Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.11.15
3072 21 Печатать

Когда при поставке импортных товаров можно не указывать код УКТ ВЭД?

   У листі від 30.10.2015 р. № 16554/10/26-15-22-09-32 податківці нагадали: країною походження товару вважається країна, у якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, установлених МКУ. При цьому критеріями достатньої переробки є такі:
   
   1) виконання виробничих або технологічних операцій, за результатами яких змінюється класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;
   
   2) зміна вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки);
   
   3) виконання виробничих та/або технологічних операцій, які в результаті переробки товару не призводять до зміни його класифікаційного коду згідно з УКТ ЗЕД або вартості відповідно до правил адвалорної частки, але з дотриманням певних умов уважаються достатніми для визнання походження товару з тієї країни, де такі операції мали місце.
   
   Такі критерії достатньої переробки для конкретних товарів установлюються й застосовуються в порядку, визначеному Кабміном.
   
   Якщо стосовно конкретного товару такі критерії достатньої переробки, як правило, адвалорної частки та виконання виробничих і технологічних операцій, не встановлено, застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару відповідно до УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків.
   
   Отже, зважаючи на сказане вище, якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції чи такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України, то вироблені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами українського походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД у податковій накладній не зазначають.
   
   Водночас не відповідають критерію достатньої переробки прості складальні операції. До такого виду операцій належать операції, які здійснюються шляхом складання виробів за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, гайок, болтів тощо) чи клепання, склеювання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (за винятком виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції (регулювання, контроль, заправка робочою рідиною тощо), необхідні в процесі складання й не пов’язані з переробкою (обробкою) товарів, незалежно від кількості та складності таких операцій.
   
   
По материалам Інтерактивна бухгалтерія
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лю-Лю
23.11.15 08:02

А если мы разукомплектовываем оборудование на запчасти, то эти запчасти продаем без кода УКТВЭД?

Ответить
  • Лена,ЗП
23.11.15 08:17

Лю-лю, по идее, да. т.к. получаете новый товар. мы получили ТУ на сборку комплектов из нескольких отдельных самомстоятельных единиц товара, кот. можно продавать и по отдельности. В сборке получается комплект с более расширенными функциями в импользовании. (Для сборки использован польностью импортный товар) Все мне тоже говорят, что кода УКТ ЗЕД у меня не будет.... и все равно меня терзают смутные сомнения. Написала запрос в обласную налоговую, вот, жду ответа....

Ответить
  • Окс
23.11.15 09:19

А если мы - кафе, продаем Боржоми - открывая бутылку и наливая воду в стакан гостю - код Укт ЗЕД указывать, кто подскажет ?

Ответить
  • Ніна
23.11.15 09:47

Код має відповідати ВМД. Якщо продається те, що в ВМД, то він має вказуватись, а якщо ВМД був код на деталі , то де його взяти. Вся суть кодів прослідкувати рух імпортованого товару від митниці. Ще б написали які коди використовувати на залишки нові (2012) чи старі. По наказу №54 мають бути нові коди з 2014 року. А якщо в ВМД старий? А то відповідь відсутня.

Ответить
  • Женя
23.11.15 10:24

у кого-то была проверка с придирками по этим кодам???

Ответить
  • Алиса
23.11.15 10:36

У нас была-был запрос на то куда мы дели товар получений с кодом,а у нас производство и пришлось давать все документы -приход,перемещение на производство,калькуляцию и отгрузку готовой продукции.

Ответить
  • Анн
23.11.15 10:44

Нина, тоже интересует этот вопрос, т.к. есть остатки до 2012г

Ответить
  • Зверь в юбке
23.11.15 11:18

В прошлом году "приходила собака с милицией", зашли коды по мешкам для пылесоса, лампочки Филипс в туалет и материнской платы для ПК . Приперлись 3 инспектора на позаплановую выездную, с умным видом и распечаткой с городской ГНИ вошедших кодов с вопросом: ПОЧЕМУ коды УКТВЭД зашли и не вышли? Месяц ( было продление) хватило, что бы проверить счета учета МБП и материалов, актов списания , взяли копии договоров и накладных , письменные объяснения и т п. Это не анекдот. За это время нам подробно рассказали, какая у них маленькая з-та, как много они платят за свои ( немаленькие) квартиры и номера карточек в Привате для индивидуальной благотворительной помощи.

Ответить
  • Женя
23.11.15 11:58

Алиса. Зверь в юбке спасибо за ответ:)))

Ответить
  • Ніна
23.11.15 12:06

Анн. Мне поставщики не хотят менять на новые. Это остатки, такое в ГТД. Переходные таблицы на новые коды есть , а кто ими должен пользоваться? Регистрируют всякие, значит можно писать и старые ,и новые. Так и придется доказывать.

Ответить
  • kl
23.11.15 15:03

В "Базі знань", категоря 101.19: Як в податковій накладній, що оформляється по товарам, які були ввезені на митну територію України (як до, так і після 1 січня 2014 року) заповнюється графа 4, якщо на момент здійснення операції з постачання товару змінився код товару згідно з УКТ ЗЕД? Коротка: Починаючи з 01.01.2014 при здійсненні операцій з реалізації товарів, які були ввезені на митну територію України (як до так і після 01.01.2014), а також підакцизних товарів, в графі 4 податкової накладної слід зазначати код УКТ ЗЕД версії 2012 року.

Ответить
  • kl
23.11.15 15:11

И еще. МКУ, Стаття 40. Критерії достатньої переробки товару: http://www.mdoffice.com.ua/pls/MDOffice/aMDONormDocs.FindHelp?p_file=101&p_page=40

Ответить
  • Ніна
23.11.15 16:44

спасибо kl. Т..е., несмотря, что в декларации (ГТД) старый , для старых остатков, пользоваться переходными таблицами и ставить новый . А я звонила на их консультацю в ДФС дней 10 тому, то відповідь відсутня

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям