії договору нараховуються умовні проценти).
   
   По закінченні строку дії договору платник податку припиняє нарахування умовних відсотків.
   
   Отже, якщо отримана поворотна фінансова допомога від платника податку на прибуток на загальних підставах до доходу не включена, нараховуємо умовні відсотки. Вчасно не погасили – після встановленої дати нараховувати умовні відсотки не потрібно.
   
   Це теж не однозначна відповідь, але якщо така ситуація виникає, стане у пригоді запит до податкової служби.
   
   Індивідуально надана консультація морально впливає на перевіряльників, і вони, найімовірніше, не застосовуватимуть фінансові санкції.
   
   Галина Тиравська, експерт
По материалам Налоговое планирование
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Виталий
24.04.12 22:26

все это прекрасно, только ГНИ на местах не дают ответы (индивидуальные налоговое разъяснения) в письменном виде согласно ЕБНЗ. говорят - мы работаем по Законам и Конституции Украины, и ограничиваются цитированием разных Законов, в основном Налогового Кодекса. даже когда распечатываем ответ с "единой базы знань") все равно пишут цитаты из Законов. а месяцами и годами обжаловать это все в суде неинтересно(

Ответить
  • Виктория
24.04.12 23:19

Это что за речевые обороты и экономические термины :"ни на сумму процентов, условно начисленных на сумму пособия.", "на отраженные в ЕБНЗ вопрос ответ аналогичная.", "то она станет необратимой только по истечении срока исковой давности ", "ответ именно такова: " Это консультация электрика ?

Ответить
  • Да уж...
25.04.12 00:03

Нет,Виктория, это консультация детей геолога...

Ответить
  • Евгения
25.04.12 00:34

Отличная рекомендация. Прочитала, и прям сразу все так понятно. )))) Бред какой то.... До чего дошли, зачем нам законы, давайте каждый шаг будет теперь консультациями ГНИ подстраховывать

Ответить
  • Ольга, Севастополь
25.04.12 01:33

Последнее предложение вообще бомба) Твоя моя не понимать...

Ответить
  • Злой Бух
25.04.12 01:49

Это онлайн перевод с английского)

Ответить
  • Ирина
25.04.12 01:58

рыдаю))))))))))))))))))))))))))))))))

Ответить
  • Владимир
25.04.12 02:02

Терминология и обороты у автора страдают, но общая информативность, на мой взгляд, присутствует.

Ответить
  • Катерина
25.04.12 05:18

спасибо за консультацию... пригодиться в работе. сталкивалась с похожей ситуацией, были проблемы. теперь все стало понятнее...

Ответить
  • люблю Родину -страну ненавижу
25.04.12 07:07

"морально впливає на перевіряльників" - влиять морально на аморальных типов - шутка ??? мы уже много лет гоняем с одного договора на новый в конце периода - и ложили мы на ваши условные проценты - придумали бред, а нам придумывай как его обходить. Даешь налогообложение от оборота и отмену НДС - так будет нам счастье.

Ответить
  • лана
25.04.12 21:58

"Індивідуально надана консультація " и где такое есть ?? на любой вопрос -ответ:-подписывайтесь на налоговый курьер....

Ответить
  • Н
26.04.12 04:56

Если кого-нибудь есть образец договора о возвр.фин.помощи сотруднику, скиньте, пожалуйста :)

Ответить
  • Джаконда
26.04.12 05:12

Это точно отмена немедленно НДС , мы понимаем для чего он и для кого, и вернуть налог с оборота , как в советское время , что бы было понятно и меньше будет штат налоговиков , потому что такое запутанное Законодательство нужно для корупции!!!!!!!!!

Ответить
  • ПротиЯник
26.04.12 07:32

Сцуки та й годі!!!

Ответить
  • 777
26.04.12 12:50

100 %% согласна с люблю Родину. Вот именно - все гоняют бумажки - и плевать хотели. почти уже на все и всех

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям