Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.08.12
1316 1 Печатать

Как в декларации по налогу на прибыль предприятия переносятся показатели строк 23-26 приложения ВП декларации, если проводится исправление ошибок, допущенных в нескольких налоговых периодах

   Як до Податкової декларації з податку підприємства переносяться показники рядків 23-26 додатків ВП до декларації, якщо проводиться виправлення помилок, допущених в декількох податкових періодах, і за результатами виправлень податкові зобов’язання підлягають як збільшенню, так і зменшенню?
   
   Внесення змін до податкової звітності у разі самостійного виправлення платником податку помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій звітності, здійснюється відповідно до норм ст. 50 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ).
   
   Так, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
   
   Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.
   
   Податкова декларація з податку на прибуток підприємства (далі — декларація), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.11 № 1213, може подаватись платником податку як звітна (нова звітна), так і як уточнююча.
   
   Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, суму пені та штрафу. Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з додатка ВП переноситься до частини «Самостійне виправлення помилок» (рядки 23-27) декларації.
   
   При виправленні помилок, допущених у декількох податкових періодах, додаток ВП заповнюється для кожного податкового періоду окремо. У цьому випадку сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з кожного окремого додатка ВП переноситься до відповідного рядка частини «Самостійне виправлення помилок» декларації.
   
   Так, наприклад, якщо до декларації заповнено два додатки ВП, один з яких містить суму збільшення податкового зобов’язання (рядок 23 додатка ВП), штрафу (рядок 24 додатка ВП) та пені (рядок 25 додатка ВП), а інший — суму (зменшення) податкового зобов’язання (рядок 26 додатка ВП), то показники рядків 23, 24, 25 першого додатка ВП переносяться до рядків 23,24,25 декларації, а показник рядка 26 іншого додатка ВП — до рядка 26 декларації.
   
   Якщо обидва додатки ВП містять суму збільшення податкового зобов’язання (рядок 23 додатка ВП), штрафу (рядок 24 додатка ВП) та пені (рядок 25 додатка ВП), то значення рядків 23, 24, 25 декларації визначається як сума показників із відповідних рядків таких додатків.
По материалам Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Arn
04.09.12 02:21

полезная статья

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям