Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.01.13
10529 8 Печатать

Какими документами следует оформить логистические услуги

   Юридична особа – платник податків на загальних підставах здійснює послуги транспортного перевезення вантажу. ФОП – платник єдиного податку, здійснює для цієї юрособи пошук замовників на перевезення вантажу та складає маршрути прямування від вантажовідправників до вантажоодержувачів з розрахунками відстані, витрат палива. У товарно-транспортній накладній дані ФОП не зазначаються, оскільки лише дана юрособа користується його логістичними послугами.
   Якими первинними документами слід оформити такі послуги та який повинен бути договір з метою віднесення таких послуг до витрат юрособи?

   
   Як передбачає ч. 1 ст. 627 ЦКУ, відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
   
   Зазначені у запитанні господарські взаємовідносини належать до договірних відносин, а саме – договору послуг. Згідно з ч. 1 ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Тобто в цьому випадку між підприємством та фізичною особою – підприємцем повинен укладатись договір послуг. Відповідно до цього договору виконавець має вести пошук замовників перевезення, складати маршрути шляхів водіїв із розрахунками. На підставі цього договору виконавець (фізична особа – підприємець) надає послуги, що оформлюється актами наданих послуг.
   
   Згідно із ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» господарська операція – дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства. Первинний документ – документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. Відповідно до ст. 9 цього Закону підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.
   
   Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов'язкові реквізити:
   
   – назву документа (форми);
   – дату і місце складання;
   – назву підприємства, від імені якого складено документ;
   – зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
   – посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;
   – особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.
   
   Згідно з п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.
   
   Таким чином, якщо акти наданих послуг за договором послуг будуть мати всі необхідні реквізити, такі акти матимуть силу первинних документів.
   
   Разом з тим, зазначимо, що в кожному окремому місяці обсяг послуг може відрізнятись (залежно від кількості замовлень). Тому в актах наданих послуг мають повністю вказуватися всі надані у звітному місяці послуги виконавця (із зазначенням кількості замовлень, кількості маршрутів водіїв, обсяги перевезення тощо). Тобто, вважаємо, що в актах наданих послуг мають повністю відображатись всі послуги із зазначенням їх вартісних та кількісних характеристик.
   
   При цьому достатньо поширеною є практика надання послуг, коли виконавець в акті наданих послуг не вказує конкретного обсягу операцій, а надає замовнику разом із актом звіт про надані послуги. У такому звіті викладаються в повному обсязі всі надані виконавцем послуги, а також їх вартість. У такому випадку в акті наданих послуг зазначається тільки загальна вартість наданих за певний період (місяць) послуг.
   
   Згідно з пп. 14.1.27 ПКУ витрати – сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).
   
   Тобто витрати платника податків повинні бути пов’язані із його господарською діяльністю. Згідно з пп. 14.1.36 ПКУ господарська діяльність – діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами. Виходячи із цих термінів можна зазначити, що понесення платником податків витрат має бути пов’язане із отриманням ним доходу.
   
   В даному випадку витрати на логістичні послуги повинні бути пов’язані із отриманням юрособою доходу від замовників перевезень. Таким чином, підтвердженням понесення витрат на логістичні послуги (окрім актів наданих послуг та звітів) будуть укладені договори із замовниками перевезень (зазначені договори мають вказуватись виконавцем послуг в актах наданих послуг чи звітах), товарно-транспортні накладні (на виконання цих договорів) та акти надання послуг перевезення.
   
   Денис Андрєєв
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 02.01.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
10.01.13 22:29

Одне питання по темі: А цей ФОП - платник єдиного податку якої групи? 1 та 2 група - послуги загальносистемникам надавати заборонено. Я вважаю автору потрібно уточнити: ФОП - платник єдиного податку 3 або 6 групи

Ответить
  • Людмила
10.01.13 22:35

Может кто подскажет, как вести учет транспортного экспедирования в 1С?

Ответить
  • Владимировна
10.01.13 22:41

6 группа - юрики

Ответить
  • Людмила
11.01.13 00:31

Вибачаюсь, 3 та 5 група

Ответить
  • Трям
11.01.13 03:46

Ой, а Ви - і Галина, и Людмила!

Ответить
  • Людмила
11.01.13 06:19

Да ні, я Людмила, а Галина моя колега

Ответить
  • Игорь
11.01.13 07:29

"Может кто подскажет, как вести учет транспортного экспедирования в 1С?" Я делаю ручными проводками через операции . Или вопрос был конкретно про проводки?

Ответить
  • Елена
12.01.13 10:51

Для Людмилы. У меня семерка полностью доработанная под экспедирование. По др. не получится.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям