Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.12
2133 30 Печатать

Законопроект № 9661-д от 17.02.2012. Долгожданные изменения в Налоговый кодекс относительно упрощенной системы налогообложения

   24.05.2012 року Верховна рада у другому читанні прийняла на основі законопроекту №9661-д від 17.02.2012, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм». Поки що, у закону немає номеру. Станом на дату публікації статті, закон направлено на підпис Віктора Федоровича. До речі, зі станом проходження законопроектом різних етапів законотворчої процедури можна ознайомитися на цій сторінці на офіційному сайті Верховної ради. Текст законопроекту до другого читання ви також можете скачати там.
   
   Нові зміни у Податковий кодекс мають на меті вирішити багато спірних питань, які виникли при практичному застосуванні його норм. Зміни стосуються багатьох сфер податкового законодавства. Але у цій статті я спробую проаналізувати лише зміни, які стосуються спрощеної системи оподаткування. Для цього виділю основні, на мій суб’єктивний погляд, норми головного податкового документа країни, які зазнали змін.
   
   Забігаючи наперед, можна сказати що у оновленому варіанті Податкового кодексу будуть враховані майже всі спірні питання, які не давали спокою платникам єдиного податку та податковій службі з моменту вступу в силу з 01.01.2012 року норм нової спрощеної системи оподаткування. Отже, почнемо.
   
   Реєстрація єдинників платниками податку на додану вартість
   
   Майже повністю в новій редакції викладено пункт 14.1.139 ПКУ, який дає визначення терміну «особа» для цілей Розділу V Кодексу «Податок на додану вартість». Тепер платникам єдиного податку, для того щоб бути «особою» не обов’язково набирати обсяг постачання 300 тис.грн. по роботам чи послугам іншим платникам податку на додану вартість за останні 12 календарних місяців.
   
   Тепер «особами» є платники єдиного податку фізичні або юридичні особи, які застосовують ставку 3%, а також ті, які застосовуються ставку 5% та за добровільним рішенням змінюють її на 3%.
   
   Дуже суттєвої зміни зазнав пункт 182.1, який регулює можливість реєстрації платником податку на додану вартість на добровільних засадах. Із вступом в силу закону там більше не буде норми про те, що обсяги постачання іншим платникам ПДВ мають бути не менші ніж 50% від загального обсягу за останні 12 календарних місяців (також це стосується і норми про мінімальний розмір статутного капіталу або балансової вартості активів). Отже тепер, ті суб’єкти господарювання, які бажають стати платниками податку на додану вартість та не здійснили оподатковуваних операцій на 300 тис.грн., не повинні чекати цілий рік, щоб мати змогу добровільно стати платниками ПДВ. Із вступом в силу закону новостворені суб’єкти господарювання зможуть стати платниками ПДВ без всяких обмежень.
   
   При зміні ставки єдиного податку на 3% єдиннику треба подати заяву на реєстрацію платником ПДВ не пізніше 15 календарних днів до початку кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка. При цьому статус платника ПДВ у такого єдинника з’явиться з першого числа кварталу. Саме про це йдеться у оновлених пунктах 183.4, 183.5 та 293.8.
   
   Ювеліри можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.
   
   Із вступом в силу закону перебувати на спрощеній системі оподаткування зможуть суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Відповідні зміни внесені у частину 4 пункту 291.5.1.
   
   Але фізичні особи підприємці, які займаються цим видом діяльності зможуть працювати лише у третій групі (частина 2 пункту 291.4).
   
   У тексті законопроекту до другого читання були норми, які зобов’язували ювелірів при розрахунках готівкою, застосовувати реєстратори розрахункових операцій. Але під час розгляду законопроекту у Верховній раді ці норми підтримані не були. Тож ювеліри, які працюватимуть на єдиному податку, як і всі інші єдинники, мають право не використовувати касові апарати.
   
   Не всім СПД, які надають послуги пошти та зв’язку заборонений єдиний податок
   
   Підпункт 8 пункту 291.5.1 Податкового кодексу із вступом в силу змін буде мати наступний вигляд:
   
   291.5. Не можуть бути платниками єдиного податку:
   
   291.5.1. суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють:
   
   “8) діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності) та зв’язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню)”.

   
   Отже, суб’єктам господарювання, які займаються кур’єрською діяльністю а також тим особам, які надають послуги зв’язку, які не підлягають ліцензуванню, надана можливість бути платниками єдиного податку.
   
   Змінено порядок визначення доходу платників єдиного податку
   
   Пункти 292.3 і 292.6 Податкового кодексу повністю викладено у новій редакції. Отже тепер:
   
   Вартість безоплатно отриманих товарів, робіт чи послуг включається до складу доходу всіх платників єдиного податку. При цьому наводиться конкретне визначення, які товари вважаються безоплатно отриманими. Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані згідно з письмовими договорами дарування та іншими договорами, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані ним.
   
   Сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, тепер включається до складу доходу тільки платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, а також четвертої групи. Відповідно, для інших категорій єдиноподатників прострочена кредиторка не є доходом.
   
   Вартість реалізованих товарів, робіт, послуг, за які отримана попередня оплата у період сплати інших податків та зборів, включається до складу доходу звітного періоду платника єдиного податку четвертої групи. При цьому датою збільшення доходу вважається дата відвантаження товарів, виконання робіт, надання послуг.
   
   Платники єдиного податку можуть добровільно змінювати групу протягом року
   
   З початку 2012 року податкова служба забороняла підприємцям добровільно змінювати групу платників єдиного податку протягом року посилаючись на те, що порядок зміни групи не прописаний у Податковому кодексі. Перехід дозволявся лише при перевищенні граничного обсягу виручки, чи інших порушеннях умов перебування у конкретній групі. Як на мене, проблема була створена на зовсім рівному місці.
   
   Із вступом в силу закону, у Податковому кодексі з’явиться пункт 298.1.5, який дозволяє платникам єдиного податку добровільно змінювати групу в межах року. Умов щодо такої зміни не встановлено, тобто групу можна змінювати необмежену кількість разів.
   
   Забороняється застосовувати до платників єдиного податку штрафні санкції за деякі порушення податкового законодавства
   
   До підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу внесено абзац, відповідно до якого до платників єдиного податку не застосовуються штрафні санкції за порушення у 2012 році:
   
   - порядку обчислення єдиного податку;
   
   - правильності заповнення податкових декларації платника єдиного податку;
   
   - повноти сплати єдиного податку.
   
   Також, прикінцевими та перехідними положеннями закону передбачено, що до єдиноподатників не застосовується адміністративна відповідальність передбачена статтею 164-1 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення, за неправильність заповнення за період 2012 рік книги обліку доходів або книги обліку доходів та витрат.
   
   Висновок
   
   Прикінцевими положеннями новоприйнятого Закону встановлено, що зміни у Податковий кодекс наберуть чинності з 1 липня 2012 року. Звісно, якщо закон вчасно та без зауважень підпише Віктор Федорович.
   
   Слід зазначити, що у разі вчасного вступу в силу оновлених норм Податкового кодексу, зміни почнуть діяти лише з 01.07.2012 року. Тобто, платники єдиного податку, які бажають добровільно змінити групу до початку третього кварталу, не зможуть це зробити через позицію податкової служби, яка забороняє добровільний перехід. Те саме стосується й інших змін.
   
   Блог про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Инна
29.05.12 23:01

Интересные изменения)

Ответить
  • Прынцесса, но не на бобах
29.05.12 23:08

Как только что-то более-менее получше, так дата вступления оговорена чётко и ДАЖЕ с начала не просто месяца, а квартала. А как какая-то гадость, так не только с 06.08. или 28.04, так ещё и задним числом на полгода раньше.

Ответить
  • Злата
29.05.12 23:26

!!SOS!!! В 2011 році у відділенні АТ "Дельта Банку "м.Біла Церква Київської області без відома вкладників були розірвані депозитні договори в сумі приблизно більше 5 млн грн.способом підроблення підписів,постраждало більше 80 вкладників!!Банк не визнає своєї провини,кошти віддали вибірково не всім,дійшло до смішного ,вкладників звинувачують в тому,що вони вкрали свої кошти самі!!! Справа знаходиться в прокуратурі,але банк не спішить віддавати кошти.Якщо ви тримаєте там депозит,перевірте інформацію,щоб зберегти власні кошти.

Ответить
  • Прохожий
29.05.12 23:56

Почему депутаты сначала принимают кривое, а через два года - к выборам - начинают все "исправлять"?

Ответить
  • Мудрый Каа
30.05.12 00:04

Для Админов. Уважаемые Админы, Вы следите за темами или нет? По моему имеет место классический случай спама. Сообщение этой Злата появляется уже не первый день и в различных темах. Немного поднадоела своим SOS.. Хочется читать мнения людей, а не сообщения про какй-то там банк...

Ответить
  • Игорь
30.05.12 00:06

"кривое" помогает отбить затраты на выборы, а "исправлять" к выборам, чтоб стать рецидивистами....

Ответить
  • Ника
30.05.12 00:07

А срок регистрации НН в ЕРПН сократили до 15 дней.

Ответить
  • возвращаемся?
30.05.12 00:18

Украинцев просят "стучать" на своих работодателей В Госфининспекции уверяют, что ни одна жалоба не останется без внимания. Работодателям не стоит злить работников Если украинцы найдут в компаниях, где работают, нарушения, например, связанные с выплатами зарплат, они могут пожаловаться на это в Государственную финансовую инспекцию, сообщили в ведомстве. Так, гражданам Украины предлагают сообщать об известных им фактах рисковых операций в финансово-хозяйственной деятельности объектов государственной и коммунальной собственности, а также о фактах нарушений законодательства при начислении и выплате заработной платы на предприятиях и в учреждениях государственной и коммунальной формы собственности, о фактах злоупотребления должностными лицами бюджетными средствами и средствами коммунальной формы собственности. Госфининспекция уверяет, что, позвонив на телефон доверия, каждый гражданин может быть уверен, что его обращение не останется без внимания. "ГФИ в Киеве предлагает звонить и жаловаться на нарушения финансовой дисциплины. Для налаживания обратной связи с общественностью в Государственной финансовой инспекции в Киеве функционирует телефон доверия, по которому можно сообщить об известных фактах нарушений финансовой дисциплины", - сказано в сообщении. Как сообщалось, в Украине в 2013 году может быть создана финансовая полиция, которая будет расследовать преступления в экономической сфере и будет подчинена Минфину.

Ответить
  • oksa
30.05.12 00:40

так ювелиры остаються в 3-й группе! а кассовый??нужен или нет???а то одни говорят нужен??

Ответить
  • Тюша
30.05.12 01:46

"Вартість реалізованих товарів, робіт, послуг, за які отримана попередня оплата у період сплати інших податків та зборів, включається до складу доходу звітного періоду платника єдиного податку четвертої групи. При цьому датою збільшення доходу вважається дата відвантаження товарів, виконання робіт, надання послуг." не совсем понятно...

Ответить
  • Джаконда
30.05.12 04:04

Работодателям тоже нужно задуматься, они тоже БОГА не бояться , послушайте сколько работников покидали .Я сама ходила на собеседование когда-то , бухгалтер должен все знать , а он сидит " морда наглая с ведро" , отпуск у нас говорит 12 дней , говорю ему , а как же КЗОТ- где 24 дня , а ему он не нужен , какие бы там Законы ни были , но они должны выполняться , а иначе нам хана с такими работодателями , Вы представьте если они гл. бухг. дают отпуск в год 12 дней , то что можно говорить о других работниках .Или подумайте сколько сейчас молодежи работает без оформления , а если без оформления , ВАс могут в любой момент попросить и кинуть и отпускные и расчет,а главное , а как стем стажем быть , который добавили в Законе Тигипки " О пенс. обеспечении...." Это страшно , когда работодатель с тобой разговаривает по законам бандитов . Вот на этот счет у людей должна быть защита, не все же могут морды бить и бизнес уничтожать .Вы посмотрите , строители бедолаги едут из домов , оставляют семьи , чтобы заработать , а их "кидают ". Я понимаю налоги должны быть уменьшены , но и работодатели должны соблюдать Законы и люди работающие все должны быть оформлены и увольняться законно со всеми положенными выплатами.А в противном случае будут звонить жаловаться и правильно будут делать !!!!!

Ответить
  • жж
30.05.12 04:27

Тюша,вы точно подметили,белиберда какая-то.они сами поняли ,что написали.Я-нет.

Ответить
  • Аноним
30.05.12 04:39

для oksa Кассовый ювелирам не нужен, если это ФОП (только 3 группа ЕН). Если юрик - то РРО обязателен.

Ответить
  • Светик
30.05.12 04:48

А когда сократили срок регистрации НН в ЕРПН?

Ответить
  • Злата
30.05.12 04:50

Уважаемый Мудрый Каа-скажите спасибо,может кому -то это спасет сбережения- пострадало много бухгалтеров.-эпоха беззакония.

Ответить
  • ЮРА
30.05.12 05:01

"Светик 30.05.2012 14:48:31 А когда сократили срок регистрации НН в ЕРПН?" Если Янык подпишет, то с 01.07.12 срок регистрации уменьшиться.

Ответить
  • гость
30.05.12 05:56

Злата не выдумывайте,бред,

Ответить
  • Злата
30.05.12 06:18

Гостю.Был бы бред -не писали б.-проверьте)))В БЦ все про это практически знают. близкий друг пострадал -до сих пор деньги не вернули.

Ответить
  • И.О.
30.05.12 06:22

Для Тюши и ЖЖ: Здесь имеется ввиду, что если предприятие было на общей системе и получило аванс за товар, а потом перешло на единый и отгрузило этот товар, то эти товары и облагаются налогом в момент их отгрузки. Ведь авансы в доходы общесистемника не включаются.

Ответить
  • Просто Мария
30.05.12 07:05

Не нападайте на Злату В Харькове в банк Базис (принадлежащий -Ах Какому хорошему человеку, недавно подвергавшемуся попытке ареста в Италии) ввели внезапно правление нацбанка. заморозили остатки на счетах юридических лиц, депозиты физ лицам обещают, но не выдают, можно пользоваться счетами только по текущим расчетам, а когда разрешат пользоваться остатками неизвесно, много лет этот банк держал марку и вот вам попали...

Ответить
  • Аноним
30.05.12 08:44

Сьогодні по Івано-Франк. області ДПА в кого є відємне ПДВ ( 24 рядок повинні змінити деклар за квітень -тобто 24 рядок зменшити на 50 % а за травень взагалі не повинно бути 24 рядка. Чи це самодіяльність нашоі ДПА чи ще в когось таке виникло- напишіть будь-ласка.

Ответить
  • ИН
30.05.12 09:18

В Орджоникидзевской ДПИ Запорожья просят не показывать кроме строки 24 еще и 22, хотя строка 21 отображается.

Ответить
  • Злата
30.05.12 09:49

Спасибо,Мария. (надоело быть безхребетным быдлом-пусть люди знают,кому деньги доверять)

Ответить
  • Александра
30.05.12 15:16

Было задание - перепроверить правильность отображения показателей в 24 строке - чтобы туда не попали ПРОПЛАЧЕННЫЕ ранее суммы. Эти суммы должны были быть отражены РАНЕЕ в строках 23.1 или 23.2. А следующие "плюсовые" уже должны были быть отражены как НАЧИСЛЕНИЕ. Это вашим инспекторам ЛЕНЬ возиться с "перепроверками", вот они и "мутят".

Ответить
  • Lartin
31.05.12 00:26

Для И.О. С каких это пор предприятие на общей системе аванс не включает в доход,?По-моему здесь изменение как по первому событию.

Ответить
  • Аноним
31.05.12 00:44

А разве прибыль сейчас не по огрузке?

Ответить
  • И.О.
31.05.12 01:59

Для Lartin: с 01.04.2011. Вы наверное что-то упустили? Это касается только налога на прибыль. НДС остался по первому событию

Ответить
  • Аноним
31.05.12 02:18

Lartin. Прежде, чем что-то написать - подумайте, ведь бухгалтера можно до сердечного приступа довести. Мозги заморочены, особенно к концу дня, ничего не соображаешь, а тут такие новости. Между тем, уже больше года работаем по прибыли по факту оказания услуг, продажи, а не по предоплате.

Ответить
  • Игорь
31.05.12 02:36

Вопрос. Обязательно ли регистрироваться плательщиком НДС единщику при обороте более 300 тис.

Ответить
  • Надоело Игорю
31.05.12 07:01

Не обязательно http://taxcode.com.ua/2011/12/platelshhiki-edinogo-naloga-i-nds-2012/

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям