Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.10.12
1190 3 Печатать

Изменяется механизм определения стоимости транспортных средств для налогообложения операций по их продаже

   Верховна Рада прийняла президентський Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів.
   
   Держпідприємництво вважає, що прийнятий Закон є позитивним для власників транспортних засобів. Даним Законом вводиться зміна механізму визначення вартості транспортних засобів (ТЗ) для цілей оподаткування операцій з їх продажу податком на доходи фізичних осіб. А саме:
   
   1) дохід від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості цього транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної законом (за вибором платника податку);
   
   2) середньоринкова вартість визначається щоквартально для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів;
   
   3) середньоринкова вартість визначається Мінекономрозвитку, у порядку, встановленому КМУ, і оприлюднюється у режимі вільного доступу на своєму веб-сайті до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом;
   
   4) нотаріуси зобов’язуються щокварталу подавати до ДПІ інформацію про договори продажу ТЗ, включаючи інформацію про вартість кожного договору та суму сплаченого за ним податку для податкового розрахунку;
   
   5) передбачена відміна необхідності сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при другій і наступних реєстраціях ТЗ;
   
   6) зменшення розміру державного мита за посвідчення договорів відчуження ТЗ (з 1% суми договору на 1 н.м.д.г. (для дітей, одного з подружжя, батьків) та з 5% на 5 н.м.д.г. (для всіх інших осіб).
По материалам Держкомпідприємництво
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ирина
05.10.12 08:41

Стою на асфальті я в лижи обутий. Чи лижи не їдуть чи я е**нутий??? Это по поводу п.5 и названия статьи. С каких это пор Закон про внесення змін до Податкового кодексу регулировал сборы в пенсионный фонд? Насколько я понимаю у пенсионного фонда свой закон и к налоговому кодексу никакого отношения не имеет??? Вот и пытаюсь понять или я что-то пропустила в этой жизни, или наши законотворцы настолько обкурились, что не понимают разницы между налогами и пенсионными сборами?

Ответить
  • Женя
07.10.12 22:54

З А К О Н У К Р А Ї Н И Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів ... ІІ. Прикінцеві положення 1. Цей Закон набирає чинності через 30 днів із дня його опублікування, крім розділу І, який набирає чинності з 1 січня 2013 року. 2. Внести зміни до таких законодавчих актів України: 1) у Законі України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., № 37, ст. 237, з наступними змінами): у пункті 7 частини першої статті 1 слова "що підлягають державній реєстрації (перереєстрації)" замінити словами "що підлягають першій державній реєстрації в Україні"; пункт 8 статті 4 викласти в такій редакції: "8) для платників збору, визначених пунктом 7 статті 1 цього Закону, залежно від об'єкта оподаткування, визначеного пунктом 6 статті 2 цього Закону: 3 відсотки – якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 прожиткових мінімумів для працездатних осіб; 4 відсотки – якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 прожиткових мінімумів для працездатних осіб; 5 відсотків – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 прожиткових мінімумів для працездатних осіб"; 2) підпункт "г" пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито" (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 13, ст. 113, з наступними змінами) викласти в такій редакції: "г) за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів: дітям, одному з подружжя, батькам 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян іншим особам 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян". 3. Кабінету Міністрів України у двомісячний строк із дня набрання чинності цим Законом: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та видати акти, що випливають із цього Закону; забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Ответить
  • Капитошка
08.10.12 00:36

Такое ощущение, что все эти законодатели не имеют транспортные средства или не продают/покупают б/у автомобили. Как можно всех под одну гребенку? Есть машинка 3 года - пробег 10 тыс., а есть из-под такси такого-же возраста убитая наглухо. Какая нафиг среднерыночная?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям