Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.11.12
930 11 Печатать

Есть ли предел в "покращенню" украинского законодательства?

   Постійне питання: Чи має межу досконалість? Якщо говорити про наше законодавство, то мабуть ні. Я весь час дивуюсь, як живуть підприємці всього світу без "покращень" і що саме цікаве - розвиваються країни, працює бізнес, а громадяни мають соціальні гарантії. Як же нецікаво їм жити. Ну що за життя без стресу, постійної напруги і нервів? А нам "повезло" - наші законотворці вміють організувати вільний час громадян….
   
   Оксана Пукіш, сертифікований податковий консультант, директор компанії "Пантер Груп", для UBR.UA

   
   Все населення України зайняте вивченням "покращень" законодавства та реорганізацією своєї діяльності під дані покращення. Безробіття та безграмотність, ще пару років і, повністю буде подолано. І в країні залишиться лише декілька спеціальностей: перші – ті, хто продає, і ті, хто споживає (якщо будуть мати гроші), другі – бухгалтера і юристи. Одні будуть намагатися пояснювати тим, що продають, що малось на увазі в тому чи іншому "покращені", а інші, як це відобразити в звітах. Красота!
   
   Всі в роботі, і на роботі, і вдома, і кафе, і театрі – всі за вивченням "покращень" законодавства. Це те що потрібно тим, хто за кермом – ніхто не заважає, всі зайняті. Влада у нас дуже послідовна, і як завжди, готує всім підприємцям подаруночок під ялиночку, правда планують подарувати трішки раніше, з першого листопада. Не потрібно дивитися на календар, так, вже друга половина листопада, а "поліпшення" - тільки проект, але це нічого, це виправне. Це все дрібниці і не таке було..
   
   Ну от, свято наближається з чим я поздоровляю всіх підприємців, котрі ще вижили, а не спочили на лаврах "покращень". Так от, відносно подаруночка. Найближчим часом Рада (від слова радість) - а наш головний податківець впевнений що це станеться 20 листопада - може прийняти нові "поліпшення" до деяких законодавчих актів у вигляді законопроектів Законопроект № 11285 та Законопроект № 11284. Дані "поліпшення" дуже "порадують" не тільки підприємців, але з часом і пересічних громадян.
   
   Отжде пропонуються "покращення":
   
    - В Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність" пропонується змінити визначення поняття імпорт товарів, відповідно до даного "поліпшення" придбання товарів без ввезення їх на територію України – не є операціями імпорту і таким чином стануть поза законом. Відповідно, пропонується з Закону України “ Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” виключити частину третю статті 2, яка регулює строки та умови завершення операції по придбанню товарів без ввезення на територію України. Хоча слід зауважити, що дані операції в режимі експорту мають право на життя.
   
    - В Закон України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” пропонуються "несуттєві" доповнення, тапер дія даного Закону буде поширюватися не тільки на всіх суб'єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі, а й на представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання.
   
   А п.2 статті 3 даного Закону буде доповнено, що при отриманні та поверненні товару повинен надаватися розрахунковий документ на товари /послуги які реалізуються або повертаються через мережу Інтернет або інші засоби зв’язку. Увага, "поліпшення" - друкувати фіскальні звітні чеки потрібно щоденно, але у разі здійснення розрахункових операцій. Після прийняття законопроекту вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування будуть встановлюватися не Кабінетом Міністрів України, а центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової політики. Що це за орган виконавчої влади дізнаємося після прийняття Закону.
   
   А от вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, будуть встановлюватися не Державною податковою адміністрацією України та Національним банком України, а Національним банком України за погодженням з Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової політики. Є підозра, що у підприємців з’явиться загадкова контролююча та регулятивна структура з красивою назвою - Центральний орган виконавчої влади по забезпеченню формування та реалізації державної фінансової політики.
   
   Цікаво, в яку копійку обійдеться країні – ця загадкова красуня. Але, як не дивно, вимоги щодо створення контрольної стрічки залишили в компетенції ДПА та НБУ. А де ж наша красуня? Таку важливу функцію не довіряють? Також, функцію контролю за додержанням суб'єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи державної податкової служби України шляхом проведення, а тут уважно, не планових або позапланових перевірок як в нині діючій редакції, а фактичних та документальних перевірок згідно із законодавством України. А фактична перевірка, відповідно до статті 80 Податкового кодексу, здійснюється без попередження платника податків.
   
   Відповідно до даної статті підставою фактичної перевірки може стати і дзвінок "друга", і скарга працівника, і у випадку,коли було "виявлено" факти, які свідчать про можливі порушення платником податків законодавства з різного роду джерел. А от статтю 16 пропонують виключити, згідно з теперішньою редакцією контролюючі органи мають право відповідно до законодавства здійснювати планові або позапланові перевірки осіб, які підпадають під дію цього Закону.
   
   - В Закон України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, пропонуються "поліпшення" у вигляді внесення змін в четвертий абзац п. 4 статті 11 відповідно до якого у разі зміни зразка марок акцизного податку марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу протягом 12-ти місяців з дати запровадження марок нового зразка. А зміни акцизних марок, я так розумію, не за горами, таким чином, якщо норма буде затверджена в цьому вигляді то виробники даної продукції змушені будуть на всій продукції, яка була випущена і не реалізована протягом 12 місяців з моменту затвердження нових марок понести витрати по вилученню продукції та заміні акцизних марок. Додаткові витрати ведуть до збільшення вартості продукції. Немає сумніву, що врегулювання питань не буде, тому що врегульовані питання, як правило, зменшують надходження в бюджет. Якщо правила гри не встановлені, то їх можна міняти в процесі гри. Зручно, вигідно і нормальна практика для головної мети наших контролюючих органів. І не вірте своїм очам відносно того, що написано в наступному абзаці цього пункту, це було б дуже просто: "Зміни до цієї статті набирають чинності не раніше ніж через 18 місяців від дня опублікування закону, яким передбачено внесення таких змін." У нас є ще прикінцеві положення…
   
   - Цікаві зміни пропонуються до Бюджетного Кодексу України, а саме до питання розподілу екологічного податку. Всі ми знаємо, що згідно нині діючого законодавства розділом VI. Прикінцеві та перехідні положення в п 51 встановлено, що "екологічний податок (крім податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк) зараховується у таких пропорціях:
   
   До спеціального фонду державного бюджету:
   
    - у 2011 - 2012 роках - 30 відсотків;
   
    - у 2013 році - 53 відсотки, з них 33 відсотки із спрямуванням на фінансове забезпечення виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
   
    - з 2014 року - 65 відсотків, з них 50 відсотків із спрямуванням на фінансове забезпечення виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
   
   Вилучення із Кодексу положення щодо цільового використання сум екологічного податку на здійснення природоохоронних заходів, та зарахування цього податку не до спеціального, а до загального фонду Державного та місцевих бюджетів України, дозволить використовувати кошти екологічного податку не за його цільовим призначенням, а туди куди треба.
   
    А тепер, увага, прикінцеві положення доповнені пунктами:
   
   1. Цей Закон набирає чинності з 1 листопада 2012 року.
   
    2. Кабінету Міністрів України у тримісячний термін з дня опублікування цього Закону: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
   
   А тепер поговоримо про "покращення" до Податкового кодексу. В процесі зменшення кількості податків введено дуже хитрий податок в складі акцизного податку, так званий особливий податок. Визначення акцизного податку ми зможемо побачити в такому вигляді: 14.1.4. Акцизний податок – непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених цим Кодексом, як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції), а також особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами. Довго мабуть думали назву – особливий податок!
   
   Відповідно до пропонованих змін ціні папери та деривативи стали підакцизним товаром!? А як же з акцизними марками на цінні папери і деривативи? Взагалі дуже складно аналізувати зміст цього "поліпшення", тому що добавлено багато чого, але манера формулювання законодавчих норм викладена заплутано та незрозуміло, одним словом "змішали грішне з праведним". Прийняття цих змін в такому вигляді буде дуже складно використовувати на практиці і має масу протиріч. Відчувається, що дані норми писалися наспіх і на скору руку. Ну, це так, відступлення, турбує інше. В Податковий кодекс добавлений пункт:
   
   "Стаття 1281. Відповідальність за порушення умов зберігання, виробництва та/або реалізації підакцизної продукції. До суб'єктів господарювання, які займаються (займались) зберіганням, виробництвом та/або реалізацією (оптовою, роздрібною) підакцизної продукції у разі виявлення фальсифікованих підакцизних товарів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку застосовується відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 10 мінімальних заробітних плат."
   
   Висновок напрошується сам по собі – чи відносяться цінні папери та деривативи до акцизної продукції і чи можна реалізувати цінні папери без акцизних марок? Сама природа акцизного податку, навіть коли до нього додають - особливий відросток, не яким чином не може регулювати обіг та оподаткування цінних паперів та деривативів. Єдине радує, що хоч корпоративні права сюди не приплели. Інколи не зрозуміло, кому в голову приходять такі ідеї. Я думаю, що народ має знати імена своїх героїв і вимагати перед текстом кожного "поліпшення" друкувати портрети та послужні списки ініціаторів. Всім зрозуміло, що операції з цінними паперами та деривативами використовуються в схемах мінімізації податків представниками великого бізнесу, тому ці схеми для малого та середнього бізнесу не є рентабельними, і вже давно потрібно було врегулювати цей ринок в Україні, але ж ніяк не такими "поліпшеннями". Немає ніякої гарантії, що біржові операції будуть прозорі і що дані зміни до законодавства будуть ефективними, навіть з особливим податком.
   
   Скоріше за все, прийняття даних норм, направлене на перерозподіл ринку цінних паперів та деривативів, та намагання перевести весь ринок під один дах. А чому б не прикласти зусилля для розвитку нормального цивілізованого фондового ринку, а не намагатися влаштувати монопольну структуру. Ну нема і ще довго не буде в Україні цивілізованого ринку фінансових інструментів. Але це ще не все, основні зміни передбачаються в статтю 153. п 153.8. Основна концепція змін полягає в тому, що раніше, ця стаття регулювала оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами, а тепер тільки операції з торгівлі цінними паперами. Відповідно до умов п.153.8.1 потрібно вести окремо облік цінних паперів які є на обліку на фондовій біржі і тих, які не перебувають на такому обліку. Потрібно буде вираховувати фінансовий результат по кожній окремій операції, як різниця між доходом та ціною придбання таких цінних паперів. А от в наступному пункті (п 153.8.2.) вже регулюються питання відносно як цінних паперів так і деривативів (не логічно). Я так розумію, якщо стаття регулює оподаткування цінних паперів, то питання деривативів потрібно вивести в іншу статтю, а не робити суміш трошки про те, а трошки про інше. Відповідно до умов цього підпункту для визнання цінних паперів та деривативів такими, що перебувають в обігу на фондовій біржі, за одночасного дотримання таких умов:
   
    а) цінні папери та деривативи допущені до обігу хоча б на одній фондовій біржі. При цьому перелік іноземних фондових бірж визначається Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;
   
    б) інформація про ціни (біржовий курс та результати котирування) цінних паперів та деривативів публікується в засобах масової інформації (зокрема електронних) або може бути надана фондовою біржею будь-якій заінтересованій особі протягом трьох років після дати здійснення операцій з такими цінними паперами;
   
    в) щодо цінних паперів розраховується біржовий курс або ринкове котирування (для цінних паперів, що допущені до обігу на іноземній фондовій біржі, або деривативів) відповідно до вимог, встановлених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України (за погодженням з Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики).
   
   Особливість відображення прибутків та збитків по операціям з цінними паперами буде полягати в тому, що у випадку виникнення за результатами звітного періоду збитків, а загальна сума збитків з операцій з цінними паперами, що перебувають в обігу на фондовій біржі перевищує загальну суму прибутків з таких операцій за кожним видом цінного паперу, то сума перевищення враховується у визначенні прибутків/збитків з операцій з такими цінними паперами наступних звітних періодів до повного погашення, а от збитки по операціям з цінними паперами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі, сума перевищення враховується у визначенні прибутків/збитків з операцій з такими цінними паперами в наступних звітних періодах і не може перевищувати три роки з моменту податкового періоду, в якому отримано такій збиток. А що далі робити з такими збитками нам не повідомили і як відображати їх в обліку теж.
   
   Оподаткування прибутку також залежить від того чи перебувають цінні папери в обліку на фондовій біржі, чи ні.
   
   Так прибуток, отриманий з операцій із цінними паперами що перебувають в обігу на фондовій біржі, оподатковується за ставкою визначеною пунктом 151.4 статті 151 цього Кодексу, тобто за ставкою 10 відсотків у випадках, встановлених підпунктом 212.1.9 пункту 212.1 статті 212 добавленого до Кодексу та пропонується в редакції:
   
   "212.1.9. Платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є будь яка фізична або юридична особа резидент або нерезидент, в т.ч. їх відокремлені підрозділи, які провадять операції з продажу, обміну, або інших способів відчуження цінних паперів (крім операцій з розміщення, погашення, викупу, конвертації, повторного продажу емітентом чи в результаті здійснення внеску до статутного капіталу) та операції з деривативами (крім державних установ та організацій - не суб’єктів підприємницької діяльності)."
   
   Таким чином, базою оподаткування особливим податком операцій з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є договірна вартість цінних паперів або деривативів, визначена у первинних бухгалтерських документах за будь якою операцією з продажу, обміну або інших способів відчуження (крім операцій, що здійснюються емітентом з розміщення, погашення, викупу, конвертації, повторного продажу емітентом чи в результаті здійснення внеску до статутного капіталу).. Ставки особливого податку по операціям з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами встановлені статтею 215-1, відповідно до якої податок справляється у розмірі:
   
    - 0 відсотка від суми операції з продажу цінних паперів операції з деривативами на фондовій біржі;
   
    - 0,1 відсотка від суми операції з продажу поза фондовою біржею цінних паперів, що перебувають у біржовому реєстрі;
   
    - 3 відсотка від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі;
   
    - 5 оподатковуваних мінімумів доходів громадян за укладений дериватив (контракт) поза фондовою біржею.
   
   Далі законодавці нам прописують норму в п. 213.1.7 і доволі спірну: "об’єктом оподаткування особливим податком є "операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів (крім операцій, що здійснюються емітентом з розміщення, погашення, викупу, конвертації, повторного продажу емітентом чи в результаті здійснення внеску до статутного капіталу), де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку базою оподаткування є договірна вартість визначена у первинних бухгалтерських документах".
   
   Зовсім заплутали, так все таки на міжбанківському ринку чи фондовому, не зрозуміло, що мали на увазі розробники прописуючи даний пункт. Мало того, далі нам пропонують визначити, хто є податковим агентом, і що саме цікаве тут посилання йде вже не на особливий податок, а на акцизний. Шановні, так все таки який утримувати податок?
   
   "Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями, визначеними в п. 213.1.7. ст. 213 цього Кодексу є відповідний торгівець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору та зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати акцизний податок, до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому цим Кодексом.
   
   Податковим агентом при здійсненні операцій розміщення, погашення, викупу, повторного продажу цінних паперів інститутів спільного інвестування відкритого типу є їх емітент."
   
   А от відносно деривативів нам взагалі лишили питання назви податку на власний розсуд, звісно, що здогадайся сам особливий чи акцизний:
   
   "Податок сплачується до бюджету кожною стороною деривативу (контракту) не пізніше дати виконання контракту."
   
   Датою виникнення податкових зобов`язань відповідно до нової концепції є дата виконання відповідного договору і обчислюється податок шляхом множення ставки податку на базу оподаткування. Суми податку за ставкою встановленою в п 152.4 у випадках, встановлених підпунктом 212.1.9 пункту 212.1 статті 212 та відповідно до п. 219.2. "перераховуються до бюджету податковим агентом протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації за податковий період, що дорівнює кварталу." Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями, визначеними в п. 213.1.7. ст. 213 цього Кодексу є "відповідний торгівець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору та зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати акцизний податок, до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому цим Кодексом. Податковим агентом при здійсненні операцій розміщення, погашення, викупу, повторного продажу цінних паперів інститутів спільного інвестування відкритого типу є їх емітент."
   
   Ще одна сторона "поліпшень" по акцизному податку, передбачається розширення групи підакцизних товарів за рахунок нафтопродуктів, які належать до компонентів бензину, дизельного палива, лігроїно-газойлевої, бензино-лігроїнової фракцій. Запровадження цієї законодавчої ініціативи поглибить негативні тенденції на ринках товарної продукції, на яку передбачається підвищити ставки акцизного податку що негативно вплине на загальну динаміку цін і тарифів, що, у свою чергу, буде мати негативні соціальні та економічні наслідки для населення та бізнесу. Подорожчання товарів призведе до зниження купівельної спроможності населення та активізуються інфляційні процеси.
   
   Пропонуються зміни в спрощену систему оподаткування які мають більш менш позитивний характер. Були враховані зауваження підприємців. Відносно врегульовані питання реєстрації та перереєстрації, переходу в іншу групу платників єдиного податку, та для п’ятої групи знято обмеження граничної кількості працівників, а от для шостої групи пропонується залишити тільки критерій дохід до 20 млн. грн., але критерій про кількість працівників взагалі вилучено. Для виключення лишніх запитань логічно було б зазначити чи без обмежень, чи все таки є обмеження по кількості працівників для даної групи. Знову здогадайся сам. Зміни в подачі заяв. Може бути надане право переходу на спрощену систему по заяві поданій засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
   
   Пропонуються зміни в п. 201 розділу V. ПДВ відносно реєстру виданих та отриманих податкових накладних, який повинен стати складовою податкової декларації. Пропонуються зміни до підрозділу 2 п. 11 розділу XX. Перехідні положення відносно реєстрації податкових накладних які виписані при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів, товарів, ввезених на митну територію України, та товарів/послуг звільнених від оподаткування, з 1 листопада 2012 року підлягали включенню до Єдиного реєстру податкових накладних не залежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній. А також, визначається порядок оподаткування операцій з обслуговування іпотечних активів у складі іпотечного покриття відповідно до Закону України “Про іпотечні облігації”, операцій з відступлення прав вимоги за кредитними договорами забезпеченими іпотекою на користь фінансової установи, що здійснює діяльність з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів, з обов`язковим зобов`язанням їх зворотного відступлення та від’ємного фінансового результату у відокремленого обліку операцій з цінними паперами, за виключенням вартості придбання цінних таких паперів, сформований станом на 01 січня 2013.
   
   Саме цікаве, що пропонується дата набрання чинності всіх цих "поліпшень" в основному з 1 листопада, частково з 1 січня 2013 року, а пункт 10 розділу І набирає чинності з 1 березня 2013 року. Що ж, як завжди, "поліпшення" продовжуються і судячи з останніх законопроектів все "ліпші" і "ліпші". Так що вдачі та терпіння.
По материалам Украинский Бизнес Ресурс
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
22.11.12 13:38

На вопрос журналиста о том, сколько всего будет волн кризиса в Украине, Николай Азаров ответил: «Восемь!» - А потом начнется рост экономики? - А потом начнется девятый вал!

Ответить
  • Iehbr
22.11.12 14:54

Ты чего только про покращення, за всю историю незалежной ничего кроме дерьма в законах прописано небыло. Нет принципов построения государства и чёткости написания законов. Просралась незалежность и пора это признать.

Ответить
  • Веселая
22.11.12 20:51

Весело-весело встретим Новый год!!!

Ответить
  • Аноним
22.11.12 21:35

Iehbr 23.11.2012 01:54:08 Просралась незалежность и пора это признать. Чего признавать то, чего никогда не было..

Ответить
  • Аноним
22.11.12 21:36

3.11.2012 00:38:45 - А потом начнется девятый вал! И это потом не за горами.. Нам просто об этом говорят в виде анекдота.

Ответить
  • Маша
22.11.12 21:41

Даже вникать в суть не хочется.

Ответить
  • *
22.11.12 21:57

Прям одна "стабільність" как они трубят на каждом шагу. Можно только предположить какими будут "добробут" и "благополуччя".

Ответить
  • Надежда Крым
22.11.12 22:05

А кто проводит сертификацию налоговых консультантов?

Ответить
  • 777
22.11.12 23:10

ага, да, сертифікація! Навіть ДПС відкликає свої листи, як ні в чому не бувало, а ви собі платники податків як хочете так і вирулюйте. Сплошний сервіс і комфорт.

Ответить
  • Iehbr
23.11.12 05:28

Нет уничтожать ничего ненадо, этому учил Ганди свой народ - нельзя власть силой захватывать. По 5-й статье конституциии Народ-единственная власть на Украине и он имеет право сменить само государство и любые его структуры. На законных основаниях взять своё. Только проблемы в том что мало знающих Конституцию и разницу в законах Уркаины и других стран. Даже в СССР судья изберался на выборах как депутат, это только маленький пример построения корумпированого государства. Любой назначенец уже корупция. Надо каждому понять что такое власть, призедент, государство, страна, народ, совесть наконец. Их надо смотреть отдельно.

Ответить
  • Знаю
26.11.12 03:52

Ассоциация. Надежда, посмотрите в интернете

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям