Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.06.12
1294 2 Печатать

Отпуск или больничный у частного предпринимателя. Что делать, чтобы не платить единый налог?

   Нові норми Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування надали платникам єдиного податку можливість ходити у щорічну відпустку та на лікарняний і при цьому не сплачувати єдиний податок за цей період. Проте, така можливість надана не всім підприємцям — єдинникам.
   
   Які платники єдиного податку мають право на щорічну відпустку? Що треба зробити, щоб не сплачувати єдиний податок у період відпустки або перебування на лікарняному? Які документи для цього необхідні? Ознайомившись з нормами Податкового кодексу, на перший погляд, можна сказати, що все дуже просто. Але якщо глибше вникнути у процес оформлення платником єдиного податку відпустки або лікарняного, з’являються деякі питання. На них я спробую відповісти у цій статті.
   
   Хто має право не платити єдиний податок у період відпустки чи хвороби?
   
   На це питання є відповідь у пункті 295.5 Податкового кодексу, відповідно до якого право не сплачувати єдиний податок мають ФОПи першої і другої групи, які не використовують працю найманих осіб.
   
   Щорічну відпустку платник єдиного податку може взяти лише раз на рік. При цьому вона надається тільки на календарний місяць, тобто з 1 по 31 число. Не можна піти у відпустку, наприклад, з 10 липня по 10 серпня.
   
   Лікарняний, виходячи з тексту пункту 295.5 ПКУ, можна брати необмежену кількість разів протягом року. Єдиний податок не сплачується за умови, якщо хвороба буде тривати не менше 30 календарних днів та буде підтверджуватися листком непрацездатності, оформленим у встановленому законодавством порядку.
   
   Платникам єдиного податку третьої групи таке звільнення не потрібно, оскільки вони вираховують податок до сплати від фактично отриманого доходу за звітний період. Якщо підприємець третьої групи знаходиться у відпустці або на лікарняному, він не отримує доходу та, відповідно, не сплачує єдиний податок.
   
   Що треба зробити, щоб не сплачувати єдиний податок у період відпустки чи хвороби?
   
   Для того, щоб не сплачувати єдиний податок у період відпустки або тимчасової непрацездатності, треба подати до податкової служби заяву. Згідно пункту 298.3 Податкового кодексу ця заява подається у довільній формі. Деякі регіональні податкові служби на своїх офіційних сайтах викладають приблизні форми заяв на щорічну відпустку. Наприклад, ДПС у Івано-Франківській області рекомендує приблизну форму заяви, яку я виклав на форумі. З нею можна ознайомитись тут.
   
   Строки подання заяви на відпустку або лікарняний
   
   Податковим кодексом не визначено строків для подання заяви у зв’язку із щорічною відпусткою або хворобою. Алчевська ОДПІ у Луганській області рекомендує подавати заяву на щорічну відпустку заздалегідь, а заяву на період тимчасової втрати працездатності – одразу після закінчення лікарняного із обов’язковим поданням копії листка непрацездатності. Відповідь Алчевської ОДПІ викладена на форумі.
   
   За який місяць не треба буде платити у разі хвороби строком півтора місяці?
   
   Із щорічною відпусткою все ясно. Оскільки підприємець може скористатися нею виключно протягом календарного місяця, тобто з 1 по 31 число, то і авансовий єдиний податок не треба сплачувати саме за цей календарний місяць.
   
   Із тимчасовою втратою працездатності не все так просто. Жодна людина не може передбачити, скільки вона буде хворіти. Лікарняний може тривати трохи більше місяця. Наприклад, лікарняний триває з 1 серпня по 10 вересня. За скільки місяців не треба буде сплачувати єдиний податок? З приводу цього питання податкова служба досі не висловилася. Цілком імовірно, що головне податкове відомство прийме позицію, що не сплачувати податок можна буде лише за серпень, а 10 календарних днів вересня не будуть братися до уваги, оскільки вони не перевищують 30 календарних днів.
   
   Інший приклад. Лікарняний триває з 15 серпня до 15 вересня (30 календарних днів). За який місяць, в цьому випадку, платник єдиного податку звільняється від сплати авансового платежу? На таке питання податкова служба також поки не надала відповіді.
   
   Тепер наведу свою думку з цього приводу. Якщо виключити з пункту 295.5 Податкового кодексу текст про щорічну відпустку, він буде виглядати приблизно так:
   
   295.5. Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
   
   На мою думку, найбільш правильно буде рахувати єдиний податок пропорційно дням тимчасової працездатності у місяці. Тобто, якщо підприємець був на лікарняному півтора місяця, то за неповний місяць він має сплатити половину ставки єдиного податку. Звісно, податкова служба може бути іншої думки.
   
   Що робити, якщо податок вже сплачений авансом?
   
   Єдиний податок, сплачений авансом, можна зарахувати у рахунок майбутніх платежів відповідно до пункту 295.6 Податкового кодексу. Про це треба вказати у заяві, яка подається до податкової служби.
   
   Чи треба сплачувати єдиний соціальний внесок у період відпустки або хвороби?
   
   Незважаючи на те, що відповідь на це питання цілком очевидна, Пенсійний фонд написав листа від 01.04.2012 №7619/03-30 (його також можна прочитати на форумі), в якому зазначає приблизно наступне. Підприємці платники єдиного податку зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не менше мінімального страхового платежу за кожен місяць, коли вони були зареєстровані платниками єдиного податку. Оскільки у період хвороби, або щорічної відпустки підприємці залишаються зареєстрованими платниками єдиного податку, вони повинні сплачувати ЄСВ у загальному порядку. Також Законом «Про ЄСВ» не передбачено звільнення підприємців – єдинників від сплати ЄСВ.
   
   Отримання доходу під час відпустки або лікарняного
   
   Чи може платник єдиного податку отримувати гроші на рахунок у той час, коли він знаходиться на лікарняному або у відпустці. Безперечно може, але за умови, що товари, за які надходять ці гроші були відвантажені, або послуги були надані в періоді іншому ніж період хвороби або відпустки. Також підприємець цілком може отримати на рахунок передоплату.
   
   Що буде підприємцю в тому разі, коли він все таки відвантажить товари або надасть послуги у періоді, коли він знаходився у щорічній відпустці або на лікарняному? У Податковому кодексі не передбачено відповідальності за таке порушення. Але, думаю, що податкова служба, цілком правомірно на мій погляд, якщо виявить це під час перевірки, буде вимагати сплати відповідної ставки єдиного податку за такий податковий період.
   
   Ось така досить немаленька стаття вийшла. Я думав, що вона буде значно меншою, але виявляється, що є багато питань. В кого є що сказати, або хто вже брав відпустку або лікарняний, прошу в коментарі.
   
   Блог про бухгалтерський облік, оподаткування та звітність в Україні
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ник@
19.06.12 22:07

Что будет если предпринимаетль сходил в отпуск, скажем в августе, а в ноябре взял наемных работников?

Ответить
  • АРФА
21.06.12 08:19

Ник@, считаю, что ничего не будет. В момент нахождения в отпуске наемных работников не было, деятельность не велась и дохода тоже не было. Именно поэтому НКУ освобождает их на период отпуска от уплаты налога. И в кодексе ничего не сказано, что воспользовавшись этим правом, предприниматель лишается на какой-то период брать наемных работников.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям