Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.07.12
1448 14 Печатать

Суды должны рассматривать все иски, связанные с непринятия налоговой отчетности

   Інформаційний лист ВАСУ від 15.06.2012 р. №1503/12/13-12.
   
   Питання приймання/неприймання податковим органом податкової декларації було, є і, напевно, ще тривалий час буде актуальним. Адже незважаючи на пряму норму ПКУ, яка забороняє не приймати декларацію, якщо її заповнено з дотриманням вимог ст. 48 ПКУ, податкові органи все ж таки не залишають спроб відмовити у прийманні, навіть ще не встигнувши прийняти податкову звітність.
   
   ВАСУ своїм листом поставив крапку у цій проблемі та визначив таке.
   
   Процедура приймання податкової декларації полягає у вчиненні посадовою особою податкового органу фактичних дій із:
   
   1) перевірки наявності та достовірності заповнення обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 ПКУ;
   
   2) реєстрації податкової декларації у день її отримання органом ДПС.
   
   При цьому, як встановлено п. 49.10 ПКУ, відмоваM посадової особи органу ДПС прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі «висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо)», забороняється.
   
   Водночас ПКУ передбачено спеціальні наслідки подання платником податків податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 ПКУ, — орган ДПС зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийманні його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.
   
   Дії ж платника податку зазначені у п. 49.12 ПКУ: у разі отримання відмови органу ДПС у прийманні податкової декларації платник податків має право:
   
   — подати податкову декларацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання;
   
   — оскаржити рішення органу ДПС у порядку, передбаченому статтею 56 ПКУ.
   
   Оскільки відмова у прийманні поданої декларації призводить до виникнення юридичних наслідків для платника податків у вигляді накладення на такого платника штрафу за несвоєчасне подання декларації, така відмова може бути предметом розгляду в адміністративних судах України.
   
   При цьому ВАСУ зазначає, що суди повинні розглянути питання щодо протиправності відмови у прийманні податкової декларації незважаючи на те, в якій словесній формі сформульовано позовні вимоги позивача, якщо зі змісту таких вимог вбачається, що вони спрямовані на відновлення прав платника податків, порушених внаслідок такої відмови.
   
   Таким чином, позовні вимоги, сформульовані платниками податків як вимоги про зобов’язання податкового органу прийняти податкову декларацію, визнання протиправними рішення, дії, бездіяльності податкового органу, визнання поданої декларації податковою звітністю, визнання податкової декларації поданою, повинні розглядатися судами як вимога про визнання протиправною відмови у прийманні податкової декларації, поданої платником податків на певну дату.
По материалам АППУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • К слову
03.07.12 21:15

Только "видмову" эту очень тяжело доказать, нужно сдавать со свидетелями, камерой, диктофоном, чтоб доказать, что ты все-таки приходил и сдавал, зафиксировать факт непринятия тяжело. Позиция ГНИ всегда одинакова: вас тут не стояло, почтой пришли открытки или поврежденные отчеты и т.д.

Ответить
  • да
04.07.12 00:51

на рахунок пошти: треба відправляти цінним листом з описом вмісту + рекомендоване повідомлення. Тоді вже точно не откриткі посилали. Це перший варіант, ну а другий - це по електронці, тут повідомлення, квитанція № 1 і № 2

Ответить
  • да
04.07.12 00:51

на рахунок пошти: треба відправляти цінним листом з описом вмісту + рекомендоване повідомлення. Тоді вже точно не откриткі посилали. Це перший варіант, ну а другий - це по електронці, тут повідомлення, квитанція № 1 і № 2

Ответить
  • светлана
04.07.12 01:14

ТАК ОНИ ТУПО ПО ЭЛЕКТРОНКЕ МОГУТ НЕ ПРИНЯТЬ , ИЛИ ОТКЛЮЧИТЬ ЭЛЕКТРОНКУ.

Ответить
  • да
04.07.12 01:19

по електронці мусять прийняти, якщо не прийметься - то мають бути підмтави (причини) вказані. Не приймається у випадку наявності помилок. А взагалі все перевіряє автомат-програма, тобто робить каиеральну перевірку і реєструє. А квитанція № 1 - це приймає Київ - ДПС України. Так шо буде спочатку повідомлення про доставку, а потім перевіряє Київ, якщо є помилки - не прийме, якщо є зауваження - приймає і вказує на несуттєві помилки, які варто буде виправити чи то новою звітною декою, чи то уточнення, на Ваш розсуд і по можливостям. Ну а далі приймає місцева ДПІ - і приходить квитанція № 2

Ответить
  • да
04.07.12 01:20

до речі, по поводу пошти ще раз. Були скарги від платників податків, що податківці не хотіли приймати листи від листонош із пошти. Такі факти точно були, тут на цьому сайті була стаття по цьому поводу

Ответить
  • !!??
04.07.12 04:21

Я всем вам удивляюсь, вы что забыли в какой стране МЫ ВСЕ живем ,по барабану им ваши свидетели, диктофоны, и др. НУЖНО ВЫПОЛНЯТЬ НАЛОГОВУЮ НАГРУЗКУ!!! ИЛИ отключат электронку ,что вы не только не сможете сдавать отчеты но и регистрировать нн при всем при этом возникнут все вытекающие последствия, работа пр-я будет парализована, шеф будет бесится,ездить в налоговую договариваться с ихним начпльством ,те будут просить и требовать сами знаете чего, бухгалтер будет все время на нервах. И ВАМ это нужно! Я все это пережила, и не один раз. В налоговой один ответ ,:"Не можете платить налоговую нагрузку -ЗАКРЫВАЙТЕСЬ" И до голубой луны налоговикам Налоговый кодекс со всеми остальными нормативными документами!

Ответить
  • К слову
04.07.12 06:22

Голубая луна....голубая! Голубая луна...голубая! Голубая луна...голубая! Блин, бросить бы все и в Урюпинск.....

Ответить
  • Марина
04.07.12 07:16

Сдавала НДС за май 18.06. вручную (закончился срок действия ЭЦП, а новые сделать не успели). У меня цинично не приняли отчет, т.к. он не по электронке (хотя я пришла с флешкой ). Я со своим "бумажным" отчетом порчу им показатели - процент охвата эл.отчетностью налогоплательщиков. В связи с их бесплатными ЭЦП, они , видимо, активно рапортуют начальству о том, что выполняют и перевыполняют...Нагло и цинично попирая НКУ, несмотря на все мои увещевания, меня послали ...на почту. Пришлось пойти и отправить отчет курьерской почтой. Казалось история благополучно завершилась, но... вчера звонок из налоговой - "Ваша деклар.ндс есть, а реестра нет !" Самое интересное. что деклар. и реестр были сколоты степлером ! Видимо лень было ручками набирать мой реестр, да и возможность поиметь лишний раз, и чтоб впредь неповадно было не успевать с ключами - вобщем в какой-то мусорной корзине в налоговой лежит сейчас мой реестр.

Ответить
  • viva
04.07.12 08:45

Когда-то, еще до эл. отчетности, отправила по почте с описью, в срок до 10-ти дней, НДС-ку с большим минусом (в ГНИ требовали убрать отр. значение). А эти гадюки в моей декларации замазали корректором итог, а сверху написали ту же цифру. И мне её назад вернули как оформленную с нарушением. Пришлось проглотить.... А следующую деку с минусом заверили у юриста. С тех пор я в налоговую сдавала ВСЕ деки в таком виде, в котором считала нужным, практически без обсуждений (ну по электронке стало все проще..)

Ответить
  • !!??
04.07.12 21:55

К стати мои соседи по офису делают так ,гл бух. после того как из за налоговой нагрузки отключили электронку свои декларации заверяля у нотариуса и сдавала курьерской почтой в ГНИ,один раз даже одну декл ламинировала,РЕБЯТА ВОТ ТАКИМ МАРАЗМОМ НАМ ПРИХОДИТСЯ ИНОГДА ЗАНИМАТЬСЯ! Интересно а на верхах об этом знают особенно те кто пишет все эти закончики и нормативчики

Ответить
  • да
05.07.12 00:51

для Марини. Вам треба було не кур"єрською поштою відправляти, а цінним листом з описом вмісту листа + рекомендоване повідомлення. Але бачимо шо пише viva. Все ж таки краще електронка, нікуди діватися

Ответить
  • да
05.07.12 00:53

!!?? - ламіноване тоже не приймуть, особливо ті сторінки де підписи/печатки, стикалися з таким - як переконатися що оригінальні підпис/печатка, а не фарба нанесена, не проходить!!!

Ответить
  • Иннуша
05.07.12 07:22

А я когда-то просто написала жалобу в областную налоговую (правда, у меня было минусовый НДС по уточненке, и, поэтому сроки меня не поджимали). Но за то у меня отчет приняла при условии, что я отзову свою жалобу. Отозвала, конечно. Но 10 дней на жэто я убила

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям