Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.12.12
1642 32 Печатать

Результаты интернет-конференции на тему: «Введение регистратора расчетных операций с контрольной лентой в электронной форме»

   На веб-портале "ЛигаБизнесИнформ" 18 декабря 2012 года состоялась Интернет-конференция на тему: "« Введение регистратора расчетных операций с контрольной лентой в электронной форме ».
   
   На вопросы читателей отвечали:
   
   - Андрей Полищук, начальник управления налогового контроля ГНС в г.Киеве;
   
   - Петр Бессараб, начальник управления информатизации и учета налогоплательщиков ГНС в г.Киеве.
   
   Ирина Николаевна
   
   Добрый день! Уважаемые налоговики, скажите, пожалуйста, кто должен подавать в налоговою электронные копии расчетных документов и чеков?
   
   Ответ:
   
   Відповідно до абзаців 2 – 4 п. 7 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон
   № 265) передбачено:
   
   Суб’єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або ЕККР, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або пам’яті модемів, які до них приєднані.
   
   Суб’єкти господарювання, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням ЕККР, повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі – продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті.
   
   Кристина Конокрадова
   
   Хотелось бы узнать, можно ли будет доработать под этот процесс уже существующие РРО, которые используются на текущий момент в торговле?
   
   Ответ:
   
   Для забезпечення виконання норм Закону № 265 і створення необхідних умов для виробництва РРО нового покоління та доопрацювання наявної касової техніки, Міністерством фінансів України видано наказ
   від 08.10.2012 №1057 „Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби” (далі – наказ №1057), який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.10.2012 за №1743/22055 та введений у дію з 05.11.2012 після офіційного опублікування.
   
   Зазначені Вимоги та Порядок визначають загальні технічні вимоги до РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, модемів для передачі звітної інформації та основні принципи функціонування системи зберігання і збору даних РРО для державної податкової служби.
   
   Оскільки в основі системи зберігання і збору державною податковою службою даних від РРО покладено технологію НБУ, то відповідно виробникам та центрам сервісного обслуговування РРО з технічних питань виробництва нової та обслуговування доопрацьованої касової техніки необхідно звертатись у першу чергу до НБУ.
   
   Інформацію необхідну для виробників касової техніки крім НБУ можливо отримати на офіційному веб-сайті ДПС України, де в тому числі розміщено контактну інформацію про представників.
   
   Отже користувачам касової техніки при її придбанні або заміні необхідно обов’язково звертатись до Центрів сервісного обслуговування або виробників РРО щодо проведення ними відповідного доопрацювання даної моделі у термін до 01.07.2013, з якого використання такої техніки тягне за собою відповідальність у зв’язку з введенням в дію п. 9 ст. 17 Закону № 265.
   
   Дмитро
   
   Андрію! Скажіть будь ласка, в чому переваги використання РРО з контрольною стрічкою в електронній формі? Дякую.
   
   Ответ:
   
   Перевагами для суб’єктів господарювання є спрощення формування та подання звітності про використання РРО (автоматичне формування звітності). Зменшення витрат платників податків на друкування та зберігання контрольних стрічок (економія паперу, не потрібно складських приміщень для зберігання протягом 3 років контрольних стрічок). Зменшення кількості перевірок завдяки застосуванню дистанційного контролю. Ми вважаємо, що більшість наших клієнтів працює чесно і довіряємо їм.
   
   Галина Ф.
   
   Чи існує відповідальність за не подання звітності про яку їде мова? Маю на увазі ел.чеки.
   
   Ответ:
   
   Так, відповідно до п. 9 ст. 17 Закону № 265 до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - в разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв’язку. Однак слід зауважити, що даний пункт Закону № 265 вводиться в дію 01.07.2013.
   
   Підприємець Станіслав
   
   При ознайомленні з нормативними актами щодо контрольної стрічки в електронній формі виникає нове поняття «інформаційний еквайер», прокоментуйте будь ласка детальніше.
   
   Ответ:
   
   Оскільки в основі системи зберігання і збору державною податковою службою даних від РРО покладено технологію НБУ, то одним із компонентів Системи зберігання і збору даних від РРО ДПС України за технологією НБУ (далі – Система) є інформаційний еквайер – учасник платіжної системи Національної системи масових електронних платежів (далі – НСМЕП), який надає суб’єктам господарювання послуги з технічної підтримки, інформаційного обслуговування згідно з технологією зберігання і збору даних РРО для ДПС та отримав від НБУ висновок про відповідність зазначеним вимогам та правилам роботи, визначеним НБУ.
   
   Послуги інформаційних еквайерів надаватимуться виробникам касової техніки і центрам сервісного обслуговування (далі – ЦСО). Підключення РРО суб’єктів господарювання та їх первинну реєстрацію в Системі проводитимуть ЦСО. Тому ці процедури не є обтяжливими і не вимагають додаткових зусиль та навичок від користувачів касової техніки.
   
   Інформацію про суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність еквайерів можливо отримати в НБУ та в подальшому буде розміщено на офіційному веб-сайті ДПС України.
   
   Пан Богдан
   
   Шановний пане Андрію, чи існують вимоги до модема який буде використовуватися з РРО, що друкує паперову контрольну стрічку? Оскільки, я вважаю, таких буде більшість… Слава Україні!
   
   Ответ:
   
   Відповідно до п. 3.2 глави ІІІ вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 модем повинен мати вбудований індивідуальний модуль безпеки SAM;
   
   модем повинен мати свідоцтво платіжної організації НСМЕП про відповідність вимогам НСМЕП щодо підключення і використання МБ SAM;
   
   модем повинен мати унікальний номер для однозначної ідентифікації цього модема сервером обробки інформації;
   
   модем повинен містити енергонезалежну оперативну пам'ять, обсяг якої має бути достатнім для накопичення і збереження контрольно-звітної інформації протягом 72 годин;
   
   модем повинен поставлятись (вироблятись) заявником (виробником) відповідної моделі РРО, внесеної до Державного реєстру РРО. В експлуатаційній документації зовнішнього модема повинні бути зазначені моделі РРО, для експлуатації з якими він призначений;
   
   корпус зовнішнього модема повинен мати місця для пломбування та унеможливлювати несанкціонований доступ до складових частин без порушення пломб;
   
   модем має бути підключений безпосередньо до РРО. Допускається підключення ЕККР до модема, а модема до керуючого пристрою для ЕККР.
   
   Екатерина Игоревна
   
   Здравствуйте, у меня следующий вопрос… Будет ли возможность у налоговой пересматривать каждый расчетный документ отдельно?
   
   Ответ:
   
   Відповідно до п. 3.1.2. глави ІІІ вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 на запит органів ДПС України передача інформації для РРО з контрольною стрічкою в електронній формі та ЕККР у тому числі передачу інформації про кожен надрукований розрахунковий документ.
   
   Тамара
   
   Скажите, где узнать какие виды РРО можно будет использовать? Хотелось, чтобы использовать старые.
   
   Ответ:
   
   На даний час ДПС України розробляє «Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій» з повним описом та сферою застосування всіх РРО з КСЕФ та ЕККР, що будуть використовуватися для розрахунків із споживачами, який буде затверджений у найближчий час. Про який буде повідомлено в засобах масової інформації та буде розміщено на офіційному веб – сайті ДПС України.
   
   Тамара
   
   Всё равно, хотелось бы более детально узнать о предстоящих изменениях...
   
   Ответ:
   
   Оскільки в основі системи зберігання і збору державною податковою службою даних від РРО покладено технологію НБУ, то відповідно виробникам та центрам сервісного обслуговування РРО з технічних питань виробництва нової та обслуговування доопрацьованої касової техніки необхідно звертатись у першу чергу до НБУ.
   
   Інформацію необхідну для виробників касової техніки крім НБУ можливо отримати на офіційному веб-сайті ДПС України, де в тому числі розміщено контактну інформацію про представників НБУ, відповідальних за даний напрямок роботи.
   
   Також вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби затверджені наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057.
   
   Полина Сергеевна
   
   Вопрос непосредственно по поводу подачи отчетности по использованию РРО, с какой даты предпринимателям необходимо её подавать?
   
   Ответ:
   
   З 01 січня 2013 року для суб’єктів господарювання стає обов’язковим подання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) до органів державної податкової служби в електронному вигляді.
   
   Kommers@nt
   
   Так, скажіть, а де саме можна отримати інформацію про еквайерів?
   
   Ответ:
   
   Інформацію про суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність еквайерів можливо отримати в НБУ та в подальшому буде розміщено на офіційному веб-сайті ДПС України.
   
   Олена Швидка
   
   Так що, більше не потрібно друкувати паперову контрольну стрічку та зберігати її протягом 3-х років?
   
   Ответ:
   
   Ні, не потрібно!
   
   Микола (Вишневе)
   
   Цікавить така відповідь саме від фахівця податкової служби… Чи потрібно окрім передачі даних в електронному вигляді звітувати як раніше до 15 числа наступного за звітним місяця?
   
   Ответ:
   
   Ні. Не потрібно також!
   
   Анатолій (Житомир)
   
   Все ж, нас цікавить, з якої саме дати будуть застосовуватись штрафні санкції за неподання звітності в електронному вигляді?
   
   Ответ:
   
   Користувачам касової техніки при її придбанні або заміні необхідно обов'язково звертатись до Центрів сервісного обслуговування або виробників РРО щодо проведення ними відповідного доопрацювання даної моделі у термін до 01.07.2013, з якого використання такої техніки тягне за собою відповідальність у зв'язку з введенням в дію п. 9 ст. 17 Закону N 265.
   
   dmitriy
   
   Не совсем для меня понятно. Создаст ли новая форма отчётности (РРО) какие-то дополнительные обязательства для субъектов хоздеятельности?
   
   Ответ:
   
   Ні. Не створить.
   
   Шановні користувачі порталу!
   
   Податківці столиці дякують Вам за задані питання. Повідомляємо, додаткову інформацію ви отримаєте на веб-сайті податкової служби sts.gov.ua та за телефоном консультаційного центру ДПС у м. Києві 461-77-00.
   
   До нових зустрічей у Новому році.
   З наступаючими Новорічними святами!
По материалам ДПС в м.Києві
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • БУХ-камикадзе
18.12.12 21:15

Как всегда в ответах одна "вода".

Ответить
  • НУ ОЧЕНЬ ЗЛАЯ !!!!!
18.12.12 21:37

Да,вопросы явно задавались не те и не теми.

Ответить
  • Angel
18.12.12 21:40

такое впечатление , что вопросы подготовили сами налоговики

Ответить
  • Аноним
18.12.12 22:06

вот Вы наивные....такие вопросы будут всегда подготавливаться заранее. а задающие их сидят в соседних комнатах. ) если туда пропустят, реально важные вопросы, начнется кавардак

Ответить
  • Осадчук Андрей
18.12.12 22:26

Насчет глобального заговора по поводу подготовленных вопросов я с Вами не согласен. Я задавал 5 вопросов на конференции Лиги http://conf.ligazakon.ua/conference/all/dpa-rro.htm начальнику отдела контроля по проведению наличных расчетов ГНС Украины Сидорову Павлу Владимировичу. Он ответил на все мои 5 вопросов. Но ответа ни на один из них я не получил. А в другом ответе он меня только запутал, т.к. я представлял себе структуру системы, а он сказал, цитирую "Для передачи отчетной информации не обязательно иметь подключение к сети интернет на хозяйственном объекте (магазине, киоске и т. п.), где применяется РРО." И еще таинственный модуль SAM. Кто-то его видел? Все ссылаются на НБУ. Вообще хорошая связка: Налоговая - НБУ -МинФин: если кто-то что-то не знает, ссылаются на другого. Ответственных не найти!

Ответить
  • Сергей
18.12.12 22:34

Ну очень хочется узнать чье предприятие будет "клепать" модемы. Или, как вариант, кто ввезет их из Китая?

Ответить
  • Люся
18.12.12 22:51

Я так и не поняла, куда бежать и что делать?

Ответить
  • Надежда
18.12.12 22:54

Когда же они подавятся нашими отчетами ??? Ворам в законе и налоговом кодексе и бюджете мой чек на кусок хлеба нужен? Sукi беспредельные.

Ответить
  • Светлана
18.12.12 22:59

Сергею. И когда?!!

Ответить
  • бух-бух
18.12.12 22:59

доопрацювання даної моделі у термін до 01.07.2013, а отчёты уже с 01,01,2013 до органів державної податкової служби в електронному вигляді... Это только я туплю? !!!

Ответить
  • Светлана
18.12.12 23:01

Люсе. Никуда бежать не надо, т.к. никто ничего не знает. Только теория. Модемов нет. Какой из них подойдет к конкретному кассовому аппарату тоже не известно.

Ответить
  • Светлана
18.12.12 23:04

Бух-буху. Ничего Вы не тупите. В налоговой мне сказали успокоиться. начинать надо с той организации, которая обслуживает Ваш кассовый аппарат. А те сидят на жопе ровно: модемов нет.

Ответить
  • бух-бух
18.12.12 23:16

У меня РРО нет, но я переживаю всё-равно... Удачи всем и выдержки!

Ответить
  • Ани
18.12.12 23:21

Я так поняла, что отчетность за январь мы уже не подаем, даже если еще не будет модемов. Или как?

Ответить
  • Светлана
18.12.12 23:29

Для Ани. Я вчера консультировалась в своей налоговой. Начальник отдела кассовых аппаратов мне сказала, что ни одного документа об отмене отчетности по РРО, а также клейки ежедневных отчетов нет. Поэтому пока что все остается по-старому.

Ответить
  • ОЛЬГА
18.12.12 23:50

капец дипломы за "сало" дают свои результаты, интересно информ эквайер это платная услуга?

Ответить
  • Аноним
19.12.12 00:08

Ольге "информ эквайер это платная услуга?" очень даже платная и "справильной фирмой..."

Ответить
  • ОЛЬГА
19.12.12 00:15

ПОНЯТНО И В РАСХОДЫ НАВЕРНОЕ НЕ ДАДУТ ВНЕСТИ

Ответить
  • Светлана
19.12.12 00:30

Ольге. Думаю, в расходы попадет.

Ответить
  • люся
19.12.12 01:39

Какая морока и нервы сплошные!!!.Вот как я страдала с ГТД в н/н-пока отсрочили до июля 2013гтак , теперь несчастные бухгалтера на новый год страдают с РРО!!!!!!!!!! Ну что за скотство а?

Ответить
  • ВаленТина
19.12.12 02:13

Angel У меня с первого ответа такое впечатление, вчера позвонила на линию консультации- Модемов нет в природе, ел. отчет с 01.01.13. что делать? ОТВЕТ : "На це питання відповіді в Єдиной базі податкових знань не має.(Продолжение) Ми не коментуємо закони. !!!!!???? Какого х... вы нужны?

Ответить
  • ВаленТина
19.12.12 02:16

Ольге-эквайер устанавливает банк (бесплатно) НО! За пользование 200 или 300грн. в месяц с каждого РРО

Ответить
  • @
19.12.12 03:11

Мне понравилось завершение: "До нових зустрічей у Новому році. З наступаючими Новорічними святами!" Мо-лод-цы!!!!!!!!!!!!!

Ответить
  • Маша
19.12.12 04:50

В сервисном центре, как в самой налоговой ОТВЕТИЛИ " Модемов нет- Этот Закон из области Фантастики,расслабьтесь до 01 июля 2013г. А там глядишь и ОТМЕНЯТ" А еще посмеялись надо мной , что я "БЕГУ В ПЕРЕДИ ПАРОВОЗА". А на счет отчетности. Отчет сдавать НАДО только в ЭЛ.ВИДЕ.

Ответить
  • Angel
19.12.12 05:14

Светлана19.12.2012 10:01:47 Люсе. Никуда бежать не надо, т.к. никто ничего не знает. Только теория. Модемов нет. Какой из них подойдет к конкретному кассовому аппарату тоже не известно. но налоговые в областях проведят семинары по данному вопросу, готовят людей морально к этому издевательству

Ответить
  • !!!
19.12.12 05:17

толку от этих семинаров, ни на один вопрос нет конкретного ответа, только посылают в сервисные центры, а те сами ничего не знают

Ответить
  • Аноним
19.12.12 05:17

.

Ответить
  • ОЛЬГА
19.12.12 06:59

Светлане Лицензии вносить не дают в расходы

Ответить
  • Мартиничка
20.12.12 02:39

Вообщем, вывод один, конкретных ответов на наши вопросы нет, не было и, в ближайшем будущем, не будет, т.к. "законотворители" и "бумагомаратели" их сами не знают. А у нас голова уже билт от их "покращень"!С...и!

Ответить
  • Людмила
20.12.12 02:41

Дорогие коллеги! До 12 февраля, судя по всему будем работать по старому, потому что кассовых мастеров будут собирать 12 февраля в налоговой, это косается сугубо Святошинского района, и там будут им давать инструкции и обучать. Давайте не будем нервничать и не бежать в переди паровоза, штрафные санкции будут действовать только спустя полугодие, так что все перестроимся. Коллеги берегите свои нервы и здоровье! Всех с наступающим Новым годом!

Ответить
  • opz.org.ua
20.12.12 04:04

в лучших традициях... Вы пока учитесь плавать, а воду в бассейн мы потом нальем :)

Ответить
  • Света
03.01.13 02:29

Если я правильно поняла, отчеты будут приниматься только в электронном виде? "З 01 січня 2013 року для суб’єктів господарювання стає обов’язковим подання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) до органів державної податкової служби в електронному вигляді."

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям